Last news in Fakti

21 Февруари, 2022 13:09 2 280 22

Заведенията се жалват с писмо на президента: Останахме без персонал

  • заведения-
  • писмо-
  • президента-
  • жалба-
  • персонал

Ние от 2 години работим в условия на рестрикции или сме напълно затворени без да получаваме адекватна държавна подкрепа. Спадът с до 80% от оборота логично доведе до нова серия от фалити, се казва в писмото  

Заведенията се жалват с писмо на президента: Останахме без персонал - 1
Снимка: БГНЕС

БАЗ и СЗБ търсят съдействие за спасението на сектор ресторантьорство и развлекателна индустрия. Те изпратиха отворено писмо до президента Румен Радев. В него се казва, че "нашият бранш претърпя огромни загуби, които достигнаха до 80% намаление на оборотите, след въвеждането на „зелените сертификати“ само за тесен кръг от дейности. Над 35% от служителите ни напуснаха сектора и се ориентираха към работа в браншове, които не са толкова рискови и не са на „първа линия“ при въвеждането на каквито и да е мерки".

Ето и пълния текст на отвореното писмо:

Уважаеми господин президент,

Обръщаме се към Вас с молба за среща, на която да Ви запознаем с множеството проблеми, с които се сблъсква сектор ресторантьорство и развлекателната индустрия през последните повече от 2 години.

Вярваме, че ще откликнете на молбата ни, а в следващите редове все пак ще Ви представим в резюме трудностите, през които преминаваме.

Считаме за безспорен факта, че секторите хотелиерство, ресторантьорство и нощните заведения бяха най-сериозно засегнати от пандемията с COVID-19 и въведените ограничителни мерки за борба с нея. Нашият бранш претърпя огромни загуби, които достигнаха до 80% намаление на оборотите, след въвеждането на „зелените сертификати“ само за тесен кръг от дейности.

Над 35% от служителите ни напуснаха сектора и се ориентираха към работа в браншове, които не са толкова рискови и не са на „първа линия“ при въвеждането на каквито и да е мерки.

Към момента нашият сектор на практика не може да се възползва от никакви държавни мерки за подкрепа. Старите такива бяха видоизменени така, че ние да не можем да кандидатстваме по тях. Мярката 60/40, например, е неизползваема, защото 30 или 40% спад в оборота в сравнение с 2019 г., на практика означават фалит. И то в условията на чудовищна инфлация и повишаване на цените на ВСИЧКО. Реално най-засегнатият бизнес можеше да се възползва от тази мярка само след въвеждането на „зеления сертификат“, когато оборотите спаднаха с около 80%. Но ние от 2 години работим в условия на рестрикции или сме напълно затворени без да получаваме адекватна държавна подкрепа. Спадът с до 80% от оборота логично доведе до нова серия от фалити.

В момента вечерният час не е отпаднал за голяма част от България, а всички продължаваме да работим и с 50% от капацитета си.

Т.нар. нови мерки са под формата на кредити и то при условия, които не се различават от тези на търговските банки, а на моменти са дори по-лоши от тях. Отделен въпрос е, че търговските банки все по-рядко ни отпускат кредити, защото са наясно със заплахата от фалит, пред която всички сме поставени.

Сметките за ток се повишиха няколко пъти, но рекламираната от държавата подкрепа или закъснява, или не идва, а когато дойде, реалното ѝ изражение не ни позволява дори да се доближим до сумите, които плащахме за съответните месеци на предходната година.

В тази тежка ситуация се стигна до абсурда Националната агенция за приходите да изисква възстановяване на получени до момента суми за подкрепа, и то раздадени по критерии, направени от самата нея. Ние сме съгласни, че ако някой е злоупотребил с получените средства, трябва да ги върне, но сме категорични, че в масовия случай това не е така. Но да се връщаме към създаването на критериите, да ги тълкуваме наново, след като фирмите вече са одобрени, както и да попадаме в междуинституционална бумащина, не считаме за редно. Както не считаме за редно да се пълни бюджетът с раздадените вече средства.

На всичко отгоре стартира разширение на „зелена“ и „синя“ зона в София, което също удари сериозно заведенията, които се намират на територията на районите, където това се случва.

Уважаеми господин президент,

Фалитите в туризма са ежедневни и хиляди загубиха бизнеса си и работните си места. Необходими са незабавни действия за минимизиране на щетите и спасението на бранша.

Във връзка с гореизложеното, молим за съдействие в комуникацията ни с правителството и отговорните институции, от които зависи решаването на множеството проблеми.

Вярваме, че ще се отзовете на молбата ни за среща и се надяваме да успеете да ни помогнете да постигнем реални резултати за спасяването на важен отрасъл от българската икономика, какъвто е нашият бранш.

С уважение:

Емил Коларов

Председател на Сдружението на заведенията в България

Ричард Алибегов

Председател на Българската асоциация на заведенията


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Постоянен

    42 2 Отговор
    персонал в кръчмарството - само ако е семеен бизнес , а и там изобщо не е сигурно ! Риск печели - риск губи !
  • 2 Псевдоним

    14 34 Отговор
    Искат да изпофалират всичко и да оставят хората без хляб.
  • 3 Българка

    44 4 Отговор
    Ех тия не спряха да рИват. В тая инфлация и кризи на българите хич не ни е до кръчми и клубове. Нормално е много от персонала да си търсят работа в други сектори. Като намалиха ДДС само занай-силно викащита,какъв беше ефекта? Силно увеличение на крайните стоки и услуги и то преди поскъпване на енергията. Няма такива наглеци Да твърдят, че зелените и сините зони им намаляват оборота. Е те това е смЕх. Нали не се управлява МПС след употреба на алкохол?
    "На всичко отгоре стартира разширение на „зелена“ и „синя“ зона в София, което също удари сериозно заведенията, които се намират на територията на районите, където това се случва.
  • 4 123

    44 3 Отговор
    Нали тези точно искаха Ковид-сертификати? Да си ги ползват със здраве!
  • 5 /////

    44 1 Отговор
    Ами Алибегов да пуска Сачева с подноса по масите току виж и някой бакшиш изкарала(

    Коментиран от #6

  • 6 Най - много

    32 0 Отговор

    До коментар #5 от "/////":

    да се за клещи между масите !

    Коментиран от #12

  • 7 Сашко

    26 4 Отговор
    Не е важно, да фалират даже тези стожери на българската икономика.
  • 8 Да,да

    15 1 Отговор
    Ще ви направим и персонал!
  • 9 Сттттт

    19 10 Отговор
    Хора, не разбрахте ли , че в ход е великото нулиране!
    Целта е точно тази - да фалира малкият и среден бизнес!
    Сега от ес ни готвят и нови данъци , които ще направят горивото непосилно за повечето хора!
  • 10 АААААААААа

    37 1 Отговор
    Един съвет: Вдигне цените още ДВОЙНО и намалете заплатите на персонала? Пусне обява, може някой да дойде да Ви работи и за без ПАРИ?
  • 11 Хаха

    31 1 Отговор
    Време е да фалирате ресторантьорчета …. Толкова мангизи и отстъпки ви направиха за сметка на други. Стига толкова
  • 12 /////

    21 1 Отговор

    До коментар #6 от "Най - много":

    Няма как да се заклещи тя е като фадрома най-много да сплеска някой нещастен клиент.
  • 13 Владо

    24 0 Отговор
    Защо едни могат , а други - не ?! Идете да видите китайския ресторант на ул. Пирин - пръска се по шевовете , непрекъснато влизат хора , поне 2-3ма седят и чакат за храна за вкъщи , а на всичкото.отгоре поддържат 5-6 момчета със собствени коли за разнасяне на поръчки , които непрекъснато са в движение !!
  • 14 ПСР

    27 1 Отговор
    Явно нямат персонал.И много други неща им липсват.Лекинко попътувах за 4 дни.В един изискан ресторант,след 25 мин. чакане за поръчка,получихме меню.След още 25 мин.,ни сервираха по една ракия.След още 45 мин.,дойдоха две салатки и накрая,след около 1.45 часа,пристигна обядът.
    В друго заведение,поръчахме 3 различни салати.Сервираха 3 шопски такива.Нямало как да бъдат сменени,със записаните в поръчката,защото вече били маркирани.В трето заведение,си поръчах"шкембе чорба".Донесоха нещо с едни големи,недоварени парчета шкембе,с много олио и забъркано със сурово,кисело мляко.Цената на зелената салата-малко маруля,половин яйце и 5 търкалета краставица беше 13.99 лева.
    Ама знаете ли кога пак ще попътувам в България?!

    Коментиран от #18

  • 15 Последния Софиянец

    10 8 Отговор
    Защо занимавате генерал Румен Радев с глупости? Опитвате се да се оплачите от Кирчо ли бе? Никакъв шанс
  • 16 клиент

    23 0 Отговор
    защото сте циции, затова сте без персонал.
  • 17 3.14К

    23 1 Отговор
    При Алибегов менюто е толкова скапано и безбожно скъпо, че и без мерки нормални хора няма да се върнат втори път.
  • 18 Войникът 🇧🇬

    18 0 Отговор

    До коментар #14 от "ПСР":

    И аз ядох такива дръвца по ресторанти,та от година не стъпвам в тесторант! 🙂
  • 19 Буко Баламата

    12 0 Отговор
    Тия по-нагли и от милиционерите ми се струват.
  • 20 От Варна

    18 2 Отговор
    Тези хора не разбраха ли, че са частни лица и държавата с нищо не им е длъжна. Да плащат добри заплати, да уважават служителите си, да създават по- добри условия за работа на персонала и за престоя на клиентите. Иска им се “с трици маймуни да ловят” , ами не става така. Държавата има толкова” държавни грижи” , тези току се натискат! На мен лично заведенията не ми липсват, откакто е пандемията, не съм стъпвал и не съм умрял.
  • 21 гост

    6 0 Отговор
    Алибегчо,г.угутко потна , миналата година като рева като вдовица ти казах да си отвориш казино там проблеми няма.
  • 22 Търгаши гадни

    6 0 Отговор
    Не оцелявайте, а закривайте измисленият ви бизнес.
    Защо някои трябва да ви спасява напълно ненужния и вреден за всички сектор. Закривай те го и работещите в него да се преориентират към производство на нещо реално, колкото по-рано толкова по-добре за всички включително и за вас.