Last news in Fakti

21 Декември, 2022 10:23 3 107 16

Противокорабните ракети NSM разработени от Kongsberg стават предпочитани ракети за корабите на NATO

  • ракети-
  • нато-
  • нидерландия

Кралският флот на Нидерландия също избра норвежките противокорабни ракети NSM

Противокорабните ракети NSM разработени от Kongsberg стават предпочитани ракети за корабите на NATO - 1

Правителствата на Великобритания и Норвегия съобщиха, че са постигнали споразумение за разширяване на връзките между двете страни във сферата на отбраната. Кралските военноморски сили на Великобритания ще получат от норвежкото правителство противокорабните ракети Naval Strike Missile (NSM), за въоръжението на фрегатите Type 23 и Type 45 разрушител.

Кралският флот на Нидерландия също избра норвежките противокорабни ракети (NSM), с които ще замени остарелите ракети Harpoon.

Ракетната система NSM има няколко съществени предимства пред Harpoon. Обсегът и е много по-голям, ракетата използва усъвършенствана инфрачервена търсеща глава. Това улеснява разпознаването на целта, като ракетата става по-прецизна и вероятността от случайни инциденти се намалява. И не на последно място ракетата е трудно откриваема от вражески кораби поради това че притежава стелт свойства.

NSM е много гъвкава ракета, която може да бъде изстрелвана от различни платформи срещу различни цели във водата и сушата. Добрата маневреност на NSM се гарантира от дизайна на корпуса на ракетата, както и отличното съотношение на тяга към тегло. Ракетата е напълно пасивна, с доказана отлична способност за нисък бръснещ полет над водата, което я прави неуловима за вражеските радари. Тя оцелява успешно срещу противовъздушната отбрана на противника и поради усъвършенстваните си способности за маневриране. Гаранцията , че правилната цел е открита, разпозната и ударена, в морето или на сушата се поддържа от автономното разпознаване на целта (ATR) от търсача на NSM.

Ракетата, разработена от норвежката фирма Конгсберг, бързо става предпочитаната противокорабна ракета за военноморските сили на НАТО. Кралският флот на Великобритания следва нидерландския кралския флот, който обяви избора на NSM преди по-малко от три седмици. Naval News обяви, че още през септември испанският флот също е избрал за въоръжение NSM.

Забележителните успехи на Kongsberg през тази година се допълват и от избра на NSM за въоръжение на Австралия, както и от новината за допълнителни големи поръчки за американския флот.

Сътрудничеството със все повече държави от НАТО доведе до това все повече кораби да са оборудвани с ефективните военноморски ударни ракети, което ще допринесе за повишаване на сигурността в областите от взаимен интерес. Заменя се старото въоръжение с ракетите повърхност-земя Harpoon, което излиза от употреба през 2023 г с новите противокорабни ракети NSM които ще бъдат инсталирани и готови за действие на борда на първия кораб на Кралския Флот след 12 месеца.

Така Нидерландия става 11-ият клиент на Naval Strike Missile, присъединявайки се към военноморските сили на Норвегия, Полша, Малайзия, Германия, Съединените щати (както за ВМС на САЩ, така и за USMC), Румъния, Канада, Австралия, Испания и Обединеното кралство.

„С голямо удоволствие KONGSBERG приветства Кралския Флот като член на групата потребители на NSM“. Ние с гордост подкрепяме укрепването на отбранителните връзки между нашите народи. “ казва изпълнителният вицепрезидент в Kongsberg Defense & Aerospace Øyvind Kolset.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руся

    7 11 Отговор
    За съжаление няма срещо кого да се пробват ръкетите руските кораби са унищожени от Украйна или потъват сами

    Коментиран от #5

  • 2 аржентински Москвич

    14 3 Отговор
    Ми те и Грипен са едно поколение по-модерни изстребители от ф-16, ама нашите американски партии купуват само американско.

    американски самолети, американски газ, американско ядрено гориво...

    За да сме "независими". 🤬

    Коментиран от #10, #15

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Руският флот ще се крие в турски

    4 4 Отговор
    пристанища, а някои корабли вече успешно са закотвени на дъното !
  • 5 ОкуПатори

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Руся":

    Окупаторите имат нужда от кораби за да завоюват нови територия: справка Великобритания, Испания, Франция, Нидерландия, Португалия и всичките има колонии които са завзели. Така че затова им трябват ракети, да няма как да се защитат местните като ги нападат.... Вашата опорка изгоря с/у този аргумент, питайте в посолствата какви други изречения кратки да пускате, които нямат нужда от аргументация от ваша страна..

    Коментиран от #8, #11, #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Скорпи

    1 0 Отговор
    Ха..11 клиент....къде сме Ние....
  • 8 Герги

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "ОкуПатори":

    Напиши от преди колко века са тези колонии...все Ви са в устите...докато Рашастан ...иска в 21 век колонии...сега им е дошъл акъла..... малко късно...
  • 9 Българин

    2 2 Отговор
    Преди години ушанките пускаха клипове от учения с тези ракети и ги лансираха сред тъпоглавците като новото супер оръжие на магучая психиатрия.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българин

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "ОкуПатори":

    Що бе?На ватниците трябваха ли им кораби когато окупираха половин Европа 1944г?

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Стар Тъп

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "аржентински Москвич":

    Ще купуват защото нали видя какво стана с Цецо асансьора? Търговия с влияние ала бала и айде аут от ГЕРБ и от политиката. Иначе той беше сивият кардинал на ГЕРБ. Той изгради местните структури, с които ГЕРБ продължва да печели и до сега местните избори, които пък осигуряват работни места по общините на корпоративния вот за парламентарните. Те дори и г-н Президента може да прогонат, но явно не им пречи засега чак толкоз, а пък си имат и други грижи и не е на дневен ред.
  • 16 пенко

    1 0 Отговор
    СТРАННО Е ,ЧЕ НЕ СА ГИ ИМЕНУВАЛИ : " КИТИ ХОК - БЪРЗОБЕГУНЕК " - !!!!!!!!!!!!!???