Last news in Fakti

3 Март, 2021 13:42 13 857 23

Revolut се превръща в банка в България

  • revolut-
  • банка

Благодарение на това Revolut вече ще може да предлага лихва по депозити, схема за гарантиране на депозити до 100 хил. евро, както и кредитни продукти

Revolut се превръща в банка в България - 1
Снимка: Shutterstock

Финтех компанията Revolut отваря европейската си банка за български клиенти, с което дава на потребителите достъп до повече продукти и услуги в мобилното приложение. Стъпката превръща платформата в банка с пълен лиценз за предоставяне на финансови услуги. Новината съобщиха официално от британската фирма в изявление до медиите, съобщава economic.bg.

Благодарение на това Revolut вече ще може да предлага лихва по депозити, схема за гарантиране на депозити до 100 хил. евро, както и кредитни продукти (овърдрафт, заеми и кредитни карти).

Компанията официално стартира дейност в България през април 2019 г. и към момента вече има над 220 000 клиенти у нас, по собствени данни. Прогнозата е, че стартирането на Revolut Bank ще помогне за привличането на още потребители. В глобален план платформата се ползва от повече от 15 млн. клиенти.

Създаването на банка в България ще осигури на клиентите ни повече сигурност и увереност и ще ни даде възможност да представим множество нови продукти и услуги в близко бъдеще“, коментира Виргилиюс Миркес, главен изпълнителен директор на Revolut Bank.

Справка на Economic.bg показва, че Revolut е вписана в регистъра на Българска народна банка под номер 271.

Стъпката идва, след като фирмата получи общоевропейски лиценз за банково дело в Литва през 2018 г. Преди това тя имаше само британски, но си издейства и втори, за да си гарантира безпроблемна работа след Брекзит. Лицензът е стикован с Европейската централна банка и позволява на Revolut да въвежда банкови услуги в Европа.

Миналия месец Revolut кандидатства за пълен банков лиценз, който пък ще ѝ позволи да предлага овърдрафти, заеми и депозитни сметки.

Към момента Revolut Group е събрала инвестиции в размер на почти 1 милиард щатски долари, а наскоро беше оценена на 5,5 милиарда щатски долари. Само за пет години Revolut успява да привлече повече от 15 милиона клиенти по целия свят. През изминалата година Revolut откри своя специализирана банка в Полша и Литва и започна да предлага висококонкурентни кредитни продукти и в двете страни. Наскоро банковият лиценз беше разширен на още 8 пазара в Централна и Източна Европа, включително Кипър, Естония, Гърция, Латвия, Малта, Румъния, Словакия и Словения. Специализираният банков лиценз позволява на Revolut Bank да предоставя ограничени банкови услуги чрез приложението Revolut, както и редица финансови услуги и продукти, предлагани от други компании от Revolut Group.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    30 19 Отговор
    Изглежда като добра новина, но всъщност е лоша

    Коментиран от #19

  • 2 Jason

    59 10 Отговор
    Лоша друг път, никой в БГ не предлага това и монопола ще духа супата
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Лихвар

    33 4 Отговор
    Най-вероятно ще се опитат да ги забранят, като Юбер.

    Коментиран от #5

  • 5 Коментара

    28 3 Отговор

    До коментар #4 от "Лихвар":

    Трудна работа, а и ако това им беше целта нямаше да ги допуснат. Аз съм много доволен от картата, основно ми върши работа при пътувания в чужбина. Много ме е яд за Юбер и така и не проумявам как в една държава с емблематични таксита може, а е друга с емблрматични дебили не?!

    Коментиран от #12

  • 6 Ron БУРГУНДИ

    16 5 Отговор
    Лоша новина е защото ще лъснем с депозитите пред ес. До сега можеше да скриеш някой лев от гладните бг данъчни лешояди...а сега май няма да може вече.

    Коментиран от #7, #20

  • 7 Mi6

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ron БУРГУНДИ":

    Не само пред данъчните, ами и пред ЧСИ и кой ли още не. Все пак за сега не е необходимо да се приема новата опция за създаването на банкова сметка в BG.

    Коментиран от #21

  • 8 честен ционист

    4 11 Отговор
    Това не са никакви клиенти, а измекяри, които са пътували в чужбина за уикенда и са си носили джобните парици в тия безплатни карти. Отдавна вече нито пътуване ще видят, нито пък картите имат намерение да ползват повече.

    Коментиран от #9

  • 9 честен комунист

    25 1 Отговор

    До коментар #8 от "честен ционист":

    По-големи измекяри от банките пребиваващи на територията България няма. С тези не съм имал никакви проблеми, за разлика от една тукашна банка, която ме разкарва, като настинал кон до офиса и за щяло и нещяло.
  • 10 закривай

    0 24 Отговор
    Съветска фирма е Револют, на Путин. Не, мерси!

    Коментиран от #11

  • 11 Неподготвен си!

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "закривай":

    Как разбра, че е руска фирма Револют? Виж попитай, дали някой има регистрирана такава карта на руски адрес и тогава говори! Гроздето е кисело нехранимайко 😀

    Коментиран от #13, #23

  • 12 На много места

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Коментара":

    примерно в Гърция лицензът е към 200 000 евро. Тоест ти се набутваш за лиценза и започваш да караш такси но общината (или държавата, не знам точно) която ти е издала лиценза трябва да ти гарантира че няма да допусне конкуренция.
    И затова не пускат Юбер.
  • 13 каскет

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "Неподготвен си!":

    Подготвих се:
    Основана от Николай Сторонски и Влад Яценко. Разселдвани за връзки с руското правителство и пране на пари?

    Това достатъчно ли ти е?
  • 14 каскет

    3 3 Отговор
    През 2018 Револют получава финансиране за 250 милиона долара от DST Global, която е основана от Юри Милер, който е подкрепян от Кремъл в предишни инвестиции.

    Просто напиши "Revolut Kremlin" в Гугъл и ще ти излезнат много заглавия, как ще бъдат разселдвани, как рискуват да си изгубят лиценза в Европа, заради връзка с Кремъл.
  • 15 шумкари

    4 5 Отговор
    Защо ми трият коментара, в който благодаря на Цар Александър II за освобождението от турско робство? И в който добавям, че родата му е избита от комунисите, че Русия е закрита от болшевишката чума? Факти.ру, съветски сайт ли сте?
  • 16 некойси

    3 1 Отговор
    Т.е. парите от револют могат да се следят от бойковците?!
    Значи трябва да се търси друга алтернатива.
  • 17 Юсуффф

    4 0 Отговор
    ОТИВАТЕ НА САЙТА TRUSTPILOT.СОМ.ТАМ ПИШЕТЕ REVOLUT И ВИЖДАТЕ ОТЗИВИТЕ ЗА КАКВА КАТАСТРОФА ИДЕ РЕЧ.
  • 18 Боби

    1 1 Отговор
    Само дето нито в сайта на БНБ(РЕГИСТЪР НА ЛИЦЕНЗИРАНИТЕ БАНКИ И КЛОНОВЕТЕ НА ЧУЖДЕСТРАННИ БАНКИ
    В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ), нито в сайта на
    Фонда за гарантиране на влоговете в банките(Банки) въпросната "банка" не фигурира.
  • 19 тъпанар

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Понеже си "разбирач" опитай се лесно да купиш-продадеш криптовалута през бг банкова сметка.
  • 20 тъпанар

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ron БУРГУНДИ":

    Рядко пиша 2 коментара,но ето малко инфо. Има анонимни банкови сметки регистрирани в Люксембург. Става изцяло онлайн с верификация на лични данни и документи. Така повечето албански и други нелегални работници в западна Европа си получават заплатата.
  • 21 Запорче

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Mi6":

    И сега в крайна сметка ще могат ли да запорират сметки в Револют или не?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Неподготвен си!":

    Не е руска. Преместиха се от Англия в Латвия за съжаление. Латвийците нямат кой знае колко стегнати финансови регулатори - пример е случилото се с р2р компанията Групеер - също преместено седалище от Англия в Латвия