Last news in Fakti

8 Февруари, 2023 22:53 850 7

МИР: Над 420 млн. лв. ще бъдат инвестирани в иновации в български предприятия през 2023 г.

  • иновации-
  • инвестиции-
  • мир

В последните месеци на 2023 г. ще бъде отворена още една мярка от ПКИП

МИР: Над 420 млн. лв. ще бъдат инвестирани в иновации в български предприятия през 2023 г. - 1
Снимка: МИР

Над 420 млн. лв. ще бъдат инвестирани през тази година за разработване и внедряване на иновации в българските компании. От средствата ще могат да се възползват както микро, малки и средни предприятия, така и дружества с до 499 служители. Ще се допускат и партньорства с големи фирми.

Това стана ясно от годишната рамка на Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП), която беше приета днес от Комитета за наблюдение. Управляващ орган на Програмата е Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на иновациите и растежа, съобщиха от пресцентъра на министерството на иновациите и растежа.

Очаква се още през следващия месец да бъде обявена първата процедура по новата Програма за конкурентоспособност. Тя ще е в подкрепа на развойната дейност и разработването на иновации. Бюджетът ѝ ще бъде 127 млн. лв. Ще могат да кандидатстват компании от различни икономически сектори, като проектите им трябва да са в някоя от петте тематични области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация – „Информатика и ИКТ“, „Мехатроника и микроелектроника“, „Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии“, „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“ и „Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика“. Това ще важи и при кандидатстването по втората процедура по Програмата – за внедряване на иновации. Чрез нея ще бъдат инвестирани почти 300 млн. лв., като част от новите решения може да са разработени от самите предприятия специално за нуждите на производството им, а други – да бъдат заимствани и пригодени.

В последните месеци на 2023 г. ще бъде отворена още една мярка от ПКИП. Със 117,5 млн. лв. ще се подобри производственият капацитет на семейните предприятия и фирмите от творческите индустрии и занаятите. Те ще могат да закупуват модерни машини, съоръжения и софтуер, така че да започнат да произвеждат повече и по-качествени продукти и да станат по-конкурентни на пазара.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юпитер

    12 0 Отговор
    Милиардите, които дадохме за (хартиените)самолети, ако бяха инвестирани в иновации, щяхме да изпреварим и извънземните с технологиите.
  • 2 Аплодисменти

    9 0 Отговор
    Иновации в краденето.
  • 3 Бойко Българоубиец

    10 0 Отговор
    над 420 милиона лева ще бъдат инвестирани в чекмеджака ми! ГЕРБ ПОБЕДА!
  • 4 Българин

    8 0 Отговор
    Процъфтяване на корупцията
  • 5 мдА

    1 0 Отговор
    взимаме заем от Европейски фондове за създаването на работни места и процент от приходите се връща в фондовете като работи в полза на държавата за извесно време и след това се откупуват акциите на 100 процента от същите фондове и в последстви установяваме че работим и плащаме данък за европейско предприатие което разбира се ни плаща българска заплата а не европейска. Давам ви лесен пример: ВСИЧКИТЕ ВЕРИГА МАГАЗИНИ
  • 6 ДПС, ГЕРБ,БСП, Възраждане - крадци

    1 0 Отговор
    Комисионната колко ще е?
  • 7 Хмм

    0 0 Отговор
    Управниците на България: привличаме европейски инвеститори
    Безбожните богаташи от ЕС: хмм какво не сте продали все още?