Last news in Fakti

11 Май, 2022 14:37 1 803 23

Работодателите свикват национален протест заради цените на тока и горивата

  • протест-
  • мерки-
  • работодатели

Широко прокламираните „мерки“ в подкрепа на бизнеса всъщност са в пъти по-малко от обявяваните и са крайно недостатъчни, заявяват работодателите

Работодателите свикват национален протест заради цените на тока и горивата - 1
Снимка: БГНЕС

Национално представителните работодателски организации – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара ( БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерация на работодателите в България (КРИБ) и Съюз за стопанска инициатива (ССИ), организират национален протест на 18 май за сигурна енергия на достъпни цени.

„Цените на горивата и електроенергията достигнаха непосилни за преобладаващата част от небитовите потребители нива. По ценовата верига се стигна до лавинорастяща инфлация, която с всеки изминал ден изяжда доходите на всеки български гражданин.

Държавата си позволи да третира бизнеса, от чиито данъци се издържа, като просяк, чакащ подаяния. Не държавните чиновници, а ние сме държавата! Защото държава без платежоспособен и развиващ се бизнес, без работни места и без данъци не може да съществува – крайно време е това да бъде осъзнато!

Широко прокламираните „мерки“ в подкрепа на бизнеса всъщност са в пъти по-малко от обявяваните и са крайно недостатъчни, ненавременни и неефективни.

Бизнесът не иска помощи – бизнесът иска спокойна среда, в която сам да си изкарва парите, да поддържа работни места и да създава блага. Бизнесът иска сигурност и прогнозируемост на доставките и цените на суровините и връщане с подходящи мерки на това, което е надвзетото при източника - предприятията и хората”, обявяват работодателите в мотивите за свикването на националния протест.

Те припомнят, че в продължение на почти една година нито едно правителство не е чуло ясните прогнози, аргументи и предложения на бизнеса.

„Тази управленска глухота доведе икономиката ни до настоящото безизходно състояние. Тази управленска глухота води страната ни към икономическото дъно, откъдето трудно ще можем да се оттласнем, ако продължаваме да летим надолу с тези страшни темпове”, казват още работодателите.

Те настояват за удължаване на механизма за компенсации за свръхвисоките цени на ел. енергията дотогава, докогато е необходимо: Компенсация в размер на 75% от разликата между средномесечната цена за съответния месец на БНЕБ и цената на енергийния микс при използване на средства от Фонда за сигурност на електроенергийната система, формиран от свръхпечалбите на производителите на енергия.

Друго настояване е разликата между цената на газа при използването на посредници и цената на газа, която бихме получили по формулата в дългосрочния договор с “Газпром експорт”, да бъде поета като компенсация от бюджета.

Работодателските организации искат разработване и прилагане на механизъм за гарантиране на дългосрочно предлагане на ел. енергия, природен газ и петролни продукти на достъпни цени.

И последно, но не на последно място, те настояват за програма за овладяване на инфлационните процеси и възстановяване на веригите на доставки.

В случай на неизпълнение на горните искания, работодателските организации ще поискат оставката на правителството.

Те казват, че протестът им не е политически, а за спасяване на българската икономика, за прогнозируемост и конкурентоспособност, за спасяване на работните места и доходите, за намаляване на темповете на инфлацията и за спиране на обедняването на нацията.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Освен

    31 9 Отговор
    хаос и грабене , манипулации и далавери - нищо друго !
  • 2 Bai Stavri

    18 11 Отговор
    Защо при Боко не протестираха?

    Коментиран от #3, #15

  • 3 Защото

    21 5 Отговор

    До коментар #2 от "Bai Stavri":

    в едни гащи пърдят .
  • 4 CaizerSoze

    11 18 Отговор
    Боко и копейкин харесват това. Ще дойдат и ще оправят нещата, заедно с карадере!
  • 5 Ввве

    11 12 Отговор
    И аз съм там, тези ще паднат
  • 6 един друг

    18 7 Отговор
    Много странни тия работодатели, бе.Нали тези, които произвеждат и продават тока, газта и горивата са членове на КРИБ. Вдигат протест срещу себе си, а обвиняват Киро канадеца, че им бил виновен.
  • 7 Назначените от партията и службите

    22 7 Отговор
    милионери отново си показват рогата. На снимката - Васил Велев - бивш директор на ТНТМ към ЦК на ДКМС !

    Коментиран от #12

  • 8 България

    21 2 Отговор
    Тези работодате дето щяха да внасят евтина работна ръка от Молдова да им работят за по малко от Българите и чакат Държавата да им помага,като Домусчиев дето Неси плаща данаците на Държавата а инвестира във други държави.На такива който изнасят пари от България и инвестират във други държави трябва да им се конвескува целия бизнес и имущество за сметка на държавата
  • 9 Джони Мокър

    9 4 Отговор
    американофилията е скъпо удоволствие. Двата пръста горе!
  • 10 МиДа

    8 5 Отговор
    По колко лева ще дават за участие в протеста?
  • 11 Българка

    19 1 Отговор
    Питам защо 1/3 от държавните калинки, чантаджии не само не бяха освободени от сега управляващите, а се нароиха още и още? Защо не си спазват предизборните обещания за 20% съкращения. В момент на криза трябва да се намаляват разходите.

    Коментиран от #13

  • 12 ААААААААААа

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Назначените от партията и службите":

    Не това е Другаря Велев!
  • 13 ААААААААААа

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    ТИ ли ще им плащаш ЕДНА година обещетенията? А на опашка чака ли ти се?
  • 14 Българка

    11 3 Отговор
    Ей този от снимката какъв работодател е .Той е слуга на мафията гробарска и сега се сетил за работниците при тиквата си мълчеше и си пълнеше гушката а сега иска да е в полза на бб и да създава смут и недоволство.Вън продажник.
  • 15 Сигурно

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Bai Stavri":

    щото при Бойко бойко цените на тока и нафтата не бяха двойни... За това не са протестирали. Кво ще кажеш сметка за тока на офис 2020 г. 250 лв. и същия офис днес със месечна сметка за тока 1000 лв. нафта 3,20 що ли при Бойко не са протестирали, много интересно а?

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Как не ви

    8 0 Отговор
    е срам ,получихте бизнеса 4 млрд.подкрепа за енергия и пак ненаедни и алчни,трябва да се разследвате за заговор против властта.Защо не търсите диалог,а всички искате държавата да ви плаща,нали сте бизнесмени?Имотите ви тук и в чужбина и сметките ви сигурно са за милиарди,а искате държавна хранилка,КОМУНИЗМА СВЪРШИ.Ако сте бизнесмени бъдете или искате да сте безконтролни ни на държавна хранилка като превозвачите.Сикаджията се скри,но от зайчарника ви натиска копчето всяка седмица да има протести и да му се размине затвора ,а и на корумпираните от вас и уличени със злоупотреба на евросредства.
  • 18 Безродници

    7 3 Отговор
    и безсрамници Митрофанова ли ви плаща да бутате властта,при такава криза енергийна в цяла Европа да имаш претенции ,ами отворете си натрупаните сметки от банките тук и в чужбина и се подпомагайте,не може все да сте на кяр.Като не сте нормални бизнесмени ,а държавни крадци как да се оправите?????Саботьори разбойкови не се спряха .Реват само за евросубсидии е така кеш ,безконтролно.Така са научени от разбойко,поддържаш го получаваш.Трудна задача е да върнеш държавността при извратена бизнессреда ,мафиотска прокуратура и алчна олигархия.

    Коментиран от #20

  • 19 Българин

    1 2 Отговор
    Като гледам колко протести се очертават на 18 май съм сигурен, че Кирчо пак ще излезе в тридневна карантина.
  • 20 Българин

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Безродници":

    Докато ние българите протестираме ти спокойно можеш да отидеш на някой прайд в Западна Европа или да сложиш една каска и към Осрайна, никой не ти пречи.
  • 21 ТИКВУНодател

    6 1 Отговор
    Работодателите НЕ свикват национален протест заради цените на тока и горивата, а защото ТИКВУН така им нареди
  • 22 АИКБ Те били Държавата??? Държавата

    3 0 Отговор
    Е Народа вие сте Експлостаторите!! Народа е Държавата, без него няма да ви идват милионите в сметките!! Да бъдете компенсирани подпомагани вие!! 500 000човека в България живеят с доходи 400-450лв на месец??? Но задължително вие трябва да бъдете дотирани, компенсирани, стимулирани, а бедния народ да мре?!!! Активира ви Борисов да"клатите правителството и да му извиват ръцете, Задължени сте му на Борисов!! Криза е в Европейски и Световен мащаб, Няма от къде да ви се дава, Борисов счупи и Оглозга Държавата!! Търсете го него, но вие сте от Неговите Авери, за това се опитвате да бутате правителство!!
  • 23 Работонедател

    2 0 Отговор
    Прочетох статията и оставам с впечатление, че големите работодатели и организациите им искат зорлем да върнат социализма или пък все още не могат да си представят, че са истински, а не назначени.