Last news in Fakti

2 Март, 2022 19:50 21 888 12

Нова тенденция при българите

  • колектори-
  • фирми-
  • профил-
  • кредитополучатели

Бързат да изчистят заемите си, за да имат добро кредитно досие

Нова тенденция при българите - 1
Снимка: Shutterstock

През последната година се наблюдава активизиране на лошите кредитополучатели, които искат бързо да изчистят заема, който не са обслужили в срок. Основната причина поради, която клиентите правят това е желанието им да изчистят кредитното си досие, за да могат по-лесно след това да вземат нов заем. По този начин пазарът на необслужени навреме кредити се върна на нивата отпреди пандемията.

„След изтичането на мораториума върху потребителските кредити станахме свидетели на разумно потребителско поведение и стремеж на клиентите да се справят успешно със задълженията си. През 2021 г. плащанията нарастват и като абсолютен, и като среден размер, а хората все по-рядко прибягват до отстъпки, за да погасят изцяло своите кредити. В резултат от приключването на мораториума клиентите си дадоха сметка, че имат задължения, които рано или късно трябва да бъдат погасени. Може да се каже, че на този пазар пандемичната криза за физическите лица е приключила”, коментира Лилия Димитрова, изпълнителен директор на Frontex International.

Откъде най-често длъжните успяват да намерят пари, за да се издължат на банките преди да бъдат дадени на съд от колекторските фирми? Най-често се вземат пари от приятели и роднини. Някои ипотекират земя.

През януари 2022 г. размерът на кредитът на длъжните се е увеличил средно със 17% спрямо януари 2020 г. Шампиони по ръст на дълг са Кърджали и Пловдив. В първия град средната сума, която е трябвало да връщат в началото на 2020-та е била 2018 лв., докато сега тя е нараснала до 2506 лв. В Пловдив увеличението е от 1879 лв. на 2332 лв. Процентът увеличение и в двата града е 24%.

Най-малко нарастване има в морските градове – 14%. Ако преди 2 години в Бургас длъжник е трябвало да връща средно 2582 лв., сега сумата вече е 2888 лв.

Най-трудно се събират просрочените ипотечни кредити. Причината е, че най-често жилището е продадено на публична продан, но парите не са достатъчни, за да покрият заема и кредитополучателят остава длъжник. Най-често до такива случаи изпадат тези, които са взели ипотечен кредит, а с потребителски кредит са осигурили самофинансирането по ипотечния заем. Така на практика те са купили апартамент със 100% заемен капитал.

По отношение на половото деление, то мъжете са с повече просрочени кредити – 60% от всички. Останалите 40% са жени. По отношение на възрастта най-лошите кредитополучатели са тези на възраст между 40 г. и 49 г. – близо 31%, а най-малко са тези на възраст под 29 г. – близо 5%.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софианец

    9 8 Отговор
    Моят заем за кръчмата ще го върна с добро ядене.Безплатно за украинки

    Коментиран от #2, #6

  • 2 😂😀😃

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софианец":

    Немаш грижи, баце! Ще ги върнеш, ще ги върнеш.

    Коментиран от #4

  • 3 Нова тенденция

    23 2 Отговор
    българите остават без пукната пара и ядат мушмули

    Коментиран от #5

  • 4 Последния Софианец

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "😂😀😃":

    Утре обедното меню е ориз с месо свинско каре

    Коментиран от #12

  • 5 ☢️🚫✌🏻

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Нова тенденция":

    Ти скоро мушмула виждал ли си, това е като са ядеш кокос даже кокос ядеш всеки ден под формата на кокосово и палмово масло 👍🏻
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Евала

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "809909098":

    Защото станаха много софиАнците, дето не могат два реда да напишат ;)
  • 8 За КЖ

    8 4 Отговор
    Най гадното и според мен нечовешкото е, че банкоте там дават инфо “под масата” на работодателите кой колко кредит има за да може чорбаджийте после да ги унизяват на работа и държат под контрол и без гък.
  • 9 Последния Софианец

    0 4 Отговор

    До коментар #6 от "809909098":

    Важното е да капат мангизи в моята кръчма
  • 10 YUI

    27 1 Отговор
    Бързите кредити трябва да бъдат забранени със закон!

    Коментиран от #11

  • 11 Клик

    16 2 Отговор

    До коментар #10 от "YUI":

    Взимайте кредит и бягайте,великия Reset започна
  • 12 Шамара

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софианец":

    Къде ти е кръчмата да дойда да хапна ?