Last news in Fakti

24 Декември, 2021 10:10 4 164 15

Бумащина пречи на бизнеса да минава бързо към зелен ток

  • зелена енергия-
  • соларни панели-
  • индустриален ток

У нас държавата забавя максимално процеса по преминаване към зелена енергия с тежка бюрокрация, преди да се пусне инсталацията на документи

Бумащина пречи на бизнеса да минава бързо към зелен ток - 1
Снимка: Shutterstock

На фона на невижданите цени на тока в цяла Европа, у нас държавата с месеци бави преминаването на бизнеса към алтернативна зелена енергия заради тромави процедури, съобщава бТВ.

Неголям завод в Пещера, които произвежда обувки, от скоро произвежда и ток – соларен, за собствени нужди.

Инвестицията в собствен ток спасява предприятието във времена, когато цената на индустриалния ток чупи рекорди и предприятията са на ръба.

Разходът за соларен ток е би трябвало да се върне за 6-7 години. Но при днешните цени на енергията, собственият ток се превръща в джакпот за предприятието, в което се трудят 48 работници.

Токът в този завод не се съхранява, няма батерии. Излишъците отиват в мрежата, а недостигът в дните без слънце през зимата съответно се компенсират от мрежата. В слънчеви дни продават на енергото, в лоши дни – купуват обратно.

Зеленият ток е решение за завода на Ремзи Ингилизов, но не и за всяка индустрия. На него не му се е наложило да инвестира в батерии, което значително би оскъпило тока.

През зимата соларите дават около 30% от нужната енергия на завода, затова шоковото поскъпване на тока се отразява и на завода в Пещера.

У нас държавата забавя максимално процеса по преминаване към зелена енергия с тежка бюрокрация, преди да се пусне инсталацията на документи.

В по-големите общини отнема около година, за да заработи на документи подобна инсталация.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист 2

    19 12 Отговор
    Този соларен ток , който се рекламира , струва ПЕТ ПЪТИ по-скъпо от тока от АЕЦ ! За да го пласира на потребителите държавата осреднява цената му с този от АЕЦ !
    Пита се : защо тази фабрика не си ползва скъпия ток целогодишно , а го пробутва на държавата и потребителите ? А се вклюва в потреблението винаги , когато тока е най-скъп и тъсрен - през зимата !

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Ами

    16 6 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист 2":

    За да може едни хора да изкарат едни милиарди
  • 3 Друг човек

    25 7 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист 2":

    Човека иска да си го ползва за собствени нужди и по разбираеми причини не може да си позволи АЕЦ на територията на предприятието. Желае сам да инвестира и не желае на никой да пречи. И нормално е всеки бизнес да се погрижи за разходите си ако желае да оцелее, а не да плаче от сутрин до вечер за помощи и компенсации. Ако е бизнес естествено. Питам като е толкова евтин тока от АЕЦ-а, защо се налага да плаща по 825лв / мегават и колко ще плаща за мегават след като инвестира в собствено производство за същия мегават, произведен от слънцето. Между другото и чушките и доматите които плюскаш докато си пиеш ракията също идват на бял свят благодарение на слънцето.

    Коментиран от #12

  • 4 САТЪРА НА ХАНА

    14 0 Отговор
    10КВт СА 15 000 ЛЕВА СЪС СТОЙКИТЕ И ПРЕОБРАЗУВАТЕЛИ 220 ВОЛТА FOB ВАРНА
    ...... И СЛЕД ТОВА ТРЯБВА ДА ПЛАТЯ ОЩЕ 15 000 ЛЕВА ТАКСИ НА ДЪРЖАВАТА И НА ....ЧАСТНОТО ЕНЕРГО !!!!
  • 5 Йеронимус БОШ

    16 2 Отговор
    Защо ЗЕЛЕНИЯ ТОК е така скъп ? Нали идва от СЛЪНЦЕТО и ВЯТЪРА , които са свободни и безплатни ?

    Коментиран от #10

  • 6 фАНТОМасс

    15 2 Отговор
    Разровете в регистъра КОИ са хората с фотоволтаици , вятърни перки , биогорива и ще разберете КОЙ кой е , защо , къде и как ? Бойковщината все още е навсякъде !

    Коментиран от #9

  • 7 Пълен абсурд

    16 1 Отговор
    От горе на това за собствения ток искат да плащаш и акциз.Това е безумие пък и да регистрираш панелите. Тази енергия трябва да бъде напълно освободена от каквото и да е облагане и бюрокрация. Предстсвете си каква конкурентна способност и ниски цени на продуктите може да се постигне чрез зелената енергия а ни спъват с глупости.
  • 8 asd

    4 1 Отговор
    Ганьовците са толкова кухи и необразовани, че още не са започнали да съдят "държавата".
    И по точно за "неравнопоставеност" между дребни/домашни производители на електроенергия и големите такива.
    ХАхахАхаХАХахАахаХАхаха
    Даже не знаят за какво става дума даже...но пък го ПЛАЩАТ де. Нали така тиквопитеците??? Има да се пулите още.
  • 9 Я кажи

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "фАНТОМасс":

    Кои са , да не се учудиш кои са ?!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 То па

    8 0 Отговор
    Елементарно е - търси се стадо балъци потребители, а не умни, мислещи и независими производители...
  • 12 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Друг човек":

    ами аз минах по този път и след 6м. ми разясниха, че може да ми озаконят системата само ако я закупя, платя си таксата и ще ме третират като голям производител. Толкова са зле и никой не задължава ЕРП да присъединява и да има ясни критерии и срокове. Българска работа - по документи уж може, ама реално не може. Никой не е идиот, че да закупи системите, да даде хиляди левове и после да не знае дали ще го присъединят, а като стане това да се отчита ежемесечно с прогнозирано производство за някакви си мижави 10квч върната енергия към мрежата например. След година ЕРП може да ти откаже да преподпише и какво става с теб? Засега единственното, което може да си сложиш е система с буферна батерия, което е най-скъпият вариант, абурдно е при нас, в чужбина процеса отнема 4-6седмици и всяка трета къща е с фотоволтаик, дори вече като изискване за новите сгради е да се планира с фотоволтаик. У нас всичко е фалш.
  • 13 От чужбина

    0 0 Отговор
    Аз също исках да инвестирам в соларни панели на къщата си и да разширя покрива за целта. Исках и на друга къща да го направя и по груби сметки щах да изкарвам достатъчно за да се върна и да си живея в България. ДА, ама НЕ! Казаха ми, че трябва да имам вуйчо в енергото или чичо владика... И си истанах в чужбина. А и за какво да се връщам? Като гледам и банките за пореден път вдигат таксите си...То пари няма те искат на голия кожата да му одерът. Та за сега не виждам оправия в България и няма и да се връщам, поне докато не видя истинско оправяне. Ама истинско оправяне НЕ означава някой да ми се хвали как дали милиони за това или онова...а се оказва, че пак нищо!
  • 14 От чужбина

    0 0 Отговор
    За да избегнете всякакви бумащини можете да си монтирате слънчеви панели за собствена употреба по къщите. Всеки сам да вземе решение според неговите нужди и възможности. Аз лично съм монтирал няколко електрически панела и произведения ток отива директно в бойлера да загрява вода. Нагревателя е правен по поръчка. Системата електрически няма връзка с мрежата. Ако няма слънце бойлера може да ми стопли вода с ток от мрежата. За мен това беше най-лесната и проста система за монтаж и почти никаква поддръжка.

    Тези който инсталират климатици могат да ви инсталират вид "климатик" който да ви грее бойлера. Така с моразход на 1кВт ще получите над 2кВт. Това също е добро решение.

    Друга възможност е да се монтира един топлообменник на мръсната вода от банята. При изтичане тази вода е с температура около 30С. През това време бойлера се пълни със студена вода. Ако мине през топлообменник тази, чистата вода, ще бъде подгрята теоретично до 30 С. Топлообменника представлява една права медна тръба по която изтича мръсната вода. Тази тръба е надяната в малко по-широка тръба. Чистата вода се движи между двете тръби в противоток на мръсната вода. За да е ефективно устройството трябва температурата на водата от бойлера да се понижи така щото като се ползва да се ползва само топлата вода без да се смесва със студена. Това е заради "баланса" на количествата които минават през топлообменника. Така ще е най-ефективен.
  • 15 Гост

    1 0 Отговор
    Нали затова токът почна да чупи таваните на цените? Защото преди изкуствените инфлации нямаше как зеленият ток да е за предпочитане. Когато се врътне далаверата и всичко тръгне да скача нагоре, и най-непривлекателната алтернатива става апетитна.