Last news in Fakti

26 Юли, 2022 15:43 1 682 5

Държава работи за удвояване капацитета на втечнен природен газ

  • хърватия-
  • втечнен природен газ-
  • lng-
  • енергия-
  • план-
  • спестяване

Хърватия подготвя план за енергоспестяване

Държава работи за удвояване капацитета на втечнен природен газ - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Хърватските власти подкрепят инициативата на Европейската комисия (ЕК) за намаляване на енергийните доставки и подготвят план за енергоспестяване, както и работят за удвояване на капацитета за втечнен природен газ (LNG), каза министърът на икономиката (икономиката) Давор Филипович .

На 26 юли хърватският министър участва в извънреден съвет на енергийните министри на ЕС в Брюксел. „Хърватия подкрепя стъпките на ЕК и тази седмица ще представим доброволни предложения за намаляване на потреблението на енергия в Хърватия. Сега сме в двустранни преговори със съседните страни за постигане на обща позиция по отношение на енергетиката и успоредно с това работим за удвояване на нашия LNG капацитет и изграждане на газова инфраструктура, за да помогнем на нашите съседи в бъдеще“, каза той.

В края на месец май хърватското министерство одобри предложение за изграждане на нов LNG терминал в пристанище Гаженица в Задар. Максималният предвиден капацитет за съхранение на бъдещото съоръжение е 30 000 кубични метра втечнен природен газ.

Терминалът за приемане на LNG танкери и регазификация на остров Крък край Адриатическо море в Хърватия през април увеличи оперативните си обеми от 2,6 милиарда на 2,9 милиарда кубически метра годишно. В края на месец май хърватската компания Prvo plinarsko drustvo (PPD) потвърди, че е закупила допълнителни 300 милиона кубически метра втечнен природен газ, доставян с танкери годишно от терминала на Krka, за който претендира словенската Geoplin. В същото време PPD е най-големият доставчик на газ от Русия за Хърватия и през 2017 г. подписа десетгодишно споразумение с Gazprom Export за доставка на 1 милиард кубически метра до 2027 г.

Членът на борда на хърватската електрическа индустрия (HEP), съосновател на терминала Krka LNG – Петър Спрчич, каза през март, че Хърватия внася 78% от газа, който консумира, и произвежда останалите 22% сама. Във вноса делът на LNG от терминала през 2022 г. ще достигне 80%, като се вземе предвид собственото производство, „практически няма зависимост от руски газ“.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Американ

    7 3 Отговор
    Кефи ли ви каква журналистика сме ви стъкмили, ще чуете, това, което ние искаме да чуете, ще ви кажеме неща, които ще ви направят такива каквито ние искаме да сте, ще използваме всички най-нисши същества от вашите хора за да можем да ви бръкнем в мозъците. Ще прочетете толкова неистини, че накрая няма да разберете, че истината е пред вас. Ммм, много хубави неща сме ви приготвели.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 2 Отговор
    Защо ромите не плащат ток вода, а госпожа ?

    Коментиран от #5

  • 4 Естествено че ще работи

    5 3 Отговор
    нали са сключили КиКо договор да ни я доставят на нас на тройна цена през посредници.
  • 5 Ами щото

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Са бедни и нямат пари, на издръжка са на богатите дето плащат, ти що ревеш ся?