Last news in Fakti

14 Юли, 2022 17:53 5 438 29

Зърнопроизводители предупреждават за много фалити

  • жътва-
  • зърно-
  • фалит-
  • фермер

Картината на добивите от пшеница и ечемик в област Добрич е пъстра

Зърнопроизводители предупреждават за много фалити - 1
Снимка: Shutterstock

Жътвата на ечемик и пшеница в Добруджа е към своя край. Добивите са в голям диапазон в отделните региони в област Добрич, като някъде стопаните са прибрали по над 600 кг на декар, докато на други места едва около 400. Основната причина за по-ниските от очакваните добиви е в късната сеитба заради студове, както и в продължителното засушаване през пролетта, което на места продължи повече от 50 дни. Голямата тревога на земеделските производители обаче е в безмитния внос на зърно от Украйна, което е с много по-ниска цена от тази на българското зърно, както и в липсата на пазар заради неустойчивата икономическа обстановка.

Картината на добивите от пшеница и ечемик в област Добрич е пъстра, като количествата са по-малки от тези през миналата 2021 година, но и много по-големи от критичната 2020-та. Препускащите нагоре цени на горивата, торовете и семената са поредното предизвикателство пред зърнопроизводителите, а в същото време пазарите са застинали и за цени на зърното е трудно да се говори. Всичко това, заедно с безмитния внос на слънчоглед и пшеница от Украйна, изправя бранша пред много неизвестни, а за много стопанства тази ситуация ще означава и фалити, категорична е председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. Тя обработва 13 000 декара в землището на село Гешаново, като средният добив от пшеницата е 400 кг.

Мария Дикова обработва 6 000 декара в землището на село Гурково, община Балчик. Неблагоприятните метеорологични условия през зимата и пролетта са дали своето отражение и за нейната реколта, но не по-ниските от очакваните добиви са истинската ѝ тревога.

Липсата на търговия води след себе си и друг проблем. Складовите бази на търговците и производителите постепенно се запълват, повечето стопанства не разполагат с достатъчно място за съхранение на цялата си продукция, а тепърва ще се прибира реколта и от слънчогледа и царевицата, допълват Радостина Жекова и Мария Дикова.

Радостина Жекова е категорична, че България не може да продължава да си затваря очите пред фактите и е време да последва примера на други европейски държави като Румъния например, които позволяват вноса на зърно от Украйна според директивата, но не го задържат в страната. По думите ѝ ако се допусне смесването на българско и украинско зърно по складовете и след това то излезе от страната ни с български етикет, браншът ще бъде изключително компрометиран пред другите държави, тъй като качествата на това смесено зърно няма да отговаря на европейските изисквания.

Как земеделците могат да се спасят в тази ситуация според Мария Дикова.

Според нея вариантът е, който може да издържи, да съхранява продукция и да чак. По думите ѝ обаче, това е много трудно, тъй като предстоят разходи за торове и семена, а всичко е поскъпнало. Идват плащания на

Няма вариант и добивите от слънчоглед и царевица да компенсират ситуацията с пшеницата.

Националната асоциация на зърнопроизводителите също е притеснена от ситуацията в бранша и настоява за спешна намеса на държавата. В противен случай земеделците са готови на протести, заяви Радостина Жекова.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ай бегай оттука

    82 6 Отговор
    Акде бе тия зърнари чорбаджии айдуци не се наядоха.
  • 2 зърнената мафия

    87 4 Отговор
    Ще си продадат бентлитата, ролс ройсовете и майбасите и ще свържат някак двата края.
    Така или иначе тези коли горят много, а горивото е скъпо.
  • 3 жжжж

    68 1 Отговор
    Защо не си изпълняват задълженията към тези, които са си дали земята да им я работят?
    В договора пише едно за рентата, но често ти казват, че добивът е бил нисък и ти плащат по-малко. Като са високи добивите обаче, не ти дават повече от договореното.

    Коментиран от #14

  • 4 истина е

    81 3 Отговор
    Ама стига сте ревали защото всяка година го играете този цирк !! Пак ще се оплачете , че няма да си купите последният модел Бентли !!!
  • 5 С. Витанов

    53 3 Отговор
    Даа, а другите 300-400кг от декар къде са?Затова при всяка сделка преди да се сключи питат: -Ама ще може ли така една трета от количеството да е без документи,демек в брой
  • 6 Варна

    36 3 Отговор
    Хората поискаха 200лева рента
  • 7 Зърнопроизводителите

    55 1 Отговор
    станаха по големи мошеници от политиците!
  • 8 Пловдив 1912

    65 0 Отговор
    Без да се заяждам, обаче от една страна постоянно ни се говори за милиарда гладни хора , защото няма зърно , сега пък няма какво да го правим...то човек не знае на кой да вярва , откачихме вече...корони, войни, глад, студ и тн...щатите купували яко петрол от Русия, пък имало забрана ...продоволствена криза пък ние сме пълна със зърно , слънчоглед , царевица...олиото 6-7 лв , пък слънчоглед бол имало...ай сиканина вече...
  • 9 Истината е

    55 1 Отговор
    Че досега фалирали арендатори няма. Чудят се как да излъжат собствениците на земята, която обработват
  • 10 333

    48 1 Отговор
    Е па свалете цените и търговията ще тръгне. Само те ли не разбраха, че иде рецесия?!
  • 11 Лост

    34 2 Отговор
    И как така внос от Украйна?Нали беше за гладните в Африка?
  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 19 Отговор
    Украинското зърно е лошо качество и ако става е ФУРАЖНО ,за животни.И на нас ще ни го пробутат.Зърното ще стане много скъпо,особенно качествената Хлебна пшеница.Преди месеци ви бях казал,че ни украина ни русия тази година ще имат добиви от зърно!
  • 13 Ами сега

    28 2 Отговор
    Сърби, боли, драго ми е! Хем няма реколта и искат висока цена, хем не искат държавата да внася от Украйна, понеже било евтино...
  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    33 2 Отговор

    До коментар #3 от "жжжж":

    В Договорът пише Не по-малко от определена сума!Ако не знаеш да ти кажа:Получават субсидия от ЕС и всъщност те плащат с ЧАСТ от Субсидията.Всичко НАГОРЕ им е Печалба!Дори да не произведат нищо пак печелят!Не ги мисли тях!

    Коментиран от #25

  • 15 Гуру

    31 0 Отговор
    При 7 кинта литър олио и 1.60 малък хляб как не ги е срам егacи наглите. Цял живот цоцане ....
  • 16 Андрес

    18 0 Отговор
    Като каза държавата "дайте да вземем зърно за 1 милиард че и без това нова реколта иде", те се надскачаха да пискат, че ниска била цената. Ся нямаше да викат "Ко ш я праим новата реколта". Ай ся вие си я яжте д в еа.
  • 17 Мишел

    8 3 Отговор
    Ъхъ, лоша реколта в Русия. 😃
    Световната банка в края н май тази година прогнозира :
    В Русия се очертава година с реколта от 84.7 милиона тона жито, с 2,6 милиона тона повече от предната реколта.
    В Украйна се очертава реколта от 18.6 милиона тона жито, много по малка от миналогодишната 41.7 милиона тона.

    Коментиран от #18

  • 18 Китай ни

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Мишел":

    Коментар 17;е към коментар 12.
  • 19 Дааа

    21 1 Отговор
    Да фалират всички, и без това ми писна и започнах да ям по 1 или най много по 2 филии. Хляба не е най важното на софрата, и без това го изнасят качвственото жито и ни приготвят хляб от фуражното брашно. Да всички фалираааат!
  • 20 Мистър Харвард

    11 0 Отговор
    Днес жънахме пшеница - среден добив 1.200кг. Арендодателите нищо не знаят и по-добре. С една ниска рента от около 100тина лева ще им стиснем ръцете, а ще вземем доста повече от субсидия. Така се живее. Като искаш повече, си работи сам земята. Инвестирай, сей, купувай техника. :)
  • 21 един

    14 0 Отговор
    Повечето големи арендатори и кооперации,са с комунистически корени и с назначения по партийна линия!Това ще си проличи особено през тази година,защото партиите от Статуквото им поорязоха финансирането от Кап.Андреево,газа,пътищата и т.н.,и усещам че земеделците ще бъдат притиснати за пари!Затова и "пищят" по-медиите,торове скъпи,горива скъпи,украински внос на жито и т.н.Накрая ще го отнесат собствениците с по-малки ренти!
  • 22 оня с Бентлито

    15 0 Отговор
    когато зърнарите реват , значи всичко е наред
  • 23 айдуци

    5 3 Отговор
    веднага държавата да ги компенсира като с тока
  • 24 А П Р А Х А М Я Н Д У Л Е В.

    10 0 Отговор
    АААХХХ. КАК СЕ РАДВАМ ЧЕ ЩЕ ФАЛИРАТ . ВЧАКАМ ДА ГИ ИЗКУПЯ С САЙВАНТИТЕ. ФАЛИРАЙТИ. КАК ВИ МРАЗЯ ДЕТО СЕ ПЕРЧИТЕ И ПЪЧИТЕ. ДОЙДЕ ВИ ВРЕМЕТО ВАШТА КОЖА. МРАЗЯ НЕДКО МИТЕФ. .ЧОРБОДЖИИ ИЗЕДНИЦИ.

    Коментиран от #26

  • 25 Донякъде

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Си прав. Някъде се плаща повече от субсидията. Там печелят от продукция и други неща.
  • 26 оня с коня

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "А П Р А Х А М Я Н Д У Л Е В.":

    Кой е Недко Митев и ЗАЩО го мразиш?
  • 27 Павел пенев

    4 0 Отговор
    400 кг.от декар не е лош добив. При социализма със същия добив получавахме 12,5 милиона тона но при по големи засети площи. Сега при тази келява демокрация постигаме едва половината от това производство.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.