Last news in Fakti

30 Юли, 2021 18:09 2 531 10

Рекордно потребление на ток в жегите

  • ток-
  • потребление-
  • жега-
  • есо

Рекордното електропотребление се осигурява основно от генерацията на двата блока на АЕЦ "Козлодуй" и кондензационните ТЕЦ

Рекордно потребление на ток в жегите - 1
Снимка: БГНЕС

Екстремно високите температури доведоха до рекорден товар на електроенергийната система, съобщиха от Електроенергийния системен оператор /ЕСО/.

Регистриран е ръст от 11 на сто в електропотреблението на страната, сравнено с дните между 19 и 25 юли.

На 29 юли товарът на електроенергийната система в 14.00 часа е достигнал стойности от 5123 MW. Това е 6-годишен рекорд, надвишаващ регистрирания на 30 юли 2015 година товар от 5070 MW в пиковия следобеден час. В часовете между 13 и 20 часа на 29 юли товарът на електропреносната мрежа остана на нива от над 5000 MW. Електропотреблението (без помпи в ПАВЕЦ) в деня от поредицата с рекордно високи температури беше 106 990 MWh. Това е ръст от 11 процента спрямо предходната седмица, пресмята dariknews.bg.

Рекордното електропотребление се осигурява основно от генерацията на двата блока на АЕЦ "Козлодуй" и кондензационните ТЕЦ, допълват от ЕСО.
Въпреки текущата ремонтна програма при генериращите мощности, електроенергийната система работи нормално и разполага с достатъчно резервни мощности, за да посрещне безпроблемно повишеното електропотребление в страната в резултат на екстремно високите температури.

Прогнозата за следващите дни, когато температурите ще запазят високите си стойности, е товарът в електропреносната мрежа в пиковите следобедни часове да се движи около 4700 MW през почивните дни и около 5000 MW през работните дни, посочват още от ЕСО.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    8 13 Отговор
    А “Последния Софиянец” слънчасва на жълтите павета за една Прокопиева надница докато ние от ИТН си пием биричката в жегите на сянка
  • 2 русенец

    8 3 Отговор
    Дано издържи системата, дано издържи и разпределителната мрежа.:(
  • 3 някой

    26 3 Отговор
    Интересно, ако нямаше АЕЦ как щеше да се справи системата. Затова 30 години се чудим дали ни трябва АЕЦ Белене или не. Като се почудим още малко ще разберем

    Коментиран от #4

  • 4 бг патриот

    1 14 Отговор

    До коментар #3 от "някой":

    Не ни трябва АЕЦ, Турция строи два.
  • 5 Реалност

    12 0 Отговор
    Има решение сега като възстановят блоковете на АЕЦ от американските фирми ще ни обвържат с нови "железни "договори за да ни направят независими отново и системата ще издържи,както стана с фирма Аурубис в момента водеща като най голяма или Лукоил ,това чака и ТЕЦ 2 приватизация за един лев и после ще излезе на печалба и мисирките няма да пишат колко замърсява както сега не се споменават частните ТЕЦове на КоваШки и Доган.

    Коментиран от #7

  • 6 no name no face no number

    6 0 Отговор
    A за електричните ток от къде?
  • 7 ЕЛЕКТРИКА

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "Реалност":

    КАТО СТАНЕ ТОКА 1 ЛВ КИЛОВАТА ,ОПРЕДЕЛЕНО СИСТЕМАТА ЩЕ ИЗДЪРЖИ И ТОК ЩЕ ИМА И ВСИЧКИ ФИРМИ ЩЕ ФАЛИРАТ.
  • 8 Еколог

    5 2 Отговор
    Бедните хора, как консумират ток в тази страна!:) Явно няма проблем! Ще си плащат! Вдигам им цените и хич не ми пука! Щом през лятото така увеличават потреблението, представям си какво ще е през зимата!:) Ще им помогна да го намалят!:)
  • 9 Гост

    10 1 Отговор
    Хората пуснаха по един климатик по киловат и почнаха рекордни потребления на тока. А какво ли ще стане, ако всички почнем да зареждаме електромобили през деня, докато сме на работа, а те са вързани към мрежата на паркинга пред офиса?

    Коментиран от #10

  • 10 психо

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Ами ще ходиш пеш до офиса.