Last news in Fakti

28 Март, 2023 22:06 23 464 14

Икономисти: Светът ще е свидетел на друга криза, различна от тази през 2008 година

  • bank of england-
  • андрю бейли-
  • прогноза-
  • икономика

Бейли: Свидетели сме на най-бързият преход от здраве към смърт

Икономисти: Светът ще е свидетел на друга криза, различна от тази през 2008 година - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ръководителят на Bank of England Андрю Бейли не вярва, че последните събития с банките в САЩ и Швейцария могат да доведат до финансова криза, подобна на тази, която светът преживя преди 16 години. Той изрази това мнение, говорейки пред членове на комисията по финанси на Камарата на общините на британския парламент.

"Не мисля, че сега сме в ситуацията, в която бяхме през 2007-2008 г., сега сме в напълно различна ситуация. Но трябва да бъдем много бдителни", каза ръководителят на Bank of England. Той също така увери, че банковият сектор на Обединеното кралство остава "много силен".

Изявленията на Бейли дойдоха в отговор на въпроси за фалита на американската банка Silicon Valley Bank (SVB) и сливането на двете най-големи кредитни институции в страната UBS и Credit Suisse, извършено от швейцарските власти. Бейли нарече случилото се с тези банки „най-бързият преход от здраве към смърт“ след колапса на една от най-старите банки в света – British Barings през 1995 г.

Заместник-ръководителят на регулатора Сам Уудс на свой ред обърна внимание на това как електронните плащания и социалните мрежи допринесоха за светкавичното развитие на събитията. "Поразителното при инцидента със SVB и в по-малка степен с Credit Suisse беше скоростта, с която се случи. Всички знаем, че прехвърлянето на пари от една сметка в друга отнема толкова малко време, колкото ми отне отговорът на този въпрос, и това е сравнително нова характеристика на пазара“, каза Уудс.

На 10 март Министерството на финансовата защита на американския щат Калифорния обяви фалита на Silicon Valley Bank. Един от водещите технологични кредитори в Силиконовата долина фалира за по-малко от два дни, след като счетоводната фирма KPMG публикува годишния си отчет. Както отбелязва CNN, това е най-големият фалит на банка в Съединените щати след финансовата криза от 2008 г. SVB беше поставен под управлението на Федералната комисия за гарантиране на депозитите. Няколко дни по-късно нюйоркската Signature Bank фалира.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За вас

    89 12 Отговор
    обеднен уран в големи количества !
  • 2 честен ционист

    105 8 Отговор
    Българинът щом преживя 96-та, то няма с какво да го уплашите.

    Коментиран от #6

  • 3 Колективния западНАЛ

    75 4 Отговор
    Ми уточнявайте, кой свят ❗
  • 4 Чичо

    57 5 Отговор
    Какво точно казва този сър фош.
  • 5 Факуракис

    67 8 Отговор
    Санкциите бачкат. Ам ам скакалче
  • 6 Да,ние оцеляхме

    29 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    но не и парите ни!Затова и до сега сме най бедната държава в ес!

    Коментиран от #10, #14

  • 7 Никой

    31 0 Отговор
    Я вижте Цеко и Мутафа какви апартаменти имат в Дубай,че и една моделка от " Висаж ". Имали влогове 10 000 лева в банка бедните хорица. Леле,леле тоз народ е съставен от полезни идиоти. Сляпо и не мой прогледа.
  • 8 Бам Бам

    30 0 Отговор
    Банкерчето забрави да спомене че от щастието, здравето и благоденствието на хората не се печели! Печели се само от смърта, нещастието и войните! В какво ли да вложим парите си да има възвращаемост, банкерче?

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Арсенал

    17 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бам Бам":

    155 мм снаряди.
  • 10 мдаа

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "Да,ние оцеляхме":

    Сега другите ще ни настигнат, но ще видите как се протестира в такива случаи.
  • 11 перефразирам

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бам Бам":

    Вложи енергията си в промяната на света.
  • 12 Армагедолн

    11 2 Отговор
    Всички кандидати за НС трябва да минават през психически преглед за при годност. Същото да важи и за всички в Държавната администрация и най вече в Съдебната системс(включително и Прокуратурата и Съда) А партийните велможи да бъдат провеждани и с детектора на лъжата(също и шефовете на полицейски управления, както и следователите) Не може за шофьорите управляващи автомобили да има психология тест а за тези на държавна служба и за партийните функционери да няма такива изисквания) За това сме на това дередже. ЗАЩОТО ПСИХОПАТИ СА НАВСЯКЪДЕ В ДЪРЖАВАТА И НАЙ ВЕЧЕ В СИЛОВИТЕ СТРУКТОРИ И В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА. Затова, колкото по скоро се приеме закон за психическото здраве на управляващи и служителите в държавата, толкова по скоро ще се измъкне България от блатото в което психарите я набутаха.
  • 13 Армагедон

    8 0 Отговор
    Тези който не издържат психотеста а са били в НС или на висша длъжност в някоя от властите или в Държавната администрация трябва да бъдат санкциониран и със задължително и принудително лечение в специализирана психология клиника и с експертно решение да не заемат такива длъжности до живот. Не може един шофьор, който отговаря за превоза на 20-30 човека да е подложен на психотерапия а един идиот заемащ висша длъжност и управлява в държавата милиони нормални хора да не бъде подложен на психотест и ако е нужно и на психотерапия за експертно решение. Трябва да има закон за психическото здраве на служителите в Държавната администрация и в силовите структори, както и такъв за Съдебната система. ОТДЕЛНО И ЗА ПАРТИЙНИТЕ ВЕЛМОЖИ И ЗА ДЕПУТАТИТЕ. ПСИХООТКЛОНЕНИЯТА СА ВРЕДНИ НЕ САМО ЗА ТЯХ А И ЗА НОРМАЛНИТЕ ГРАЖДАНИ.Лудостта е болестно състояние на организма и отклонява личността от съвестта.
  • 14 Дъртия

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Да,ние оцеляхме":

    Не братле обедняхме щото след 9495 някъде всеки почна да иска чорбаджия да бъде..селянин да си обида беше !!! И хората спряха да ходят на село ! Спряха да произвеждат...започнаха да купуват,пренебрегвайки факта,че до скоро произвеждаха защото нямат пари да си купят...и от тогава хем няма пари да си купят хем не произвеждат !!! Никой не им е виновен !!!