Last news in Fakti

26 Декември, 2020 14:30 3 545 29

Пандемията оряза преводите на емигрантите

  • пандемия-
  • емигранти

Проблемът изглежда се задълбочава и с оглед на втората вълна на болестта

 Пандемията оряза преводите на емигрантите - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

От началото на 2020 г. до края на октомври работещите българи зад граница са изпратили на близките и семействата си в България едва 316,7 млн. евро. Това е със 721,7 млн. евро (1,43 млрд. лв.) по-малко, отколкото за периода януари-октомври 2019 г., когато в страната са влезли близо 2 млрд. лв.

Само за октомври спадът е с 86 млн. евро (спрямо същия месец на 2019 г.) - през десетия месец на годината преведените пари са 12,4 млн. евро, което пък е с почти 1 млн. евро по-малко, отколкото са били през септември 2020 г. (13,1 млн. евро). Тази година най-слабият месец е април, когато емигрантите са превели 10,5 млн. евро, пише Инвестор.бг.

Това е прецедент в статистиката от последните 10 години до момента (актуалните данни на БНБ започват от 2010 г.). Причината вероятно е в това, че в края на март пандемията от COVID-19 принуди почти всички държави по света да въведат строги ограничения с цел намаление на разпространението на вируса. Рестрикциите оставиха без работа милиони хора в целия свят и засегнаха предимно сектори, в които работят именно имигранти.

Проблемът изглежда се задълбочава и с оглед на втората вълна на болестта, която отново доведе до редица ограничения и затваряния в отделните страни. Това няма как да не се отрази на сезонните работни места, особено в туризма и на практика намалява нуждата от работна ръка от по-бедни държави, каквато е България.

От данните на БНБ се вижда още, че намалението е драстично през всички месеци от 2020 година след януари и февруари, когато преводите са на традиционните си нива от около 90-98 млн. евро. Многократно сме писали, че зависимостта на България от емигранските трансфери е огромна. По данни на Световната банка за 2018 г. дори Румъния и балтийските страни, с които традиционно се съпоставяме, отчитат по-малка зависимост от емигрантските пари: у нас този дял е 3,8% от БВП, докато румънците изпращат у дома 2,2% от БВП, литовците – 2,6%, а естонците – 1,8%. Единствено стойността на емигранските трансфери от латвийците се приближава до тази от българите – 3,7% от БВП.

За страна като България крайното потребление е основен двигател на растеж, а парите от емигрантите се вливат именно там, като по-голямата част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми.

В последните години много малки и семейни бизнеси започват своето начало именно с помощ от роднина зад граница. Хиляди семейства разчитат на помощта от роднини зад граница, за да плащат сметките си.

През последните 10 години парите от сънародниците ни зад граница успяха да се възстановят на предкризисните си нива отпреди 2008 г., но пандемията явно ще успее да преобърне тази тенденция. Лошото е, че никой не е в състояние да предвиди колко дълго време ситуацията ще остане такава (за разлика от 2008 г.).


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    66 2 Отговор
    На това се крепеше икономиката. Фалит е!

    Коментиран от #12

  • 2 Реалист

    34 4 Отговор
    Ай чиститу. Са ша са види всяка една кражба. Не им завиждам на бъдещите чорбаджии на България, БСП и Слави
  • 3 Цветанов

    43 4 Отговор
    Това не ме интересува! Интересува ме нема ли да купим още 8 изтребителя от ония скъпите с нов заем че да зарадваме новия Началник Байдън? Тия мързеливци емигрантите да ходат да бачкат..... на запад има доста черна и мръсна работа за тях че заем, лихви, мойте комисионни трябва да се оправят!

    Коментиран от #9

  • 4 БАЩИЦАТА....КОМАНДВАЩ ДЪРЖАВАТА

    31 7 Отговор
    НЕМА СЕ ПЛАШИТЕ....С ТЕЗИ ПАРИ БЛИЗКИТЕ НА РОБИТЕ ГАСТАРБАЙТЕРИ КУПУВАХА ИМОТИ....СЕГА БАЛОНА СЕ ПУКА....И ЦЕНИТЕ ПАДАТ ДВОЙНО....НО НЯМА КУПУВАЧИ....

    Коментиран от #7

  • 5 БАЩИЦАТА....КОМАНДВАЩ ДЪРЖАВАТА

    8 10 Отговор
    ДРУГАРЕ.....ТРЯБВАШЕ ДА СЛУШАТЕ НАЧАЛНИКА БАЦКАТА....НО ВАШИЯ УМ Е ПИЛЕШКИ....СЕГА И ПРЕВОДИ НЯМА....И ЦЕНИТЕ ДВОЙНО ПО НИСКИ ОТКОЛКОТО ГИ КУПИХТЕ....ФАЛИТ ТАВАРИЩИ
  • 6 Скоро тази помощ ще спре и секне....

    33 0 Отговор
    Ще има изненади ,но сред голяма част от населението в България има много противници на тези пари и незачитане на тяхното значение за икономиката на цъфналата и вързалата държава на гербавите от подаянията на богатите държави....
  • 7 Стойко

    24 2 Отговор

    До коментар #4 от "БАЩИЦАТА....КОМАНДВАЩ ДЪРЖАВАТА":

    Прав си господин началник!!! 1 милиард и 430 милиона по малко преводи от работещите в чужбина Българи към близките им!!!! А само си представете с тези близо милиард и половина колко имоти се купуваха ???? И бяха щастливи блъскащите в чужбина че инвестират парите си и като влезем в Еврозоната ще скочат двойно! А сега предстои двойно надолу! Защото купуваха само близките на тези в чужбина. Кой работещ в България със заплата 1000 лева ще спести за жилище 100 хил.евро? Сега който е купил за 100 бона като свърши спестяванията и да има с какво да живее ще продава за 50 бона

    Коментиран от #25

  • 8 Жоро

    21 5 Отговор
    Тези пари се пращат на близки тук които като ги харчат стимулират икономиката

    Коментиран от #10

  • 9 "да купим"

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Цветанов":

    Щото бай Тодар преди си мислеше - подарък ... Ти - тоже .. Аз вярвам в доброто ! Бий , за да те уважават ... Справка - генерал Колев !!!
  • 10 софиянецо

    13 4 Отговор

    До коментар #8 от "Жоро":

    Стимулират чуждите икономики, щото почти всички стоки са чуждестранни.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Диверсант

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    😂😂😂 А сега да чуя тия къде ревяха срещу завръщащите се..

    Коментиран от #13

  • 13 ТаУмВзе

    14 1 Отговор

    До коментар #12 от "Диверсант":

    От зор и мизерия, са се върнали. В още по Зле.

    Коментиран от #14

  • 14 Диверсант

    19 2 Отговор

    До коментар #13 от "ТаУмВзе":

    Върнаха се тия които живееха на квартира. При спряла икономика, колко време могат изкара. Наемите са около 300-500 €

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ТаУмВзе

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Диверсант":

    Е пийни една Ракия де.

    Коментиран от #18

  • 18 Диверсант

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "ТаУмВзе":

    Няма ракия тука, търси си по остроумна партия. Не съм лъжица за твоета уста

    Коментиран от #19

  • 19 ТаУмВзе

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Диверсант":

    Ах ти палавник! Имаш уста а! Аз имам нещо за устенца. Не е Ракия де.
  • 20 Аз40

    19 0 Отговор
    Само огризките на западна Европа стигат до нас, но тук малко го проумяват. Но и това кранче го спират! Много останаха безработни и стоят на полагаеми в чужбина. Догодина ще е още по-зле.
  • 21 Димитричка

    26 0 Отговор
    Значи БНБ признава, че има данни, за месечни преводи в размер около 100 млн. евро, от българи в чужбина. Това са 1.2 милиарда евро. Само преводи. Поне 2 пъти повече са пари внесени без банкови и др. трансфери. Това са 3.6 милиарда евро. Като включите и толкова от престъпна дейност (проституция, наркотрафик, просия, кражби и др.), стават 7.2 милиарда евро. А може да са и доста повече. Може да допълните. Това са минимални изчисления.Това за какво говори? Сива държава сме.
  • 22 Аха

    20 1 Отговор
    Не може само от ягоди в Англия да купиш на чавето БМВ с което да убива по българските пътища и 3 апартамента на кредит в София,които да отдаваш под наем и да чакаш икономиката да дръпне.Скоро ще има бум и срив 50% надолу
  • 23 Gen Gurko

    12 0 Отговор
    За сметка на това хрантутенето на едни други подрязани, криминални гости продължава с пълна сила, вместо да играе хурката и в затвора.
  • 24 Възмутен

    17 1 Отговор
    Меркел кога ще отреже парите за шкафа ?
  • 25 Pokoloko

    6 5 Отговор

    До коментар #7 от "Стойко":

    Бай Ганьо като няма топки за нещо или го мързи само му дай да злобее и да плюе
  • 26 Сив икономист

    8 0 Отговор
    Ейййй, браво ! Вие открихте Америка, че сме сива държава.... Правителството твърди, че дялът на сивата икономика е 7-9% ! Тъй като около мене почти всички сме в сивия сектор, смея да твърдя, че той е над 50%, може да стигне и 70%.... Имам предвид като приходи, върху които не се плащат никакви отчисления, данъци, мита, ДДС и прочее простотии.

    Че приходите на хората и фирмите са 95% от търговия, посредничество и др. дейности, които не създават продукт. Какво произвеждаме ние ?? Нищо ! Има 4-5 фирми, които изнасят по нещичко за Европа и толкова. Бюджета кара на заеми, глоби и ДДС. Ако не беше сивия сектор, и се разчиташе само на заплати, МОЛ-овете и хран. вериги нямаше да са като кошери за Коледа, нито щеше да има толкова скъпи коли по улиците, щяха да са празни.
  • 27 Българина

    7 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: емигрантските пари: у нас този дял е 3,8% от БВП.!!!!!!!!!!
    УЖАС.
  • 28 Тошо Ж

    4 0 Отговор
    Нали бяхме много отворени и независими? Нали бяхме практични, технични и дали на света безброй неща, дето само ние си ги знаем? Сега като спряха парите от изчистени туалетни в Европа, почнахме да го закъсваме? Срамота, другари, срамота!

    Коментиран от #29

  • 29 а дано ама

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Тошо Ж":

    Не е срамота бе ! Що да е срамота ? Бай Тошо беше по добър пророк и от Ванга щото позна ,че ние не можем боядиса построеното по негово време .