Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 06:14 2 625 12

Върнаха за преразглеждане доклада за ОВОС на бъдещия завод на Гайтански край Павликени

  • завод-
  • павликени-
  • риосв-
  • овос-
  • доклад-
  • отпадъци-
  • румен гайтански

Решенето е на директора на Регионалната екологична инспекция във Велико Търново

Върнаха за преразглеждане доклада за ОВОС на бъдещия завод на Гайтански край Павликени - 1
Снимка: БНР

Директорът на Регионалната екологична инспекция във Велико Търново върна снощи за повторно разглеждане доклада за оценка на въздействието върху околната среда на бъдещия завод за каменна вата с централа за изгаряне на 430 хиляди тона годишно на модифицирано гориво от битови отпадъци. Проектът е на бизнесмена Румен Гайтански за кариерата до павликенското село Върбовка, предаде БНР.

Новата директорка на РИОСВ Велико Търново Мая Радева изисква Експертният екологичен съвет повторно да разгледа Доклада за оценка въздействието върху околната среда на бъдещия завод на Румен Гайтански до павликенското село Върбовка.

Срещу завода, в който ще се изгаря по 1160 тона на ден RDF-гориво от битовите отпадъци, има остро недоволство на гражданите, проведоха се и протести.

Радева мотивира решението си с депозираните особени мнения на двама от членовете на Експертния екологичен съвет, изтъкнати са процесуални пропуски и непълноти по различни компоненти на околната среда. Регионалната здравна инспекция, Басейнова дирекция – Плевен и Регионалният исторически музей във Велико Търново искат допълване на доклада по ОВОС. От становището на археолозите става ясно, че в кариерата, където ще е бъдещият завод, има непроучена антична крепост с площ от близо 170 декара, като при пробен взрив от фирмата инвеститор са унищожили част от крепостта.

Няма яснота кога ще е следващото заседание на Експертния екологичен съвет, но до тогава инвеститорът трябва да се запознае със становищата и при необходимост да коригира или допълни доклада по ОВОС.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    11 1 Отговор
    ГОСПОДИН ГАЙТАНСКИ Е ЕДНА ИТ МУТРИТЕ И БЕЙОВЕТЕ ОТ КОИТО ИСКАМ ДА ПРИГОТВЯ СРЪБСКИЯ ХАЙДУШКИ СПЕЦИАЛИТЕТ " ТУРСКО ПЕЧЕНО". ....
    ..... ЗНАЧИ ХАЙДУТИТЕ ЗАВЪРЗВАТ МУТРАТА ИЛИ БЕЯ НА ЕДИН КОЛ И ГИ ПЕКАТ КАТО ЧЕВЕРМЕ

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Бунт срещу

    8 0 Отговор
    дпс вълкът, битка до дупка ! Да "инвестира" в Италия и Германия.
  • 3 Велин

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Гайтански сложи рога на Доган с Алтен ха ха ха ха. Доган ходи като благороден елен.

    Коментиран от #6

  • 4 Иво

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Мутрите вън от държавата
  • 5 Гайтан Руменов

    8 0 Отговор
    Платих на всички в общината ха ха

    Коментиран от #7

  • 6 Тихомир

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Велин":

    Доган ако разбере ще стане тежко за Вълка
  • 7 Очевидец

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гайтан Руменов":

    И най-много на Манолов!
  • 8 Комон Сенс

    5 0 Отговор
    Ако напрвят тази га-дост Павликени и районът наоколо ще се трансформира от природен рай в индустриуална пустиня. Отделно ефектът върху здравето на хората може да струва повече пари отколкото ще са печалбите.
    Подобно нещо нека си строят държави които имат безбрежни пустини. Грехота е да живеем в подобен рай и за друго освен горене на боклук да не се сещаме. Само такъв бизнес ли са ни разрешили ? И да вансяме домати и краставици, които можем иначе да си прозиведем и да нахраним половината континет?

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Велин

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Комон Сенс":

    Гайтански не го интересува здравето на хората, да прати децата си там да работят като ще е безопасно. Аман от мутри
  • 10 Русенец

    3 0 Отговор
    Мдаааа... Кога има проект за нов бизнесцентър, го правят в София. Кога има проект за горене на боклуци, моментално го натикват в някое балканско село. Отдавна трябваше да си извоюваме право на глас, при подобни решения.
  • 11 Русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Комон Сенс":

    Чудя се, колко още десетилетия "демокрация" ще трябва да изтъприм, преди българите да се усетят, че единствената роля, която ЕС ни е отредил, е на кошче за боклук и на инкубатор на черноработници и компаньонки?
  • 12 крум

    1 0 Отговор
    Завода за соларни панели ще бъде изграден в „Тракия икономическа зона” в района на Пловдив. Защо не го разменят със завода на Румен Гайтански , ААААААААА ? Уж щяхме да изкореняваме МАФИЯТА , а ние и даваме ПАРИ !!!!