Last news in Fakti

16 Май, 2022 13:12 2 139 12

Драстично поскъпване на дрехи и обувки

  • дрехи-
  • обувки-
  • поскъпване

Това е прогнозата на производителите

Драстично поскъпване на дрехи и обувки - 1
Снимка: Shutterstock

През последните седмици всяка нова колекция, която доставят в магазините за дрехи и обувки, идва на нови, по-високи цени. Поскъпването на консумативите и суровините за текстилната индустрия и затруднените и забавени доставки значително увеличават и разходите за производство, съобщава Нова тв. Европейските производители купуват памук и вълна основно от далечни пазари, а логистичните разходи са скочили с пъти. Така себестойността на всяка дреха или чифт обувки скача с между 30 и 50%. А най-чувствително е поскъпването при стоките с високо качество – тези от коприна, кашмир, агнешки вълни.

Всичко започва с производството на текстилни влакна, минава през преработването им в нишки, платове и прежда, докато достигне до шивашките фабрики и витрините на големите модни бутици. Всяка стъпка от пътя вече е свързана с нови, по-високи разходи, категорични са и производителите, и търговците.

„След нова година спряхме вече и да смятаме. Всяка седмица има някакво увеличение на всичко, което ние снабдяваме”, казва Миглена Христова, която е собственик на шивашка фабрика.

След близо 30 години в производството на дрехи, сметката за Радина Банкова никога не е била толкова сложна. Хиляди трикотажни облекла, произведени тук, достигат до магазините у нас, както и до лъскавите витрини на Европа, Съединените щати и Канада. След две години на пандемия и няколко месеца на война, отново пресмята разходите за производство им. Растат, както цените на материалите, така и сроковете за доставката им.

„Доставките закъсняват с месеци и не можеш да знаеш кога точно ще дойде. Контейнери с памук седят в Нигерия на пристанището 6 месеца и не се товарят. Ако поръчам нещо, което е 100% вълна – срокът, който ми дават, е октомври, защото в Европа не се произвежда нито памук, нито лен, нито коприна, нито кашмир, нито агнешка вълна”, казва производителят на модни облекла.

Даниела Зарева внася консумативи и аксесоари, които се влагат в производството на дрехи - от конци и бродировъчни материали до ципове и копчета. Разказва, че всяка следваща доставка идва на нови, по-високи цени.

През лятото се очаква нов скок, но по-малък, тъй като цените от фабриките са договорени преди сезонът да е започнал. От есента обаче ръстът на щандовете ще е значителен, предупреждават търговците.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кво ми дреме

    7 0 Отговор
    Аз си ходя гол!!! И си ми е гот!!!
  • 2 user

    9 3 Отговор
    Е как бе наш Киро каза вчера, че правителството му много добре се справя с всичко и всяка криза и хората го виждат. Тези които протестирали видите ли били корумпирани лица на които те им спряли далаверите. Но не го упреквам Киро, че толкова елеметарно манипулира простолюдието. Видя, че само с приказки и усмивки може да докопа властта и сега мисли, че ще може с няколко появявания по телевизията да продължава да залъгва всички до безкрай!
  • 3 стига бе

    5 0 Отговор
    Това е само началото. Свиквайте.
  • 4 kvy

    17 0 Отговор
    А навремето в България имахме затворен цикъл на производство. Имахме памукови полета и произвеждаме плат за шивашката промишленост. Животните се използваха за месо, а кожата в обувната и модната индустрия. А сега всичко внасяне и после ревем, че било скъпа суровината.

    Коментиран от #6

  • 5 Дааааа

    10 0 Отговор
    Повишиха се цените и в дрипшоповете.
  • 6 Дааааа

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "kvy":

    И памука го беряха ученици, студенти, войници, работници от предприятия. Ръчно и с поставена норма.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Мдаа

    9 1 Отговор
    Ами шъси носим старите дрехи пък производителите нека вдигат. Техен проблем.
  • 8 Комунист

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Дааааа":

    А ти кой искаш да ги бере? Светият Синод може би.....
  • 9 kvy

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Дааааа":

    Като малък съм минавал покрай такива поля, на юг от Стара Загора. Беряха си го жените от ткзс-то. Но не отричам да е имало и бригади. В което няма нищо лошо!

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Комунист

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "kvy":

    Селата по социалистическо време бяха населени масово с млади хора, защото имаше ТКЗС, ДЗС цехове за производство на различни заводи и т.н.Имаше поминък. Дойде демокрацията, закриха всичко и младите се изнесоха в София и големите градове. Селата днес са пустиня. Тук таме има по един петел и кокошка и 2-3-ма отиващи си старци.
  • 11 Даааааааааа

    2 8 Отговор

    До коментар #9 от "kvy":

    Само че след като си се събудил от кошмара и ти вземат 1 месец от лятната ваканция, или 3 месеца "задръжка" в казармата , ще береш памук без пари и ще.те овикват пред строя, че не си изпълнил нормата, ама вече някой друг път.

    Коментиран от #12

  • 12 Комунист

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Даааааааааа":

    Ако няма законност, ред и дисциплина, настъпва анархията! Тя води до деморализация на обществата, криза на духовността и тотална деградация на индивидите. Следва самоунищожение на света. Древният РИМ, няма военни поражения, единствено го победи моралната деградация и РИМ изчезна. Това е.