Last news in Fakti

20 Април, 2021 13:08 6 703 21

Ето кой ще управлява летище „София“

  • sof connect

Илияна Цанова застава начело на Надзорния съвет на летище „София“ съобщиха от „СОФ Кънекст“

Ето кой ще управлява летище „София“ - 1
Снимка: М. Богданова ©

Концесионерът на Летище София - СОФ Кънект, потвърди ангажимента си за развитие на Летище София и българската икономика, като извърши в срок плащането на първоначалното концесионно възнаграждение в размер на 660 милиона лева (с включен ДДС) към Република България на 19 април. Това първоначално концесионно възнаграждение ще постъпи директно в държавния бюджет за 2021 г. и ще подкрепи българската икономика. Плащането е направено изцяло, независимо от най-голямата криза в историята на авиацията. Така от днес 20 април 2021 г. „СОФ Кънект“ е официален и единствен оператор на Летище „София“. Това позволява изпълнението на амбициозната инвестиционна програма в размер на 624 млн. EUR и отключване на всички други ползи от концесията за държавата.

Илияна Цанова, бивш заместник-изпълнителен директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), ще председателства Надзорния съвет като независим член. В ролята си на председател, тя ще отговаря за управлението на Надзорния съвет и също така ще се грижи да осигури максимална ефективност на действията на Надзорния съвет и оперативното ръководство на Летище „София“, спазване на добрите стандарти за корпоративно управление, поддържане на открита комуникация с всички заинтересовани страни и определяне на адекватна стратегия и съответни индикатори за успех. Съветът ще включва още двама независими членове, които също ще допринесат със сериозния си опит и нишова експертиза.

В Надзорния съвет влизат още: Тиери Део (Meridiam), Марко Росо (Meridiam), Давид Делгадо Ромеро (Meridiam), Гив Сардари (Meridiam), Кристиян Мандл (независим член, признат европейски предприемач с опит в авиацията, технологиите и финансите, който е добре известен и със своите социални предприемачески дейности), Филип Гунев (независим член, признат европейски експерт по въпросите на сигурността, обществените поръчки, престъпността и корупцията) и Ралф Гафал (Летище Мюнхен).

„Ще приложим най-висок клас стандарти за устойчивост, които да превърнат Летище София в едно модерно европейско летище. Този стратегически проект е важен за развитието на инфраструктурата на региона и за цялата икономика и ще бъде от полза не само за служителите на летището и партньорите, но и за всички български граждани“, каза Цанова.

„СОФ Кънект“ скоро ще представи публично бъдещите планове за Летище София, сред които първите инициативи и средносрочния инвестиционен план. Концесионерът ще създаде и Проектен център, с физическо място в града и с интерактивно дигитално пространство, с цел да даде възможност на всички заинтересовани страни да участват в трансформацията на Летище „София“, и където редовно ще бъде представяна актуална информация относно развитието на проекта, така че всички заинтересовани да могат да дадат своя принос и идеи за успеха на начинанието.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 😁😁😁😁

    57 4 Отговор
    ...соф кънект...😁...е собственост на тим...

    Коментиран от #2, #4, #16

  • 2 айдее почна се

    39 4 Отговор

    До коментар #1 от "😁😁😁😁":

    Хайде пренасочиха всички полети към варненското летище, както напавиха с бургаското. Скоро софийското летище ще е пълно с гагаузи.
  • 3 Мммда

    29 2 Отговор
    Инвестиционния фонд pioglobal със седалище Москва - Русия, по- късно преименуван на Meridian.
  • 4 Ааааа

    35 2 Отговор

    До коментар #1 от "😁😁😁😁":

    А ТИМ на кого са собственици

    Коментиран от #7, #9

  • 5 айдее почна се

    20 0 Отговор
    за бургаското пристанище няма да пишем, само за наши хора е бизнеса там. Пренасочиха товарите към варненското с високи такси за бургаско пристанище и почнаха едни глупости да творят на източното пристанище... за крадене на едни кинти... за наши хора бизнес.

    Коментиран от #11

  • 6 Анонимен

    18 8 Отговор
    Поне не са евроатлантически пеперудковци.
  • 7 айдее почна се

    32 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ааааа":

    Ортаци на мутрата. Във всички медии днес... Ако не са мутрите да крадът, светът ще свърши....
  • 8 3,14К

    28 0 Отговор
    И тук се препират парите от чекмеджето!
  • 9 Жоро

    29 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ааааа":

    Тимаджиите са военните-дс,има много полицаи при тях,въртят големи бизнеси с Русия,държат летища в Русия и Германия (Щутгарт и Мюнхен скоро летища),търговия със всичко,имат различни банки,ЦКБ-то я има и в Русия и в Северна Македония и Татарстан и други,имат няколко застрахователни агенции в Русия и руската федерация,търговия със всичко и всички навсякъде,имат няколко сонди в черно море и добиват от там газ и нефт(мисля че това предприятие се казва "Хан Аспарух") а в тяхна рафинерия се преработват в горива за техните бензиностанции(затова е толкова евтино на бензиностанциите на Марешки той е тимаджия) ,имат цехове и заводи за всичко,Лудогорец и Кирил Домусчиев са техни проекти-БМФ,кораборемонтния завод Варна, корабостроителницата Варна ,пристанище Варна, пристанище Химимпорт,пристанище Бургас летището също,Българско речно плаване с кораби и пристанища,пристанището в Балчик,заводи за лекарства, ФК Черно море,земеделие ,над 70 огромни зърнохранилища в България и Румъния,търговия с зърнени култури, тежкотоварни превози, охранителни бизнеси,св.св.Константин и Елена,к.к.Златни пясъци,половината Слънчев бряг,к.к.Камчия,стотици хотели по черноморието и из цяла България,говори се че са купили някогашния Мултигруп,строителни фирми в България и чужбина,хотели в Гърция, Германия,Турция,заводи в Германия,бизнеси в цяла Европа и Русия....навсякъде са,огромни предприемачи за които само в България работят над 200 000 човека

    Коментиран от #12, #14

  • 10 Павел Пенев

    26 0 Отговор
    Честито.У нас не остана нищо българско.Поробени сме до края на демокрацията.Дано да е по скоро.
  • 11 Гневен бургазлия

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "айдее почна се":

    Потвърждавам.. Бургаското го държи Домусчиев.. Чум. ата да го ъръшне тоя пе.дер.ас
  • 12 Гошко

    6 16 Отговор

    До коментар #9 от "Жоро":

    Пич, ако това е вярно, значи са голяма работа. Браво на момчетата. Големият човек мисли глобално и нашироко, малкия човечец наднича от дупчицата си и все мутрата му е виновен, все неговото чекмедже е празно!

    Коментиран от #13

  • 13 жалко

    19 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гошко":

    Големия човек е този който е постигнал много, но честно. Всеки който нарушава правилата на едно общество по един или друг начин му вреди. Само си престави с данъците които се укриват годишно от тези компании какво можеше да се построи у нас!
  • 14 НОВО ПЕТ

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Жоро":

    СМАЛИ МАЛКО.....
  • 15 Про

    16 0 Отговор
    Много некомпетентни изказвания по статията има в коментарите. ТИМ са страшни гъзари, но точно летище София не успяха да вземат. Заедно с германската Фрапорт участваха в търга, но спечелиха тези Соф-кънект, които никой не е чувал (освен, явно, Бойко и министрите му). Новият реален собственик най-вероятно е консопрциум Пеевски и Домусчиев.
  • 16 Зрител

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "😁😁😁😁":

    Не позна, летището е на Домусчиев!

    Коментиран от #17, #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Знаещ

    2 0 Отговор
    Не трябва ли парите да постъпят в сребърния фонд?
  • 19 име

    2 0 Отговор
    ицо маджото се кротна след назначението . вече няма против концесията. честито на задкулисието.
  • 20 Електра

    1 2 Отговор
    Поредната лъжа на Краднелия -Корнелия Нинова сигнализира в пост във Фейсбук, че Борисов е изхарчил от фискалния резерв 5 млрд. лева, като го е оставил в незапомнен спад. Лидерът на социалистите се позова на официална информация на Министерството на финансите и се обърна към Борисов като го призова да спре и да не посяга на пенсиите в Сребърния фонд. СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ ЗАЩО НА ТАЯ ТЛЪСТА СКУМРИЯ И ВИКАТ ГОСПОЖА ЛЪЖА...
  • 21 А Домусчиев

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Зрител":

    на кого е?