Last news in Fakti

14 Октомври, 2022 16:13 5 006 15

Водещ международен производител на бира инвестира 23 млн.лв. в Благоевград

  • карлсберг-
  • бира-
  • инвестиция-
  • благоевград

На церемонията присъстваха още кметът на Благоевград Илко Стоянов

Водещ международен производител на бира инвестира 23 млн.лв. в Благоевград - 1

Заместник-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов връчи сертификат за инвестиция клас "А“ по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на Войчех Жабински, изпълнителен директор на "Карлсберг България“, съобщават от Министерство на иновациите и растежа.

Датската компания, която е един от водещите международни производители на бира в света, инвестира 23 млн. лева в разширение на завода си в Благоевград.

Инвестицията е в нова производствена сграда, оборудвана с най-модерни технологии. В нея ще бъде изградена нова поточна "CAN“ линия за производство на бира в кенове от 0.5 л. Очакваният старт е през първата половина на 2023 г., което ще позволи на компанията да разшири портфолиото си от продуктови иновации, следвайки най-високите международни и национални стандарти за качество в пивопроизводството.

"Инвестицията, която ще бъде направена в Благоевград, е от огромно значение, особено предвид икономическата ситуация, не само в България, но в световен мащаб. Тя ще даде възможност за нови работни места, от каквито несъмнено има нужда“, заяви зам.-министър Савов по време на връчването на сертификата. По думите му компанията е един сериозен работодател на територията на областния център.

"Като водещ производител в сектора, за нас е важно да инвестираме не само в нови технологии и производствени мощности, но и в икономическото, социалното и културното развитие на регионите, в които оперираме. Компанията разполага с две пивоварни – в град Шумен и в Благоевград, както и с логистични и търговски центрове в цялата страна. Осигуряваме работни места на повече от 500 души. С новата "CAN“ линия планираме да разширим производството и заетостта в компанията, защото вярваме, че иновациите и съвместните проекти са начин да допринесем за едно по-устойчиво бъдеще. Тя ще ни позволи също така да произвеждаме бира в кен-опаковки тук, в България, вместо да внасяме от съседни страни“ – сподели Войчех Жабински, изпълнителен директор на "Карлсберг България“.

На церемонията присъстваха още кметът на Благоевград Илко Стоянов и Богдан Богданов, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ).


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Котка ученият

    17 0 Отговор
    За производството на бира са необходими значителни количества газ и електричество.

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 НЕкъпаH Bонящ СОРОCОИД

    24 2 Отговор
    ами като изкрадохте българските фабрики правени с истински материали ся може си препишете всичко

    все едно до преди няколко години тука не сме пили бира ? и то истинска дето ставаше на парцали не като вашата със 3 години годност !

    Коментиран от #9

  • 4 Смех

    20 1 Отговор
    Нискотехнологипни инвестиции като за Бантускотска държава

    Коментиран от #11

  • 5 "КралСберг"-ски неПокис

    26 1 Отговор
    23 милиона инвестиции на фона на печалбата която реализира годишно тази компания,и като се има в предвид от колко години работи в България са нищожни, като заплатите които дават на персонала, затова и все по трудно набират работна ръка!!!

    Коментиран от #12

  • 6 И к`во?

    24 2 Отговор
    Плюскачите на овесена каша със солена риба станали инвеститори. Чудо голямо. Ще се прави на плащач на символични заплати, в сравнение с тея в дания. Телешки възторг. В пъти по - добре ще е да се отвори българска фабрика за бира. Имахме такива и изнасяхме бира на запад по техен лиценз.

    Коментиран от #13

  • 7 радвайте се тъпи

    1 1 Отговор
    кой я смята за бира тая марка ? пък

    само си изнасят производствата щото им е по евтино

    тук и замърсяват природната среда.

    да се хвалите с тая поточна линия, но и да си събират после кенчетата

    обратно за рециклиране. боклука остава в България, а парите се изнасят

    навън !

    Коментиран от #10, #14, #15

  • 8 Пич

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Котка ученият":

    Те са си направили сметката. А по въпроса с бирата- това е една хубава инвестиция, защото в момента Пиринско и Шуменско в кенчета се внасят от Сърбия, там също имат фабрика Carlsberg, но вкусът и мирисът им нямат нищо общо с тези бири. Отвратителни са на вкус и аромат сръбските кенчета с Пиринско и Шуменско, сигурен съм,че се правят по друга рецепта и технология и нямат нищо общо с Пиринско и Шуменско бутилирани,които се правят в Благоевград и Шумен.
  • 9 Пич

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "НЕкъпаH Bонящ СОРОCОИД":

    Мале то беше една бира - кисела, на парцали, без етикет. Идеална за всеки мужик. такава бира ако беше много хубава,щяха да пият по цял свят,както се пие Карлсберг. В България по време на соца беше хубава Загорка,Астика.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пич

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Смех":

    Хаха, то понеже преди бирата в България се правеше от високотехнологични инвестиции :) Седнал Ганъо кусури да намира на световна марка със световни фабрики,като до вчера пиеше кисела бира без етикет с парцали.
  • 12 Пич

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от ""КралСберг"-ски неПокис":

    Не съм чул Карлсберг да карат някой насила да работи за тях. Като не ти харесва, не работи за тях. Но бира и без твоята работна ръка се произвежда. Което значи,че говориш алабализми.
  • 13 Пич

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "И к`во?":

    Кой пречи да се отвори българска фабрика- дай пари, направи милионна инвестиция и продавай. Знаеш ли колко малки български пивоварни продават, и то по 5 лв. шишето бирата, значи това е конкуренция,а не планова икономика.
    И къде сме продавали бира по соца- може би в Дания, САЩ и Германия, или Чехия??? И по техен лиценз,аз мислех,понеже ни била много хубава бирата, те са ни плщали лиценз,а то какво било, ние сме плащали лиценз на тия според теб некадърници.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.