Last news in Fakti

29 Ноември, 2022 09:15 1 072 2

Експерт: Не теглете бързи кредити за дупки в семейния бюджет

  • тихомир тошев-
  • бързи кредити-
  • мерки

Ипотечните кредити в момента се движат най-често между 2,5% до 2,8%

Експерт: Не теглете бързи кредити за дупки в семейния бюджет - 1

Заради високата инфлация, която води до обедняване, се връща и интересът към бързите кредити. Расте и броят на необслужените.

„Теглят се бързи кредити, за да се запълват дупки в семейния бюджет, което е голяма грешка. Бързите кредити са най-скъпият кредитен продукт на пазара – лихвите често са над 100%“, коментира в предаването „Тази сутрин“ кредитният консултант Тихомир Тошев.

Неговата препоръка е да се използва банков кредит или кредитна карта при непредвидени месечни разходи, защото там лихвите са от 12% до 15%. Тошев съветва също да не се теглят повече от 400 лв. под формата на бърз кредит, които да можем да върнем със следващата заплата.

Експертът коментира и очакваното повишаване на лихвите по потребителските и ипотечните кредити.

Ипотечните кредити в момента се движат най-често между 2,5% до 2,8%, а потребителските – между 4% и 6%. При първите вноските са по-ниски и едно увеличение на лихвата с 1% ще увеличи вноската с около 10 лв. на месец. При ипотечните кредити обаче ръстът ще е с 80 лв. на месец, а при увеличение на лихвата с 2% – с около 160 лв. на месец, обясни Тихомир Тошев.

Той не очаква проблеми с изплащането на ипотечните кредити. При затруднения препоръчва да се предоговори срока и дори да се използват спестявания, заделени за „черни дни“.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роза

    1 0 Отговор
    Тегленето на кредити е заробване!Това е всичко,което мога да ви кажа,пък вие си правете сметката!
  • 2 квя

    1 1 Отговор
    Ами то е лесно да се каже, но като не стигат парите, а децата искат??? Би трябвало при нормални условия кредит да се тегли за автомобил, жилище или за образование. За всичко останало би трябвало заплатата да стига. Но как да стане това, като една пералня е по скъпа от една заплата в България?