Last news in Fakti

8 Ноември, 2021 16:50 1 903 3

Компенсации за битовите клиенти на природен газ поиска омбудсманът

  • компенсации-
  • битови клиенти-
  • природен газ-
  • омбудсман

Общественият защитник е получил много жалби заради увеличението на цените за битовите абонати

Компенсации за битовите клиенти на природен газ поиска омбудсманът  - 1
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на енергетиката Андрей Живков, в която настоява да бъде разработен механизъм за временно компенсиране на всички битови клиенти на природен газ заради екстремно високите цени на синьото гориво за есенно-зимния сезон 2020-2021 г. и очакваните високи сметки за отопление за огромна част от домакинствата.
„Смятам, че принципът за компенсиране на цената на всеки консумиран мегават час, приложен от правителството за стопанските клиенти на електрическата енергия, е справедлив и подходящ също по отношение необходимите компенсации на битовите клиенти на природен газ“, подчертава общественият защитник.
Повод за препоръката на доц. Ковачева са жалби на граждани от цялата страна, които протестират срещу безпрецедентното увеличение на цените на природния газ за битовите клиенти от началото на 2021 г. досега, което е почти двойно.
„Запозната съм с решението на Министерския съвет за одобряване на допълнителни разходи от 15 млн. лв. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2021 г., които ще се използват за изплащане на еднократна целева финансова помощ за отопление на социално уязвими лица“, пише омбудсманът, но настоява за компенсирането на всички засегнати.
Доц. Диана Ковачева обръща внимание на факта, че докато регулираните цени на електрическата и на топлинната енергия за бита са непроменени от 1 юли 2021 г. и ще останат стабилни поне до края на годината, цените на природния газ за битовите клиенти се повишават всеки месец, особено чувствително през последните три месеца.
Омбудсманът поставя акцент, че след като правителството компенсира стопанските потребители заради високите цени на електрическата енергия на свободния пазар, то и битовите клиенти на природен газ с основание също искат да получат подобна подкрепа, тъй като плащат по цени, формирани под прякото въздействие на свободния пазар на горивата в Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    4 1 Отговор
    Тя госпожата и тя на заплата, само да говори за пред ората, па кой ли я слуша
  • 2 Още не

    3 2 Отговор
    Имитации на кипяща дейност по гербаджийски.
  • 3 user

    0 2 Отговор
    Тролската фабрика действа с пълни сили тук с анти-Борисов риторика, но скоро и троловете ще получат сметки за газ, парно и ток. И тогава заработените парици бързо ще се стопят. След Нова година с 30-4% увеличение на тока! Тогава ще се усетят в какво са участвали!