Last news in Fakti

10 Май, 2021 09:15 4 588 31

"Градус": Готови сме за пълна данъчна ревизия и проверки

  • градус ад-
  • георги бабев-
  • иван ангелов

Трябва да се подчертае, че от листването си на борсата през юни 2018 г. до 5 май 2021  г., „Градус“ АД изпреварва представянето на водещия борсов индекс SOFIX с над 13%, отбелязват от "Градус"

"Градус": Готови сме за пълна данъчна ревизия и проверки - 1
Снимка: БГНЕС

Дружество "Градус" изпрати до медиите официална позиция, в която заявява, че е готово за пълна данъчна ревизия и проверки от всички институции. Причината са твърдения, изнесени през последните дни в публичното пространство във връзка с работата на Комисията по ревизия в НС. Там се яви собственикът на "Градус" Иван Ангелов, който отговори на твърденията на земеделеца Светослав Илчовски.

Ето и цялата позиция (без редакторска намеса):

Уважаеми медии,

Във връзка с изнесените в публичното пространство твърдения, целящи да уронят авторитета на “Градус” АД, нанасяйки по този начин финансови вреди за акционерите на дружеството в особено големи размери, както и поставяйки под риск стабилността и доверието в българския капиталов пазар, бих искал да представя някои факти, които да внесат яснота по отношение на следните инсинуации:

1. Относно твърдения за „кухи обороти и фиктивни сделки“:

„Градус“ АД е формирано през декември 2017 г. чрез непарична вноска на дяловете и акциите на пет различни дружества – “Лора-2004“ ЕООД, „Жюлив“ ЕООД, „Милениум 2000“ ЕООД, „Градус – 1“ ЕООД, „Градус – 98“ АД

Съгласно изискването на българското законодателство при непаричната вноска е извършена оценка на тези акции и дялове от трима независими оценители, назначени от Агенцията по вписванията. Във връзка с тази оценка, информация относно активите, оборотите и приходите на всички дружества от групата Градус е била предоставена на оценителите и е публично достъпна в Търговския регистър. От 2017 г. насам всички отчети на групата са одитирани и заверени без квалификация или резерви от реномирани международни одитори. Оборотите и сделките на групата подлежат на ежемесечни проверки от органите по приходите, информацията от които би могла да бъде изискана от компетентните органи. При нито една от тези проверки не е открито каквото и да е несъответствие или проблем със сделките, на което и да е дружество от групата. Всички сделки, сключени от тези дружества са реални, надлежно регистрирани в НАП и отчетени в съответствие с международните счетоводни стандарти във финансовите отчети на групата.

За по-малко от три години от регистрирането си за търговия на Българска фондова борса до момента „Градус“ АД е разпределило дивиденти към акционерите си в размер на 40 439 045.86 лв. Дивидентната доходност е 9.22%, а след предложеното изплащане на дивидент, което предстои да бъде одобрено от акционерите през 2021 г. ще надхвърли 10.44%. По размер на реално разпределените дивиденти „Градус“ АД се нарежда сред водещите компании в България. Разпределението на подобен дивидент е категорично доказателство за генериране на устойчив оперативен модел и реален паричен поток.

В качеството си на независим член на Съвета на директорите на „Градус“ АД, възложих изготвянето на справки за всички сделки със зърнени култури от 2017 г. до днес на групата. Информацията ще бъде публично оповестена в съответствие с приложимото законодателство към дейността на публичните дружества.

2. Относно твърденията за „акции без стойност и нереални цени“:

Първичното публично предлагане на акциите на „Градус“ АД беше извършено през юни 2018 г. В него участваха над 1200 инвеститора, включително международни инвеститори, банки, пенсионно-осигурителни и застрахователни дружества, частни фирми и стотици непрофесионални инвеститори. Публичното предлагане беше организирано чрез аукцион на Българската фондова борса. Това е най-прозрачният метод за публично предлагане, при който крайната цена се определя от пазарните участници, а не от „Градус“ АД.

Трябва да се подчертае, че от листването си на борсата през юни 2018 г. до 5 май 2021 г., „Градус“ АД изпреварва представянето на водещия борсов индекс SOFIX с над 13%. В същото време, неверните изказвания, уронващи престижа на дружеството, доведоха до спад в цената на акциите, което ощети инвеститорите с реални 24.36 млн. лв. „Градус“ АД иска да увери своите инвеститори, че предприема всички необходими действия за защита на техните интереси.

3. Относно твърдения за „завишени субсидии“;

Дружеството спазва Директива (2007/43/EC от 28.06.2007) на Европейския съюз за хуманно отношение към животните, за което получава компенсация за пропуснати ползи по установения ред, без привилегировано отношение. Компенсациите в България са едни от най-ниските в Европейският Съюз и твърденията за огромни суми са подвеждащи и неверни. Ако тези компенсации не съществуват, целият сектор селско стопанство в областта „Отглеждане на животни“, включващи бройлери, патици и свине, няма да може да бъде конкурентоспособен в световен мащаб. По програмата участват малкото компании в България, които успяха да оцелеят на фона на огромната конкуренция от чужбина, която е подпомогната от субсидии в пъти по-големи от тези у нас. Изнесената информация, че дружеството е получавало „завишени субсидии“ в размер 80 евро на кокошка е поредната лъжа, която лесно се доказва на база справки от „Министерство на Земеделието“ и счетоводна информация.

„Градус“ АД е дълбоко обезпокоено от факта, че твърденията и откровените манипулации получават гласност и легитимация в българския парламент без да бъде направен какъвто и да е опит за установяване или дори проверка на фактите. Това подкопава не само доверието в определена компания, но и доверието в целия капиталов пазар и води директно до преки загуби за хиляди професионални и непрофесионални инвеститори за сметка на краткосрочни политически дивиденти. “Градус” АД не може да допусне уронване на дългогодишно градения имидж на компанията и ощетяване на своите инвеститори, клиенти и доставчици, и е задължено и ще предприеме всички възможни правни действия за защита на техните интереси. Дружеството е готово за пълна данъчна ревизия и проверки от всички институции.

Георги Бабев, независим член на Съвета на Директорите на “Градус” АД


Поставете оценка:
Оценка 1 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    64 4 Отговор
    Елате пиленца при батко в Белене!

    Коментиран от #25, #27, #29

  • 2 Gowo

    62 5 Отговор
    Гешеф ли ще е наблюдаващия орган

    Коментиран от #26

  • 3 Ива

    63 5 Отговор
    Е нали си призна,че си носил злото на баце

    Коментиран от #10, #28

  • 4 Pilot

    78 3 Отговор
    То е ясно, че всичко е замазано и покрито, но аз повече няма да купувам гаргите на този мо..шеник !
  • 5 Честито

    57 2 Отговор
    Дори данъчната проверка да покаже, че тия от Градус са чисти финансово, това не означава, че продукцията им е чиста и без ГМО. Отделно може да има лобиране за износ, когато това не е разрешено.Също друго е, че може да е управлявано влияние за интереси. Ако прокуратурата подхване нишката правилно, ще се разплетат много неща.
  • 6 Ахахаха

    44 3 Отговор
    Тези птичарници на пеевски все още не са разбрали какво им казват хората... егати дебилите.
  • 7 Gowo

    45 3 Отговор
    Той Гешеф нали прави пълна проверка и на КТБ.И какво установи.Че липсва главният свидетел и нищо не може да се направи до тук.И за хазарта същото.Липсва главния виновник, и нищо не може да се направи до тук
  • 8 Деймос

    40 3 Отговор
    Икономическите МИСИРКИ на ГЕРБ :))
  • 9 Фурми

    30 3 Отговор
    Сега като започне разпродажбата ще видим.
  • 10 Дива

    3 35 Отговор

    До коментар #3 от "Ива":

    Кога това?Само Илчовски каза ,че е видял, ама после се изметна и каза ,че е чул. Та кога си е признал ,че не се разбра?

    Коментиран от #15

  • 11 потребител

    26 1 Отговор
    От толкова много писане май наистина ще излязат мушенгия с протекция от високо.
  • 12 Българка

    53 0 Отговор
    По-голям удар върху репутацията на фирмите на "Градус" нанесе самият им собственик Иван Ангелов, известен като Иван Пилето. Той си направи харакири като публично обяви, че е в близки отношения с Борисов. Борисов е оказвал съпорт за тези фирми чрез натиск над независими институции- митници и регулатори. Стана ясно и че медийно афишираната "хуманитерна" сделка с ОАЕ , про която бившия министър Караангелов придружаваше и организираше сделката. Самият Ангелов каза, че от нея има печалба за фирмите му, че е продал фурмите. Това е скандално. С държавни пари да се осъществяват частни сделки.
    Също кухи обороти, значи фиктивни фактури. При проверка от НАП ще се проверяват документи. Наличието на фактури не е достатъчно доказателство за реални сдели и липса на кухи обороти
    Така, че цялото изявление си е пуната мара

    Коментиран от #18, #31

  • 13 ПСР

    35 0 Отговор
    Със сигурност сте готови.Особено,като се знае,кой ще ви проверява и как.
  • 14 Гост

    33 0 Отговор
    ДАа бе,ВЕРВАЙТЕ..............И КОЙ ЩЕ ВИ ,,ПРОВЕРЯВА,,.....НА ШАЙКАТА И ПРИМАТА ОТ БАНКЯ ХОРАТА............СВЪРШИХА ВЕЧЕ ТИА ЛАКАРДИИ....ИЗРОДИ
  • 15 Българка

    39 0 Отговор

    До коментар #10 от "Дива":

    При проверка на серийните номера на кюлчетата от чекмеджето на Борисов, а те се виждат, веднага ще се установи кой му ги е дал. Само че каскетурата е съучастник. Но това скоро ще се промени
  • 16 е съм

    23 0 Отговор
    ви м та и крадци. върви и виж румънците какво качествено прясно пилешко зареждат в нашите магазини , а ти продавш бо луци
  • 17 Иван

    5 1 Отговор
    По добре замълчете, че само глупости се пишат
  • 18 Gowo

    30 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    А Гешеф дали ще ,,съзре" дисонанс между твърденията на Ангелов и Борисоф.Борисов се кълне в децата си че не го познаваА Ангелов се ,,изпусна" че се виждали рядко .2..3 пъти в месеца и играели карти

    Коментиран от #21

  • 19 Градуса

    14 0 Отговор
    Аааа не ни интересува, в неделя оправихме договорките в Ринг Мола. СВ3301 говори ли ви нещо номерът на този Майнах?!
  • 20 Да бе

    27 0 Отговор
    Срещу Хиполенд можеше за един ден да се изсипят всички държавни бухалки. А сега защо си траят срешу Градис, а чакат да бъдат поканени?
  • 21 Българка

    18 0 Отговор

    До коментар #18 от "Gowo":

    А някой от форума вчера написа, че синът на Пилето- Ангел Ангелов е вписан като посетител при Баце в Бояна 200 пъти. А татенцето се виждал "само" през 10- 15 дни...........
  • 22 гражданин

    15 0 Отговор
    Готови сте, защото все още ГЕРБаво-шишивата сган владее в НАП, но...Споко, след време ще са истинските ревизии и най-вече на вашия собственик, който смазва бизнеси и човешки животи и е дългогодишен ортак на ГЕРБ и шиши, който налива дори в хранилката на патерицата на ГЕРБ ВМРО пишман войводите.
    Те пък дори и (псевдо)обединени с Далавери Симеонов, Болен Лидеров, Магарешки и Пепката Москов няма да прескочат бариерата и ги чакат дълги дни на политически пости извън Парламента!
  • 23 Диньо10

    5 0 Отговор
    Абе, вие си призна те,че на международпо ниво ви "оправят" проблемите, че тука във " вашата държава" ли няма да изглеждате изправни. Шефа ви излезе и пред цяла България каза " Въртим бизнес и по вторият начин, когато се налага" К'во да говорим повече?
  • 24 аз съм Веска

    7 0 Отговор
    МНОГО ИНТЕРЕСНО .ГОТОВИ СА ЗА ПРОВЕРКА .
    НАДУЛИ СИ АКЦИИТЕ , И ГИ ПРОБУТАЛИ НА ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ .
    ЩЕ ИМ СЕ НАЛОЖИ ДА ВЪЗСТАНОВЯТ ЩЕТИТЕ , БЕЗ ОВЪЗМЕЗДЯВАНЕ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ , СМЕЛИ ИГРАЧИ НА БОРСАТА .
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Антимафия

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Gowo":

    Не, той ще е, санкциониращ орган!
    както си е било ,
    от както го изтопориха за "Главорез №1"?
    Такива са правилата на Хунтата!

    Наблюдаващия орган, ще сме ние?

    Задължителна Смяна ,
    на картите и играчите ,

    със читав и кадърен народ ,

    иначе сме
    загубени като нация и държава?
  • 27 Всичко е ясно

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    "Битото бебе" ,отдавна му е осигурило,
    зелена светлина в НАП?
    А Прокурора , му е изпратил и полиция за ескорт?
    Рушвета да имаш Биоцентрала в България,
    започва от 100000
    до 200000 лева месечно за "Кадията"?
  • 28 Олаф събуди се

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ива":

    Не , ?
    Носил му е 100000 лева месечно за рушвет?
    Защото има Биоцентрала ,
    която генерира 350000 лева , приходи на месец,
    от държавната субсидия ,
    за био енергия или т.н. "зелена енергия" ,
    с която " зелена енергия" изтрови хората в Нова Загора?
    Затова са измислени "картите" и играта на" белот",
    Васил Божков и той е "играел" на карти,
    с Бойко Борисов ,
    но явно му е омръзнало да губи ,
    с четери валета и четери девятки,
    на" всичко коз"??
    И за това, хвърли кърпата?
    Скоро и "Пилето" ще я хвърли ,
    но от съвсем други съобръжения?
    Казва се, "закона за инсайдер сделки"
    в държавния апарат ?
    Втория му шамар ще е Биоцентралата ?
    Тук има не гнили ябълки ,
    а цели слонове и мамути, които още гният?
    И третия сигурен шамар, е врътката с ДДС ,
    и вдигане на оборотния капитал по изкуствен път?
    Тук има и ЕО , и Лаура Кьовеши да питат
    И ДА И им СЕ ДАДАТ ОТГОВОРИ но не,
    от Минестерството на земеделието ,
    което ги учи, как да крадат Европейски субсидий!?
    Все още" Пилето", може да се спаси ,
    като стане защитен
    свидетел , че е дал рушвети на Бойко Борисов?
  • 29 Антимафия

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Този пое , по пътя на фалита?
    Дали вече , не е време да стане ,
    "защитен свидетел" ,
    и да изпере един милион,
    на" Шпиц" Прокуратурата?
    Иване "как е времето в Москва"?
  • 30 Сатана

    0 0 Отговор
    А посинелите пилета ,които вече никой не купува какво ще направите с тях?Пастет,кремвирши,пилешко пане?
  • 31 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Е той също каза, че е близък бил и със Станишев, ама това някак си никой не го споменава. Това си беше организирана атака срещу фирмата без абсолютно никакви конкретни доказателства. Гледах цялото изслушване -нищо конкретно, а само някакви противоречиви спомени.