Last news in Fakti

22 Юли, 2022 19:11 5 593 58

Евростат: Най-ниската минимална заплата в ЕС е в България

  • минимална заплата-
  • българия

Минималните заплати се налагат чрез законодателен акт

Евростат: Най-ниската минимална заплата в ЕС е в България - 1
Снимка: БГНЕС

Към 1 юли 2022 г. нивата на минимално заплащане варират в широк диапазон сред страни членки на Европейския съюз. Разликата между най-високата минимална заплата, регистрирана в Люксембург (2313 евро), и най-ниската - в България (363 евро) възлиза на 6,4 пъти. Това сочат най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат, цитирани БТА.

Минималните заплати се налагат чрез законодателен акт, често след консултация със социалните партньори, или директно от национално междусекторно споразумение, отбелязват статистиците.

Минималната работна заплата в България стана 710 лв. от 1 април. За това се договориха през март социалните партньори на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Предишното ниво на минималната работна заплата определено на 1 януари 2021 г. беше 650 лв. (332 евро) според данни на Националния осигурителен институт.

При сравнение на минималните работни заплати, изразени в стандарти на покупателната способност (ППС), страната, отчела най-ниски нива на показателя е Латвия - 630 евро. България заема второто място сред държавите с най-ниска минимална заплата, изразена в ППС, с 653 евро. Люксембург остава с най-висок показател (1747 евро).


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще видите вие

    41 3 Отговор
    Сега като приемете и макетата, едва ли ще ни оставят нас на това престижно място

    Коментиран от #53

  • 2 Попчо

    77 11 Отговор
    Така е защото Бойко 12 години само краде и сега всичко се вдига, а заплати и пенции малки и армията реве че трябват самолети кораби танкове.

    Коментиран от #8

  • 3 Дойче веле

    10 51 Отговор
    Това е силно преувеличено и руска дезинформация.
  • 4 От плажа

    30 55 Отговор
    Така е защото сме най-зависими от руснаците, които ни изсмукват доходите.
  • 5 мухаха

    23 24 Отговор
    Но най-висока от всички в Евразия....
  • 6 Аууууууу

    29 37 Отговор
    А в Русия е по ниска и от нашата. Все пак е хубаво, че сме избрали пътя към богатството. Откак сме в ЕС,поне седем пъти се увеличиха доходите ни. Много добре си спомням, когато цял месец работехме за 50 Евро

    Коментиран от #56

  • 7 Хмммм

    14 26 Отговор
    Минимални заплати не ни трябват. Всеки да си договаря заплата..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Адам Хилтън

    41 5 Отговор
    Миналият месец беше 311 евро, ама сега може да е 363 за дето и еврото го удари инфлацията. 100 евро разлика в заплатите в сравнение с Румъния, Унгария и Балтийските държави. Защо така? Хем искат да сме с тях против Русия, хем искат да ни държат с руските заплати - пък да плащаме европейски данъци. Виж ги ти - Тарикатски съюз, ей тва са те!
  • 10 Икономист

    31 1 Отговор
    От световната финансова криза през 2008 до 2021 година , икономика беше в подем във всички развити държави. Последните 13 години беше момента да се вдигат заплати и да се изравним поне с доходите от централна Европа. Този момент се изпусна, а точно сега не трябваше да се вдигат заплати и пенсии, като нямаше и да има нужда, ако доходите бяха по-високи, защото парите, които се въртят в държавата са от покупателната способност на населението, особено както е България, която няма тежка индустрия, а 90% е малък до среден бизнес, в сферата на търговията и услугите.
  • 11 Читател

    24 1 Отговор
    А Добро утро
  • 12 Преминаващ оттук

    58 1 Отговор
    А защо е така!!!
    Ами от 89г тук се появиха най големите измамници и крадци.
    То не бяха приватизатори на предприятия и заводи, то не бяха тарикати политици които ги интересува само собственият си джоб. И сега ги виждаме как драпат за власт.
    Те това е истината за масовата бедност в България.

    Коментиран от #14

  • 13 ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА

    48 4 Отговор
    Високи цени, ниски заплати....масово обедняване....честита ПРОМЯНА.....
  • 14 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ...КАПИТАЛИСТИ

    21 3 Отговор

    До коментар #12 от "Преминаващ оттук":

    Аааааа, не говори така за нас....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Спас безделника

    17 6 Отговор

    До коментар #8 от "Да Да":

    А бе дали гората се разлиства, не знам, но че чекмеджетата на 🎃 се пълнят с квадратни листа няма никакво съмнение. "Жълти, златни, квадратни и невероятни..." Ееее! Този пророк Недялко Йорданов пак удари десятката!

    Коментиран от #20

  • 18 Незнаещ писател като Васил Велев

    29 1 Отговор
    В ЕС няма минимална заплата. Има минимална браншова часова ставка. Само че той и автора не знаят.
    От октомври 2022 минималното почасово заплащане в Германия става 12 евро. Още добри новини идват от бранша на чистачите: миячите на стъкла ще получават скоро по 16 евро на час.
  • 19 БЛАГОДАРЕН ВЪШЛИВ БЪЛГАРИН

    31 8 Отговор
    БЛАГОДАРИМ ВИ КИPО, КОКОPО, PИСТЬО, ГНОMЕ И КУРHЕЛО!

    Коментиран от #23, #30, #34

  • 20 Сигурно

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "Спас безделника":

    Си му ходил на гости та знаеш с такава точност и😅
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 България

    7 14 Отговор
    Да, но тази МРЗ питате ли колко стига навън за нещо ? Тия 2300 евро в изключително скъпия Люксембург отиват 50% за наем автоматично, другото за каквото стигне. Покупателна способност имаш ако не плащаш квартири. Ако нямаш собствено жилище, покупателната им способност е по-ниска и от нашата, защото там евтини китайски дрехи като тук няма. Няма евтини зеленчуци и плодове, а само скъп внос. Няма евтини цигари, а е 25 лева кутията и т.н.

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Перник

    41 0 Отговор
    България е с най бедните избиратели и най богати депутати в ЕС
  • 25 Пушач

    19 0 Отговор

    До коментар #22 от "България":

    А задавал ли си си въпроса , защо една кутия цигари в Люксембург е 25 лева ...в Германия - 12-14 ... в Дания и Скандинавските страни ...над 20 лева ,даже и у нас все още 5,00(пет) лева ...все едни същи цигари , които излизат от производствената линия най-много на цена от 1,00 (един ) лев ? А??? ДАНЪЧНА ПОЛИТИКА в КАПИТАЛИЗЪМ ,който уж ПРОПОВЯДВА СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ И СПАЗВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ НА ТЪРСЕНЕТО И ПРЕДЛАГАНЕТО ...ДА...ама ...НЕ !
  • 26 един от многото

    27 0 Отговор
    От както сме в ЕС си е все така , но за разлика от това цените на някои стоки от първа необходимост са по скъпи от редица държави от същия този "демократичен и братски" съюз!
  • 27 Бай Ганьо

    20 0 Отговор
    Беше зле и става по зле
  • 28 Селянин

    17 7 Отговор
    Защото сме алчни и крадливи,сами се докарахме до тук

    Коментиран от #40, #44

  • 29 Бойко

    5 12 Отговор
    Ние у София сме си добре да му мислят другите

    Коментиран от #54

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ЧУКА

    9 0 Отговор
    Дръжте здраво първото място за да не задминеме някоя от последните държави.

    Коментиран от #46

  • 32 дядото

    10 1 Отговор
    а как ли стоят нещата с пенсиите
  • 33 Мод пак изтрий истината

    6 1 Отговор
    Благодаря на боко че 12 години бях замразен. А 19 с корнело кокор ги пази, охрана им сложи. Направих скрийншот.
  • 34 мод 19 твой ли е

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "БЛАГОДАРЕН ВЪШЛИВ БЪЛГАРИН":

    Какво го вардиш ?
  • 35 Гого

    28 0 Отговор
    От пет години говоря, че минималната заплата трябва да е 1000 лв. и то чисто, одръшките за данъци от работодателя. Ако това не стане не гласувам за никой! А синдикати още ли мисли някой, че имаме? За политиците синонима е престъпни нищожества ,мислещи само за техния келепир!

    Коментиран от #38, #39

  • 36 ЕКСПЕРТ от народа

    18 0 Отговор
    Другия голям проблем е ДАНЪЧНО-ОСИГУРИТЕЛНОТА СИСТЕМА на България. България, ако не е единствената, е една от малкото държави в света, в които няма НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ.
  • 37 безпартиен

    20 0 Отговор
    Всяко административно вдигане на минималната заплата означава вдигане и на всички други заплати но САМО на тези получаващи я от държавен или общински бюджет!!!!За всички останали работещи в частния сектор и само осигуряващи се означава по-големи вноски здравни и социални,като никой не се интересува дали и до кога ще издържи!!!Сега имаме около 2.3 млн.пенсионери,около 700 хил."бюджетници",около 660 хил.малолетни и не пълнолетни,около 1млн.ц..гани без образование,професия и без трудови навици!Нито един инвеститорхняма да вложи средства там,където няма достатъчно образована и подготвена работна ръка!Решения има и теса свързани със съкращаване на бюджетните с поне 30 %,съкращаване на "работещи" пенсионери със заплати от бюджета и пенсии пак от там,включване на ц.ганите в труд поне в почистване,озеленяване на населени места 21 дни в месеца,а не само на помощи!Стриктно спазване на закона за задължителното образование за да се ограмоти и образова този етнос!А тези пенсионери в бюджета ако им се работи защо се пенсионират?В частния сектор работа много,но заплати от 2500-3000 лв. за такива "специалисти" няма!
  • 38 небрежнев

    9 20 Отговор

    До коментар #35 от "Гого":

    Аз пък се чудя - ако не ти харесва минималната заплата, то защо ще работиш за нея? Работи за 3, 4, 10 хиляди ако искаш, никой няма да те спре.
    Минималната заплата е за хора, които не могат и нея да изкарват, като реално са в тежест на другите хора във фирмата, от които доходи се издържат.
    Ако пък не ти дават възнаграждение, което смяташ за справедливо - веднага се махай, или си направи собствен бизнес.
    С мрънкане няма да си подобриш положението.
  • 39 ЕКСПЕРТ от народа

    24 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гого":

    "Заплати", "пенсии", "бонуси", "привилегии" ... е едната страна на монетата. Другата страна е ДАНЪЧНО-ОСИГУРИТЕЛНАТА СИСТЕМА на България.

    В България трябва да се въведе НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ, мен ако питате дори 2000 лева на човек трябва да е. Но все пак трябва да сме РАЗУМНИ, хората трябва да си дадат сметка, че пенсии, здравеопазване, образование, полиция, армия, заплати на чиновници ... ИДВАТ НЕ ОТ БГ ПОЛИТИЦИТЕ, а идват ДАНЪЦИТЕ И ОСИГУРОВКИТЕ които плащат РАБОТЕЩИТЕ. ЕДНАКВО СКАНДАЛНИ СА КАКТО ПРЕКАЛЕНО ВИСОКИТЕ ДАНЪЦИ ЗА НАЙ-БЕДНИТЕ КАКВАТО Е САГАШНАТА СИСТЕМА, ТАКА И ПРЕКАЛЕНО НИСКИТЕ ДАНЪЦИ ЗА НАЙ-БОГАТИТЕ.

    Коментиран от #42

  • 40 ЕКСПЕРТ от народа

    13 2 Отговор

    До коментар #28 от "Селянин":

    Много сте прав за АЛЧНОСТА.

    Свети Иван Рилски казва, че от СРЕБРОЛЮБИЕТО идват всички беди и ЗЛИНИ. Използваната думичката СРЕБРОЛЮБИЕ за мен равназначна на АЛЧНОСТ.
  • 41 Странна цензура

    8 1 Отговор
    Трият "Благодарен замразен пенсионер" а пазят "БЛАГОДАРЕН ВЪШЛИВ БЪЛГАРИН" Всичкото ни е таквоз.
  • 42 Тоалетна хартия

    17 2 Отговор

    До коментар #39 от "ЕКСПЕРТ от народа":

    ЕС е сбирщина от феодали и робовладелци. Богатите да стават по-богати, а бедните от бедни да стават роби. Който не миже да работи, трябва да умре- Ковид, а сега маймунска шарка!!!!
  • 43 Алито от София

    17 0 Отговор
    Нещо са се умешали, най бедната африканска държава в Европа е България, до тук добре, но защо се говори за Европейска общност, а заплатите са различни, сега ще почнем веднага да говорим за стандарта на живот, икономика, но защо тогава отпуснатите милиарди от Европа за България за благоустройството и живот не и е правено ревизия, както и парите за магистрали, а само се опреква, корупция, никакво внимание към някои задължителни фактори за подобряване на живота в България, никой никога не е обръщал внимание, та значи в Евро съюза се джитка, дай да дадем, и са избрали да работят с Бойко истината, жалко че и децата ни ще страдат от същите роднини които сега са на власт в България, ГЕРБ, ДПС, та и БКП, да не говорим за ПП
  • 44 Рико

    2 19 Отговор

    До коментар #28 от "Селянин":

    България тръгна от много ниска база. Помниш ли колко долари беше по едно време заплатата? / Хиляда долара бяха 1 милион лева!!! /Сега колко щ.д. е заплатата? Ръстът е невероятен! Защо не се отчита това? По показател ръст на доходите, кой къде е в последните 30 години? Комунизмът остави държавата не на нула, на минус я остави и сега следващите поколения плащат за катастрофата.
  • 45 ОБЕКТИВНИЯ

    22 0 Отговор
    Нищо не ПРЕЧИ да я УВЕЛИЧИТЕ на 1200/1300лв.Така ще се раздвижи икономиката ни! Само че ВСИЧКИ ГЛЕДАТ ДА УГОДЯТ НА ДРУГАРИТЕ "БИЗНЕСМЕНИ и подпомагат тях а не работещите!

    Коментиран от #47

  • 46 Рико

    2 16 Отговор

    До коментар #31 от "ЧУКА":

    Недосегаеми сме на първото място. Преди 25 години заплатата беше 5 долара, сега е 1 000 долара! 200 пъти! 200 ПЪТИ. Няма друга такава държава. Разбира се че далеч не всичко е цветя и рози, но скокът ще се изучава в учебниците. 200 ПЪТИ!

    Коментиран от #51

  • 47 Рико

    13 0 Отговор

    До коментар #45 от "ОБЕКТИВНИЯ":

    Джон Кейнс казва : - Дайте на безработния заплата за да копае и зарива една дупка! Тези пари ще вдигнат потребление и ще въртят икономика. Проблемите днес при нас са два : тези пари имат смисъл, ако с тях се купуват само национални стоки (ако се купуват чуждоземски, те работят за чуждоземската икономика). Другият проблем е инфлацията - при инфлация да вкарваш още пари, означава да вдигаш още инфлацията. Иначе си прав , без да съм икономист, смятам че потреблението трябва да се вдига, вкл. с такива средства.
  • 48 Опала

    7 0 Отговор
    И открихте топлата вода
  • 49 Опала

    3 0 Отговор
    И открихте топлата вода
  • 50 Чичо Дончо каза

    6 0 Отговор
    Тук е безплатният демократичен трудов лагер.
  • 51 Чичо Дончо каза

    5 0 Отговор

    До коментар #46 от "Рико":

    Попа 1000 долара на сън само.Стъкмистика по 1000.
  • 52 Смех

    7 0 Отговор
    Именно оня тъ чо кокорчо издейства това огромно вдигане на минималната дано да го стигне да живее с такива пари на стари години
  • 53 неблагодарници

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ще видите вие":

    10 години реки от мед и масло и швепс от тиква.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ама

    5 2 Отговор
    пък сме най послушните в ЕС ! Сега и Кирчо ще ни обзаведе с америчка армада и съвсем ще паднат заплатите,че ще храним и краварите !
  • 56 Ами,

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Аууууууу":

    парното,тока и водата бяха 2 евро !
  • 57 засрамете се бе

    4 0 Отговор
    е стига де това каква новина е откакто сме в тоя прогнил съюз това си е така !!! как може да го отразяватв като новина чак ми е странно
  • 58 Мадлен

    3 0 Отговор
    на ви евро-атлантически ценности.