Last news in Fakti

14 Март, 2023 08:37 4 556 6

Почина един от най-богатите японски милиардери

  • масатоши ито-
  • 7-eleven-
  • япония

Масатоши Ито създаде бизнес империята 7-Eleven

Почина един от най-богатите японски милиардери - 1
Снимка: Shutterstock

Японският милиардер Масатоши Ито почина на 98 години. Той е известен с това, че успя да превърне магазините за бързооборотни стоки под марката 7-Eleven в световна бизнес империя, която към днешна дата има над 83 000 магазина по цял свят. Близо 25% от тях се намират в Япония.

Кариерата му започва през далечната 1956 г. Тогава Масатоши поема малък бизнес с магазини за дрехи в Токио, управляван тогава от чичо му, а след това и от полубрат му. По-късно той я преименува на Ито-Йокадо и превръща бизнеса във верига от универсални магазини, в които се продава всичко - от хранителни стоки до дрехи.

Магазините от веригата 7-Eleven се появяват съвсем случайно в Япония. В средата на 70-те години на миналия век Тошифуми Сузуки, който управлява Ito-Yokado, забелязва магазин на 7-Eleven по време на посещение в САЩ. Следва сделка на Ito-Yokado със собственика на 7-Eleven - базираната в САЩ Southland Corporation. Така през 1974 г. откриват първия 7-Eleven в Япония. През март 1990 г. фирмата на Ито придобива контролния пакет акции в Southland Corporation.

„Често ме питат дали съм успял благодарение на упорита работа, или защото просто съм имал късмет. Всъщност отговорът е, че и двете са по малко. Имах късмет, че започнах да се занимавам с бизнес веднага след войната - по същото време, когато в Япония започна да се развива широко потребителско общество", споделя Ито.

През 2005 г. Ito-Yokado е преименувана на Seven & i Holdings. Буквата "i" в името е знак за Ito-Yokado и за Масатоши Ито, който е бил почетен председател на компанията.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос?

    31 3 Отговор
    Дайте за нашите милиардери, от къде са тръгнали, какъв е началният им капитал, как забогатяха толкова бързо? Или за нашите не смеете да пишете, та отидохте чак в Япония!

    Коментиран от #4

  • 2 ХАХАХА

    13 6 Отговор
    И добре да живееш умираш и нищо не носиш със себе си. Като си беден може и да не ти е толкова зле като умираш ,но такива като този как ли възприемат факта ,че всичко оставят.

    Коментиран от #6

  • 3 гpобаря от свтовната кеч федерaция

    9 3 Отговор
    катафалката ремарке няма и сандъка джоби също няма
  • 4 ХАХАХА

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос?":

    Ееее ти пък ,само прочитайки ,че е след войната не ти ли светна червена лампичка, че най добре се лови риба в мътна вода .
  • 5 Роза

    10 0 Отговор
    "Човек,дори добре да живее,умира и друг се ражда,и нека роденият последен,като гледа това,да си спомни за оня,който го е направил!"-надпис върху каменна колона в Плиска.Това остава след всеки-каквото е направил!А който е трупал пари върху пари-те ще се разпилеят от алчни наследници и след години никакъв спомен няма да остане от онзи,който ги е трупал!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.