Last news in Fakti

15 Май, 2021 23:29 4 450 16

До 2030 г. ядрената енергетика ще е доминираща в България

  • българия-
  • ядрена енергетика-
  • атомна централа

Българското правителство си сътрудничи със САЩ и Русия за разработването на нова централа

До 2030 г. ядрената енергетика ще е доминираща в България  - 1
Снимка: БГНЕС

Ядрената енергия ще остане доминиращият източник за производство на електроенергия в България до 2030 г., отчитайки 14,1TWh, въпреки плановете на правителството да я замени с капацитет за възобновяема енергия, съобщава компанията за анализ на данни GlobalData.

Паван Вякаранам, ръководител в компанията коментира, че "в момента пазарът на електроенергия в България е в преход, като правителството бавно намалява капацитета си за въглища, за да го замени с капацитет за възобновяема енергия. По време на тази смяна правителството планира да разчита на производството на ядрена енергия, за да отговори на голямото търсене на електроенергия. През 2020 г. производството на ядрена енергия е 15,9 TWh, което прави нейния дял 44% в общото производство на електроенергия в страната и се очаква да остане над 40% до 2030 г.", посочва news.bg.

Българското правителство си сътрудничи със САЩ и Русия за разработването на нова централа за производство на ядрена енергия. Към 2020 г. страната има само една атомна електроцентрала - АЕЦ Козлодуй (АЕЦ), която разполага с шест блока. След извеждането от експлоатация на блок 1 и 2 на АЕЦ "Козлодуй" през 2002 г. и блок 3 и 4 през 2006 г. цялата ядрена енергия се генерира чрез блокове 5 и 6.

През януари 2021 г. българският кабинет одобри планове за изграждането на седми блок в атомната електроцентрала в Козлодуй, използвайки оборудване, доставено от Русия, закупено за проекта в Белене. Графикът за този проект обаче все още е несигурен поради финансови ограничения.

"През последните години България е предприела множество стъпки към развитието на ядрената енергетика, включително присъединяването си към Агенцията за ядрена енергия (NEA) през януари 2021 г. Освен това АЕЦ "Козлодуй" подписа меморандум за разбирателство (MoU) с базираната в САЩ NuScale Power за внедряване на технологията за малки модулни реактори (SMR) на NuScale. Ясно е, че ядрената енергия ще остане доминиращ източник на производство на енергия в България до 2030 г., въпреки плановете на правителството да премине към възобновяема енергия."


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    8 37 Отговор
    Хората се обръщат към слънчева и геотермална енергия, ние тепърва ще откриваме атома. Както винаги - 50 години назад.
  • 2 Nuclear blast

    18 6 Отговор
    Ако разположат ядрени бойни глави в американските военни бази, ще бъде доминираща, а Козлодуй и Белене отиват по дяволите.
  • 3 123

    23 1 Отговор
    ТЯ БЕШЕ ПРЕЗ СОЦА,СЪЩО БЯХМЕ НА 26 МЯСТО В КЛАСАЦИЯТА НА ООН.И БАЍ ТОШО НЕ СЕ СНИМАШЕ ПОСТОЯННО С УЛОВЕНИ ШАРАНИ.
  • 4 Динко

    24 2 Отговор
    Щяхме да имаме супер евтин ток днес,ако се правеше на 75% от АЕЦ това е истинита.Но запада ни разказа играта заради издънката с Чернобил през 1986г,за която си е виновна изцяло системата на бившото СССР.Но сега с това бъдеще с тия елекроавтомобили се възражда АЕЦ,просто няма откъде другаде да дойде целият този ток.

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    1 29 Отговор

    До коментар #4 от "Динко":

    Една единствена авария в АЕЦ ще заличи цяла България за хилядолетия.

    Коментиран от #6, #13

  • 6 Гойко Митич

    19 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    След аварията "Бойко" вече всичко ще ни е като детска игра...
  • 7 БПФ

    24 2 Отговор
    Първо - прочетете историята на американската "Уестингхаус". Реално тя няма НИТО ЕДИН реализиран проект по света, всеки, който е подписал договор с тях, после си е бил главата в стената. После прочетете и колко проекти реализира Росатом по света.
    После - прочетете за американските "малки модулни реактори" - НАДЯВАТ СЕ първият да бъде построен някъде към 30-а година - ЕВЕНТУАЛНО. Същевременно руснаците вече си имат такъв - и то качен на кораб, та да си го местят където искат по крайбрежието, основно на Далечния изток.
    Накрая си припомнете какво се случи с тия, дето много се пърчеха с "възобновяема енергия" - как Калифорния посред лято стигна до режим на токът, как Тексас остана без енергия посред зима и хората мряха от студ, как Европа бе спасена на косъм пак от руските доставки !!!

    Ще проумеете истината - от престъпно сервилство към новите господари, ние обръщаме гръб на ДОКАЗАЛИТЕ СЕ като коректен, знаещ и можеш партньор в отрасъла, защото в ядрената технология Русия е на светлинни години пред САЩ !!! Това ще ни доведе до перманентен недостиг на енергия - и дано само до това ни доведе, а не до голямо Буууум от американските б0клуци !!!
  • 8 DiDi

    12 3 Отговор
    Ако веднага не започнем Белене, след 2030 много хора няма да могат да си плащат тока. Електроенергията ще става все по-необходима - ел.коли, производство, ... Енергетиката трябва да е стратегически приоритет и е елемент от националната сигурност.
    Има държави които искат да сме бедни и зависими. ВЕИ имат място, но само като допълващи, не като основни мощности. Дано новите управляващи проумеят важността на енергетиката
  • 9 Един

    12 5 Отговор
    Елементарно - ВЕЦ-овете за малки, ТЕЦ-овете ЕС ще ги затвори - и ще остане АЕЦ-а в Козлодий - НА ИЗЖИВЯВАНЕ ! Егати перспективата! ( А АЕЦ-а в Черна вода чака, а ние докато се туткаме с администрацията на ЕС - Турция ще построи 3-тата си АЕЦ покрай Босфора - на близо , че да може да ни продава ел.енергия!)
  • 10 Колев

    8 4 Отговор
    Всички въпроси у нас опират единствено до нашата пословична (МЪДРОСТ???), до нашата пословична СЕРВИЛНОСТ и до цяла палитра от недостатъци, които от векове ни държат в това дередже. Русия, не Щатите, строят до границата ни мощна ядрена централа. Ние нищожните, нисшите духом пак се търкаляме като роби. Да не припомням кретенизмите на оня с МАРКУЧА, че ми идват много. До него обаче има полкове такива. Колко дълго ни увещаваха, че сме нямали нужда от БЕЛЕНЕ, нямаме нужда и от ток. Страна населена с дебили, навсякъде под всеки храст. И това продължава!!!!!
  • 11 Малеее

    6 4 Отговор
    Тоест нама да имаме енергетика! Закриваме ТЕЦ. Вецовете изпиха водата, която намалява всяка година. А в АЕЦ блоковете са един по един пред затваряне. Май трябва да се спасяваме с панелки по покривите!
  • 12 От чужбина

    8 3 Отговор
    Ако считаме ядрената енергия за "зелена" то в недалечно бъдеще ще имаме нужда вероятно от 4 нови ядрени блока по около 1000 МВт.

    Защо?

    Защото сегашните два блока ще излязат от употреба, живота им свършва. Възможно е да бъде удължен с 10 години. Едва ли Главния конструктор ще подпише за повече.

    Трябва да спрем въглищните ТЕЦове. Дори и да не се налага спирането им, то ние НЯМАМЕ качествени въглища. Имаме само нискокачествен лигнит. Ако ги газифицираме, то пак ще се наложи плащане за СО2-емисии. Спрем ли ТЕЦовете то трябва да имаме нещо което да ги замести. Да ги замести НЕ като мощност, а като количество и разположение във времето, защото слънчевите панели не дават ток през нощта и в мъгла.

    Навлизането на електрическите автомобили ще увеличи консумацията на ел.енергия. Зареждането на тези автомобили се очаква да е предимно през нощта, когато соларните панели не дават никакъв ток. Тук трябва да се направи оценка приблизително колко електричесртво ще ни е необходимо за да заместим бензина и дизела.

    Развитие на всички видове "зелена" енергия е добре. Няма лошо в слънчевите и вятърните ел.централи, но си остава основния проблем с непостоянния им характер. Все пак наличието им ще е от полза.

    Коментиран от #15

  • 13 ПИГВИНА ГЕНЕРАЛ

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    драги пингвине биха ти ваксина пфайзер и вече главата ти е голяма авария. ВЕЧЕ СИ ОПИТНИЯ ПИНГВИН НА РАЗБОЙКО. ТОЙ САМИЯ ОЩЕ НЕ Е ВАКСИНИРАН С НИТО ЕДНА ВАКСИНА ОТ ВНЕСЕНИТЕ. ЗАЩО ПИНГВИНЧЕ????

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    2 9 Отговор

    До коментар #12 от "От чужбина":

    Ядрената енергия не е за пр0сти хора. Да дадеш на българин АЕЦ е като да дадеш на дете граната. Не сме дорасли за такава технология. Само ще си навредим с нея.
  • 16 До госта

    0 0 Отговор
    Да, ядрената енергетиа не за прости хора, като американците и японците, които правят аварии с надежни реактори.
    България е 13-та страна в света усвоила ядрената енергия за мирни цели. А българите преди 10 ноември бяха втори по интелигентност в света след израелците (част от тях са също българи).
    Сегашните управляващи наистина се опитват да направят българите прости, като унищожиха образованието.