Last news in Fakti

14 Февруари, 2022 20:00 1 248 11

Вината ще поскъпнат

  • трифон зарезан-
  • вино-
  • йордан чорбаджийски-
  • лозари

Проблемът с подпомагането на лозарите не е нов, но в бюджета за тази година, приет на първо четене, не са предвидени средства за подпомагане на лозарите

Вината ще поскъпнат - 1
Снимка: БГНЕС

В очакване на фалити заради липсата на субсидии посрещнаха днешния си празник Трифон Зарезан лозари и винари. Повишените цени на суровини и материали, необходими за производството, ще доведат до вдигане на цените на виното в страната. От бранша очакват засилен диалог с държавата и намиране на трайно решение на проблема, съобщи БНТ.

Лозаро-винарският сектор е в затруднено положение заради повишените цени на енергоносителите, торове, препарати и амбалаж, отчитат лозарите и винопроизводителите. Без помощта на държавата лозарите са обречени на фалит, коментират от бранша. За да бъде спасен секторът са необходими спешни и адекватни мерки от държавата и субсидиране на лозарите, заяви председателят на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски.

"Ако преди можехме да чакаме, сега вече не може да се чака. Или се намират субсидии, или почват фалити и изкореняване на лозя. Знаете всяка година се изкореняват. Миналата година са изкоренени 20 000 дка лозя", казва Йордан Чорбаджийски.

Проблемът с подпомагането на лозарите не е нов, но в бюджета за тази година, приет на първо четене, не са предвидени средства за подпомагане на лозарите.

"Привърженик съм на диалога, защото в диалога се намират решенията, не в протестите, но ако не се стигне до момента, в който да се намерят решения ще прибегнем и до протестите", категоричен е Чорбаджийски.

Въпреки тежкото положение в лозаро-винарския сектор, в село Еленово традицията на празника Трифон Зарезан беше спазена.

"Човек да бъде здрав, усмихнат, с чист дух, да носи благополучие и здраве със зарязването", казва Диан Бонев.

В района на новозагорското село Еленово има засадени над 220 хектара лозови масиви с елитни френски и български сортове грозде.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пингвин

    14 6 Отговор
    Българското вино става единствен само да си сложиш на салата вместо оцет!

    Коментиран от #10

  • 2 Пипи

    11 2 Отговор
    При наличие на южноамерикански, италиански, испански и португалски вина на цени с 50% по-ниски от нашите, трудно ще се ентусиазиръм да си купя българско, свръх-скъпо вино.
    Търговци, производители, предприемачи, разберете че сте в глобална конкуренция!

    Коментиран от #6

  • 3 Хахаха

    7 3 Отговор
    До гуша ми дойде от пиявици ...
    Целия селскостопански бранш освен милиарди помощи всяка година, вдига и цените до безобразие.
    Политиката на субсидии е крайно порочна и трябва да се прекрати.
  • 4 Хахаха

    7 1 Отговор
    Хубавото вино се изнася, а тук се продава второ, трето та четвърто вино.
    Аз си правя сам ... и понеже си прав донякъде, защото в България нямаме традиция, култура и знания за съхранение на вино, го изпивам, и така всяка година. Не пазя вино за през годините, защото се разваля.
  • 5 Винар

    4 0 Отговор
    Денем-нощем все ментета пия, тактиката си от вас не крия! Никои да не близва алкохол -алкохола враг на пола , плодов сок(и той менте) полов скок!
  • 6 дааа

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пипи":

    А дори и тях надуват безбожно.Аз пътувам из цяла Европа и в Испания особено за 2,5-3,5 направо елексир.Има и по евтини ,който пас са хубави.Франция ,Италия пак така горе долу.Работната ръка ли им е по-евтина,горивото ли????Ние тук сме някакви извънземни .
  • 7 Стар Винар

    5 0 Отговор
    Имам лозе и си правя четири вида вино и не купувам вино!
    С какво ли не ни пръскаха от горе, за да няма домашно вино, но оцелях!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 1233

    2 0 Отговор
    На оная шитня португалеца пак ще му евтино то му евтиния в България
  • 10 Факт

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пингвин":

    Пишеш глупости и явно нищо не разбираш от вино. А тия дето са ти сложили + совете, като теб купуват вино на 5лв от Лидъл и Кауфланд.
  • 11 Роко Скиавоне

    0 0 Отговор
    Аз и в момента си пия био-червено вино.При мен няма криза.Лошо става за българското стопанство.Движи се политика отвън която цели фалит Ше дойде време ще ни сложат едно парче вълна на главите и ше ни ородадат като овце