Last news in Fakti

2 Януари, 2021 22:00 3 835 12

Институтът по лозарство и винарство отчита успешна година

  • плевен-
  • институт по лозарството

Учените селекционери създадоха четири десертни сорта и два винени

Институтът по лозарство и винарство отчита успешна година - 1
Снимка: Shutterstock

Единственият Институт по лозарство и винарство на Балканите, който се намира в Плевен, отчита успешна година, макар и трудна заради икономическите последствия след появата на COVID-19. Плевенските селекционери получиха сертификати за четири нови сорта лози, създадени от тях.

Учените селекционери създадоха четири десертни сорта и два винени.

Проф. Иван Пачев, директор на Института, заяви:

„Четири сорта, които бяхме дали в Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол от Министерство на земеделието – „Миро“, „Найден“, „Йоана“ и два винени – клон Гъмза и Мускат Отонел. Получаването на тези сертификати при нас остава една възможност, която ние сме длъжни да направим – да разпространим тези сортове на територията на България, с което се заехме. Хората или пък производителите, които искат да отглеждат тези нови сортове, могат да се обърнат към института да има осигурим посадъчен материал“.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еразъм

    23 3 Отговор
    Браво на хората! В условия на тотална разруха на държавата успяват да правят нещо добро. Господ здраве да им дава.

    Коментиран от #2

  • 2 Стар винар

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "Еразъм":

    Да бе, да. Унищожиха Гъмзата преди години, сега се сетиха да я създават. Прекрасно вино става от Гъмзата.
  • 3 Шпек

    4 10 Отговор
    Значи,досега не е имало Мускат—Отонел и Гъмза?И учЕните от Плевен създали за десерт Миро,Найден и Йоана с едно “Н”.Баце,тия са се метнали на теб.
  • 4 Емил Боев

    9 0 Отговор
    Истината за този институт от първо лице ,нищо вярно няма във тази статия .Първо директорът Иван Пачев е един разсипник и нищо друго ,първо беше директор на Института по фуражите под негово ръководство достигна до плачевно състояние умрелите овце съжителстваха заедно със живите във обори без покрив и тонове неизсхвърлена тор .За останалите живи крави няма да говоря тези животни се бяха превърнали във скелети едва ходещи по земята когато го назначиха за директор на ИЛВ базата на института макар и западнала беше що годе във завидно състояние имаше около 600декара обработваеми лозя и всяка година се вкореняваха във земята над триста хиляди лозички които след като се изваждаха наесен се продаваха успешно на пазара .Сега се вкореняват не повече от осемдесет до сто хиляди лозички .Лозята от 600 декара са останали 250 декара другите са изоставени потънали във тръни и шипки .И тези останалите не са във по добро състояние ,когато започне гроздоберът шипките и глогинките са повече от гроздето . А тези нови сортове са на имената на едно пиянде станало доцент със рецензии от 60 -те години на миналият век .Този Мирослав Найденов заедно със директора са дупе и гащи и те колят и бесят във института затова хората го напускат масово .Навремето когато аз работех бригадата се състоеше от 26 човека мъже и жени ,сега са останали осем и не смогват да очистят лозята от тръните и шипките и всичко е на доизживяване .Този разсипник Ива
  • 5 Емил Боев

    6 0 Отговор
    забравих да допълня че лозята са потънали във рак и колегите ми не смогват да събират пръчки за калемите .въобще трагедията е пълна благодарение на директорът Иван Пачев които е пълен некадърник и съучастнкът му във разсипията на ИЛВ пияндето Мирослав Найденов .Който не ми вярва на това което съм написал да отиде във Плевен и да посети базата на института която се намира във местноста Томовското и да се увери на място във горе написаното от мен

    Коментиран от #6

  • 6 Шпек

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Емил Боев":

    Благодаря.Където мине Миро—Мършата,лозе не никне.
  • 7 ТИЯ МЕШКИ

    0 0 Отговор
    ЛОЕНИ, ЗАЕДНО С ПИМПИРЕВ, МВР И ВОЕННА БОЛНИЦА, ДОКОГА ЩЕ ВИСЯТ НА БЮДЖЕТА БЕ, КРАТУНЕ ?
    ИЛИ СЕГА ГИ ПОДКУПВАШ ЗА ИЗБОРИТЕ ? :)
  • 8 ТИКВУНЕ

    0 0 Отговор
    , А МИНИСТЪРА НА ТУРИЗМА, КОЙТО СЪЩО Е ЧАСТЕН 100% ДОКОГА, ЩЕ ГО ИМА? :)
    ИЛИ ГО ПОЛЗВАТЕ ДА РЪЧКАТЕ, ДА ВИ ПЛАЩАТ ХОТЕЛИЕРИТЕ КЕБАПЧЕТАТА И БИРАТА НА МАЙМИТЕ ЗА ИЗБОРИТЕ ? :)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ЕЙ ГО ВЕДА ЗА

    0 0 Отговор
    ЕВ РЕЙСКО РАЗВИТИЕ НА БАНТУ СТАН, У ЕВ РЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ - АМЕРИКА, ЗАПАДНАЛА ЕВРОПА, НЯМА НИТО МИНИСТЪР НА ТУРИЗМА, НИТО МВР И ВОЕННА БОЛНИЦА, НИТО ПИМПИРЕВ С ВАЛУТНА ПОЧИВКА 20 ГОДИНИ, НИТО ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУТИ ПО ЛОЗЯТА :)
  • 11 Илиев

    1 0 Отговор
    Стига лъгахте народа !!! Института се разпада с всеки изминал ден,Пачев не разбира грам от лозарство,а Миро Найденов ходи да се напие до обяд и каквото може да открадне до пенсия...Закривайте го стига хвърляйте на вяръра държавни пари !!!!'
  • 12 При затворени

    1 0 Отговор
    заведения, туризъм и държави това си е жив битов алкохолизъм