Last news in Fakti

23 Август, 2021 20:33 5 032 15

Талибаните взеха и Централната банка

  • афганистан-
  • централна банка-
  • управител

Те назначиха нов временно изпълняващ длъжността управител

Талибаните взеха и Централната банка - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Талибаните назначиха временно изпълняващ длъжността управител на Централната банка на Афганистан. Основната му задача е да смекчи нарастващите икономически сътресения възникнали след след като повече от седмица властта е под контрола на движението.

Хаджи Мохамад Идрис е назначен за временно изпълняващ длъжността управител на Централната банка, за да помогне за въвеждането на ред в една осакатена от войната икономика. Банките и държавните учреждения не работят от близо седмица, съобщава Daily Sabah. Надеждите, които се възлагат на Идрис, са той да помогне за организиране на отварянето на институциите и решаване на най-наболелите икономически проблеми, пред които е изправено населението, се казва в изявление на говорителя на талибаните Забихула Муджахид.

Назначаването идва след като Иран възобнови износа на гориво за Афганистан и на фона на все по-остри икономически проблеми, като на държавните служители не се плаща, много фирми се затварят, а цените на основните стоки, включително храни и битови горива растат.

Талибаните се опитват да убедят специалисти и технически експерти да се върнат на работа, за да накарат икономиката отново да заработи. Високопоставен представител на талибаните заяви, че Идрис дълги години е работил с предишния лидер на движението Мула Ахтар Мансур в областта на финансите. Последният беше убит при удар с дрон през 2016 г. "Има много хора, които са били непознати за света, но са заемали ключови позиции и са имали голям принос. Хаджи Идрис е сред тях", каза представител на талибаните.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 питащ

    36 0 Отговор
    И той ли като нашия управител на БНБ ще взима 80 хил. лв месечна заплата?

    Коментиран от #11

  • 2 истина е

    30 5 Отговор
    А талибаните на боко, _тиквун, се пазят от ЕС.
  • 3 А бойко

    21 2 Отговор
    Сикаджията като дойфде ко напраи!!!.. Защо тогава международната '"умна и красива' ' общност не изрева Мутро и Мутре Вънн!!!
  • 4 волен сайдер

    7 7 Отговор
    Добре, че бях аз да изгоня мръсните омразни американски колонизатори от Афганистан. Да живеят братята талибани! Да живее българо сАвецката дружба. Ще ме назначат за шеф на Талибан ТВ.
  • 5 Тука едни талибани превзеха

    23 0 Отговор
    Без бой КТБ БАНКА....няколко милиарда активи отидоха по джобовете на неизвестно колко хора 🤑
  • 6 Talibans

    19 4 Отговор
    Глейте си кефа и не се занимаваите глопости.. От Америка е люлка на сатаната!!!
  • 7 Прогрес

    15 6 Отговор
    След 5 години ще са много по добре от нас. Няма кой да им краде залежите. Ще станат енергиен фактор с помощта на Иран. Повече янки с грубост там няма да стъпят.
  • 8 Търновец

    19 1 Отговор
    Гани - Избягалия президент на Афганистан – беше експерт на Световната банка – човек на Сорос, и дъщеря му живееше в USA, той не можа да реформира корумпираната държавна бюрокрация, той не беше човеk на хората.
  • 9 Соросоид

    8 4 Отговор
    Талибаните се опитват да убедят специалисти и технически експерти да се върнат на работа
    ---
    Това едва ли ще стане, освен под дулата на АК. Сега сме 2021 и икономика със средновековни порядки не може да се поддържа и развива. Давам на талибаните максимум 6 месеца "да се наиграят" (по израза н руснаците).
  • 10 И КАКВО ИМА В ТАЯ БАНКА

    5 5 Отговор
    💩💩💩💩💩💩💩💩💩 СЕГА КАТО ДОЙДАТ РУСНАЦИТЕ И КИТАЙЦИТЕ И БЕЗ💩💩💩ЩЕ ОСТАНАТ😂😂😂
  • 11 един

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "питащ":

    Нашия като взема не го плюете, а проф. Балтов като взема (не е сигурно) в качеството си на директор на най-голямата болница- големи плювни.
  • 12 аде

    4 0 Отговор
    Да им дадем нашия де беше? Ще оцелее неизвестно време.
  • 13 Аз се чудя на путя що не прати

    3 5 Отговор
    2 милиона главорези и с афганистан да се приключи за седмица и там да стане руска територия
  • 14 Олга

    0 4 Отговор
    Комплексар, изриваш се и под езика само като си представиш Б. Борисов. Ако не си разбрал още, а то е защото си алкохолно-наркотичен амок непрекъснато, ГЕРБ е в опозиция за известно време. Сега на власт е "хунтата на зелените чорапи", която усърдно се опитва да счупи държавата. Борисов обаче така я е направил, че толкова време след като фатмака ги нареди в МС, още не успяват. А ти изтрезней и се огледай.
  • 15 БОКОКРАД

    1 0 Отговор
    БОЙКО НЕ БИ ПРИПАРИЛ КЪМ ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА ЩОТО ПРЕДИ ТОВА Я РАЗДАДЕ НА ЗАЙЦИТЕ !