Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 21:04 1 437 3

Увеличават капацитета на интерконектора с Гърция с 2 млрд. куб. м годишно

  • гърция-
  • интерконекторна връзка-
  • природен газ

Вече са изготвени доклади за оценка на търсенето

Увеличават капацитета на интерконектора с Гърция с 2 млрд. куб. м годишно - 1
Снимка: Архив

Капацитетът на междусистемната газова връзка Гърция-България може да бъде увеличен от сегашните 3 млрд. куб. м до общо 5 млрд. куб. м годишно през 2025 г. По разширяването на капацитета на газопровода се работи от лятото на тази година. Следващите стъпки към финализирането процеса се осъществяват от ICGB в координация с операторите на преносни системи в съседство, съобщиха от "АЙ СИ ДЖИ БИ" АД.

С приключването на необвързващата фаза на процеса са получени индикации за значителен пазарен интерес към разширяването на капацитета на газопровода. Обвързващата фаза е планирана за юли 2024 г. Тогава търговците на енергия и доставчиците на газ ще могат да декларират сериозен, обвързващ ангажимент за резервиране на капацитет. Информацията е съобщена от изпълнителните директори на ICGB Джордж Сатлас и Теодора Георгиева на среща на операторите на преносни системи от Вертикалния газов коридор (Гърция, България, Румъния, Унгария).

Вече са изготвени доклади за оценка на търсенето. Предстои иницииране на съвместни технически проучвания за увеличаване на капацитета в точките на свързване на газопровода със съседните преносни системи в Гърция и България.

Проектът за междусистемна газова връзка Гърция-България (IGB) се реализира от смесеното инвестиционно дружество "АЙ СИ ДЖИ БИ" АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката компания DEPA International Projects S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison S.p.A (50%). ICGB е собственик на газопровода IGB, като финансира реализацията му, разпределя преносния му капацитет и получава приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът е свързан с гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) и с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в района на гр. Комотини (Гърция), и с българската газопреносна система ("Булгартрансгаз" ЕАД) в района на Стара Загора. Общата му дължина е 182 км, диаметърът на тръбата е 32"", а проектният капацитет - до 3 млрд.м3/год. в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към използване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е предвидено да може да се увеличи до 5 млрд.м3/год. с изграждане на допълнителна компресорна станция.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил

    2 0 Отговор
    На Газпром шут в г з
  • 2 Ванко шемета

    0 1 Отговор
    Копелет@ аз газ НЕ ползвам 😆 все ми е тая 🤣

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ванко шемета":

    Само ти си мислиш , че не ползваш !! Дори хляба дето ядеш всеки ден се пече с газ и се разкарва също с газ , щото всички бусове на хлебарите са отдавна на метан !! А колко други работи също ползваш идея си нямаш !! Ама то така ти е по- добре , че иначе ще вземе да ти дойде много !!