Last news in Fakti

4 Февруари, 2023 07:26 2 329 7

Любослав Костов за новата минимална заплата: Не сме напълно доволни, но е повече от всичко, направено досега

  • любослав костов-
  • икономика-
  • кнсб-
  • заплата

Средната работна заплата се отдалечава от минималната, заяви главният икономист в КНСБ

Любослав Костов за новата минимална заплата: Не сме напълно доволни, но е повече от всичко, направено досега - 1
Снимка: Евронюз България

„Тази минимална заплата, която ще се получи, няма да отговаря на необходимите средства за живот. Не мога да кажа, че напълно сме доволни, но при всички положения е повече от всичко, което беше направено до момента по тази тема.“

Това каза в ефира на Euronews Bulgaria Любослав Костов, главен икономист в КНСБ, по повод решението минималната работна заплата вече да е 50% от средната.

„Ние настоявахме минималната заплата да бъде 50% от средната, но като долен минимум, над който да се договаря адекватността на тази минимална заплата. Която пък да бъде измервана посредством издръжката на живота и поредица от индикатори, за които и директивата (на ЕС – бел. ред.) настоява, както и синдикатите настояваме от много време“, обясни Костов.

За съжаление в момента това число 50% е фиксирано, което не позволява над него да се договаря тази адекватност. Така че, ние сме доволни дотолкова, доколкото това е добро начало. Но със сигурност в следващото Народно събрание отново трябва да бъде отворена тази тема и текстът да бъде довършен, като се добави думичката „поне“, „минимум“ или „не по-малко от“ – 50%. Тъй като това е в основата и на директивата, и на тристранния диалог, ако щете.
„Средната работна заплата, така както нараства през последните години, като левчета тя се отдалечава от минималната. Тази година за първи път разликата като абсолютна стойност между минимална и средна заплата е над 1000 лева“, посочи синдикалистът.

Защо се получава така? Защото минималната нараства като темп на прираст и като абсолютна стойност около два пъти по-малко от ръста на средната. Двете величини се раздалечават – те не се приближават, което е проблем. По този начин ние не борим неравенствата и бедността, не намаляваме „работещите бедни“, а това са част от неформалните критерии дори за членство в еврозоната.
„Откъде ще дойдат патите – веднага отговарям: бюджетните приходи са над 60 милиарда лева. Около 600-700 милиона би струвал ръста на МРЗ до около 850 лева. Тези пари са по-малко от 0.1% от общите приходи“, предлага икономистът.

Пари има, въпрос на политическа воля е, бизнесът също може да си го позволи, тъй като това, което ние настояваме, не е някакво догонващо нарастване на МРЗ над средната. Ние настояваме да се компенсира това, което беше загубено през последните 18 месеца, в които бизнесът получи над 8 милиарда лева компенсации.
Според мен трябва да има една реципрочност в солидарността и в поведението както на тези, които управляват, така и на частния сектор, убеден е представителят на КНСБ.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ненормална даржава

    9 0 Отговор
    Казал сьм го и пак ще го кажа.Вьв тази дьржава наречена БГ едни ще са много добре а други ще мизерстват.Как може една датцка учителка сьс група от десет деца да взема 1600лв заплата а помощния персонал около 600лв.Така е навсякаде давам само прост пример.
  • 2 Министър на магията

    4 0 Отговор
    Коя МРЗ ???Тая която я приеха за 3045 година ли?Та тя е само на хартия бре и е само добро пожелание.Това е като лафа за тате и колелото.
  • 3 Стругар

    3 0 Отговор
    Кога ще започнат работодателите да плащат на час?Средна,минимална,максимална,такива понятия в Европа-няма!

    Коментиран от #4

  • 4 Никога

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Стругар":

    Виж форума 4 човека. Народа го интересува окрайна, руссия, Македония, САЩ,и други тъпотии. А как ще живее и какво ще яде дреме му. Под тази статия се виждаме тия които не са платени писачи. Под полетическите статии 80% платени във форумите.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ¹¹1111

    3 0 Отговор
    Бизнеса дига цени на стоки и услуги нормално е и заплатата да се вдига