Last news in Fakti

4 Март, 2023 16:52 1 373 24

Фермери искат 9%ДДС за българските краставици и домати

  • ддс-
  • домати-
  • краставици

За да се овладеят цените на пазара, земеделските производителите предлагат държавата да въведе по-строг контрол по границите

Фермери искат 9%ДДС за българските краставици и домати - 1
Снимка: БГНЕС

Оранжерийните производители предлагат ДДС-то върху българските краставици и домати да стане 9%. Според тях това ще е една от антиинфлационните мерки, която веднага ще доведе до намаляване на цените. 70% от оранжериите в България тази година останаха празни. В останалите 30% се отглеждат краставици и домати. Първите оранжерийни краставици тази година се оказаха "златни“ – на цени до 8 лева за килограм в търговската мрежа.

При доматите - първите български зеленчуци се очаква да напуснат оранжериите за Великденските празници. Прогнозата на производителите е да струват не повече от 4 лева за килограм. За успокояване и намаляване на цените според производителите може да се говори чак в началото на май и посочват, че ако ДДС-то спадне на 9 % , потребителите веднага ще усетят разликата.

Атанаска Бялкова отглежда 5 декара домати в оранжерия край Първомай. Калкулира основните разходи - електроенергия, пелети за отопление, торове, семена и работни заплати. "Някъде с около 70 % ще е по-голяма себестойността", твърди пред NOVA Атанаска Бялкова, земеделски производител.

Първата реколта домати очаква да набере в края на март. И като прибави завишените разходи за производство, прогнозира каква ще е цената им.

"Предполагам между 3.50 и 4 лева, в зависимост от сорта. Това трябва да е нормалната цена, за да бъдем доволни и ние", посочва тя.

Първите краставици, които вече излизат от оранжерията на Веселин Велев са с лев по-скъпи от миналата година. "Около 5 лева, българската. 5.20 до 5.50 цената на едро", заявява Веселин Велев, земеделски производител.

За да се овладеят цените на пазара, земеделските производителите предлагат държавата да въведе по-строг контрол по границите.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    12 5 Отговор
    Единствено в наштс мила родина ддс за храни и лекарства е 20%,сигуено щото сме най богати в Ес
  • 2 Сройчев

    35 2 Отговор
    Хляба като е без ДДС, да паднаха цените?
    Че сега искат и още субсидии зърнарите… бе вие нормални ли сте?!
  • 3 Сталин

    15 0 Отговор
    КЗК И КЗП трябва да разследват гръцките компании които държат производството и търговията на олио и млечни продукти за картел и спекула ,също телефонните компании за картел и Лукойл на Ротшилд
  • 4 Капиталист работодател

    26 0 Отговор
    Ресторантьорите в България още от КОВИД19 продължават да са с 9% ДДС. Затова е толкова еФтино. Въпросът е за клиента или за собственика на ресторанта е еФтинията?
  • 5 Един БЪЛГАРИН

    31 1 Отговор
    НЕ КУПУВАЙТЕ,ЦЕНИТЕ САМИ ЩЕ ПАДНАТ ДРАСТИЧНО......................
  • 6 Сталин

    14 2 Отговор
    КЗК и КЗП са на заплата към различните картели на западните чакали в България и смучат кавала на еврейските си чорбаджии и не очаквайте някой да се занимае със спекулата в България,спекулата е бизнеса на еврея
  • 7 Докога турските и македонските стоки....

    7 6 Отговор
    Ще се продават с ниски мита по пазарите в България?Само селскостопански продукти от български и производители от европейският съюз.... субсидии за българските производители еднакви със супсидийте от другите държави на ЕС...
  • 8 Българка

    27 1 Отговор
    ДДС-то не трябва повече да се променя. Като направиха 0% ДДС за брашно, хляб и тестени продукти, да не би цените им да не скачат нагоре? Не само че не паднаха, а се повишават непрекъснато. Като още преди 2 години намалиха ДДС за ресторантите, да не би цените им поне да се запазиха? НЕ! Повече не трябва да се намалява ДДС. Това не е мярка за потребителя, а за по-голяма печалба на търговеца! По-добре тези пари да остават в бюджета, отколкото в джобовете на търговците
  • 9 ХАХАХА

    11 2 Отговор
    Аз досега не съм виждал краставици и домати с произход България. Бих купувал само български ,но не да ми ги пишат само че са такива,защото на два пъти купувам от кауфа краставици от Гърция с такава отвратителна миризма и вкус ,че просто ги изхвърлих. Същото се случи и с ябълки от Полша ,които не бих ги дала на внуците. За картофите в кауфа просто нямам думи ,внос от Германия. Зимата по принцип не купувам пластманяци, но то нищо не се заслужава парите.
    ,
  • 10 Красимир Петров

    15 3 Отговор
    За високите цени са виновни прекупвачите и супермаркетите.Това го знаят и малките деца,но държавата я няма от 33 години.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Буквоядец

    8 0 Отговор
    Наглост! Само те знаят от един корен колко килограма изкарват. Защо решиха,че ние потребителите ,сме и балъци.
  • 13 А бе

    14 0 Отговор
    Да си ги ядът кривите краставици, нали и без това нямало български на пазара! Какво ще те нахрани една краставица? Вкусът на тиква! За 4лв. не ги купувам, камо ли повече!
  • 14 Въпрос

    11 0 Отговор
    Как е възможно в БГ краставиците да са 8 лева, а в Германия 3.29 евро.???

    Коментиран от #17

  • 15 един

    0 5 Отговор
    Не мисля, че тия производители плащат някакви големи суми ДДС,но ако държавата иска да запази това трудно и рисково производство,мисля че трябва да го овободи изцяло от ДДС!
  • 16 Тъпанари

    5 0 Отговор
    Нема евреи ДДС-та корпорации и конспирации. Има само пазар. Ако краставиците станат 10лв. и аз отивам да сея още утре, както и стотици други. Всичко е пазар особено като иде реч за зарзават и хлеб който всеки от нас може да произвежда и продава. Справка преди 1989 г. когато във всеки двор имаше плодове и зеленчуци а сега всеки го мързи и критикува световния ред и т.н.
  • 17 един

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Въпрос":

    Когато има много хора и фирми които се конкурират за пазар възможно е цената да е по-ниска!Освен това разликата не е,особено голяма!Възможен е и голям внос от Испания и Италия!
  • 18 Гого

    11 0 Отговор
    А като стане 9% ДДС...ще падне цената на златните краставици??!!!
    Колкото падна цената на хляба и кръчмарските услуги...!:-))))
    Още едни групови интереси за сметка на
    всички останали!
    Ако така продължава ...да дърпаме шалтера и да хващаме гората....
    Само бизнеса реве...гражданите да умират,а?

    Коментиран от #22

  • 19 ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН ОТ МАЙ 1986

    1 1 Отговор
    ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ
    МАГАЗИНИТЕ ПЛОД И ЗЕЛЕНЧУК
    ОТ ДНЕС ПУСКАТ НОВАТА РЕКОЛТА
    ЕДНА КРАСТАВИЦА:МЕТЪР НА МЕТЪР
    ЕДИН ДОМАТ:ДИАМЕТЪР ....1.75см.
    ЗЕЛКА ЕДИН БРОЙ....6 кг.........👍
  • 20 ИВАН

    8 0 Отговор
    ХЛЯБА КАТО Е БЕЗ ДДС ДА НЕ БИ ДА СТАНА ПО ЕВТИН . ОПИТВАТЕ СЕ ДА СИ НАПЪЛНИТЕ ГУШИТЕ
  • 21 Тошо

    1 0 Отговор
    Не ме занимавайте с краставици!
  • 22 ЛАЛЬООО НИЗКОТО ДДС ИЗСВЕТЛЯВА

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гого":

    ВСЕКИ БИЗНЕС И ИЗДАВАНЕ НА ФАКТУРИ НА РЕАЛНА СТОЙНОСТ. ВСЯКА СТОКА ВНОС ОТ ГЪРЦИЯ СЕ ФАКТУРИРА НРЕАЛНО НА ПРИМЕРНО ДОМАТА НА 25 СТ КИЛОГРАМА. ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ ПИЛИВНАТА ВОДА В ГЪРЦИЯ Е БЕЗПЛАТНА А ТУК ПЛАТЕНА АМИ ТОКА ДА НЕ МИСЛИШ ЧЕ Е 20СТ КВ. Ч КАТО У ВАС.... ЕДИН ЛЕВ Е.......
  • 23 г-н

    2 0 Отговор
    те и ддс на хляба и ресторантите баха махнали но цените не паднаха,а се вдигнаха
  • 24 Тежко

    2 0 Отговор
    дори така да го направят цените няма да паднат....някой ще лапа малко повече