Last news in Fakti

6 Ноември, 2021 09:34 2 438 13

Производители искат мораториум за нови насаждения с рози

  • производители-
  • рози-
  • мораториум

Проблемите на бранша обаче се дължат не само на Covid-19, казва Христо Николов

Производители искат мораториум за нови насаждения с рози - 1
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на розопроизводителите в България настоява държавата да наложи мораториум върху създаването на нови насаждения с маслодайна роза. В последните години секторът е в криза, пазарът се свива, а изкупните цени на розовото масло намаляват, съобщи БНР.

Агроведомството разработва и предложи за обсъждане стратегия за развитие на розопроизводството, в която е заложено ограничение на нови розови насаждения до излизане от последиците от Covid кризата.

Проблемите на бранша обаче се дължат не само на Covid-19, казва Христо Николов, председател на асоциацията.

„Имаме свръхнасаждения и свръхпроизводство. В момента в България има над 55 хиляди декара с маслодайна роза, 48 регистрирани фабрики за преработка.“

От бранша настояват ограничението да важи за следващите пет години.

„Налагането на мораториум при една продължаваща криза ще облекчи държавата, защото тогава ще има необходимост да се подпомагат по-малък брой стопани. Ние не говорим за намаляване, говорим за спиране на увеличението на насажденията, това трябва да е ясно на всички.“

Мораториумът всъщност означава нови насаждения да се правят само на мястото на изкоренени стари. Ако някой иска да излезе от бизнеса може да преотстъпи правата си на засаждане на друг, а интерес въпреки срива в цените и проблемите, има.

„Тази година имаме вписани нови розопроизводители в регистъра на розопроизводителите, значи има нови насаждения“, каза Христо Николов.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    16 2 Отговор
    Най-сетне изплюхте камъчето! Имало свръхпроизводство и оттам и кризата в бранша. Защото от доста време ревете държавата да ви плаща не пласираната продукция. Вместо да чакате на държавата, то се разберете помежду си и всеки да намали собствените си насаждения с някакъв процент.:)
    ===
    Иначе в моя квартал в радиус от километър има над 10 бензиностанции и газ станции, но това е друга тема, доста подобна на тази.:)
  • 2 Емил

    20 2 Отговор
    Вместо да търсите монополни решения, потърсете нови приложения на розовото масло! Монополите са вредни!

    Коментиран от #5

  • 3 Обесен Язовец

    7 4 Отговор
    Тези не знаят, какво искат! Когато тръгнаха да създават Авганистан, като техен конкурент на световния пазар не ревяха. Кланяха се на краварите. Сега обаче на брата си нож вадят!

    Коментиран от #7

  • 4 Anon

    12 1 Отговор
    Тези май не знаят какво е пазарна икономика.
    Ще си сея колкото искам, като не ви се вижда доходоносно - чао.
  • 5 Обесен Язовец

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Не им давай акъл на тези. Те чорбаджиите акъл не искат. Пари им дай. Всичко друго при тях е откраднато, присвоено, окрупнено, усвоено...Да потъват, като кървавите ни пари бетонирали с тях черноморието.
  • 6 гост

    16 1 Отговор
    Аз пък искам мораториум на хлебарите. САМО АЗ ДА ПРАВЯ ХЛЯБ. И ДЪРЖАВАТА ДА МЕ СУБСИДИРА
  • 7 Емил

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Обесен Язовец":

    Нещо с Афганистан си се омотал! Там пращахме братска помощ разсад за рози по времето на съветската окупация!

    Коментиран от #10

  • 8 Rock

    5 1 Отговор
    Ми опитайте с ветивер- лавандула-божур- орхидея- момина сълза и фрезия... Парфюмите са скъпи, а в тях не се използват естествени съставки.
  • 9 Мнение

    10 1 Отговор
    Тквата съсипа цялата държава! Ни роза остана ни хубав манталитет ни ценности...жалко, овце сме!
  • 10 Обесен Язовец

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Емил":

    Емил, в грешка си. Всеки, който иска да ме обори нека провери в Гугъл публикацииите от 2011 и 2018 година. Много добре е казан - показан пътя на упадъка на розовата индустрия от къде минава! Така ликвидираха и тютюнопроизводството в България. Министерството на Земеделието много грехове има към народа.
  • 11 Boxer EZ 3.0

    4 1 Отговор
    Монополен Меморандум за Мониторинг на Мораториума!
  • 12 ежко

    4 1 Отговор
    Колко абсурдни изкания,ама в този абсурден свят е така.Никой не иска да се проваля,ама трябва някой друг да се грижи за него и да му плаща парсата....
  • 13 Обесен Язовец

    4 1 Отговор
    Аз пък също, като хлебаря искам мораториум върху варенето на ракия. Само ние във Винпром Пещера да работим останалите селски казани да бъдат затворени. Българските ни конкуренти също искаме да затворят кепенци за 5 години!