Last news in Fakti

23 Септември, 2013 13:09 2 502 0

Юрий Бойко: В Украйна се провежда газова революция

  • украйна-
  • газ-
  • юрий бойко

В напреднал стадий са преговорите за подписване на споразумения с Chevron и ExxonMobil за добив на газа в шелфа на Черно море

„Ние нямаме да налагаме на украинците бремето на подписаните през 2009 г. руски газови договори“. Това заяви вицепремиерът Юрий Бойко по време на дискусията „Енергетика: заплахи, решение, революции“ от 10-та годишна среща на форума Ялтенска европейска стратегия.

Украйна вече получи 1 млрд. куб. м. евтин газ от Европа, още толкова ще получи до края на годината. Други 1 млрд. куб. м. ще бъдат осигурени от местен добив, разкри Юрий Бойко.

Той не пропусна да отбележи, че в напреднал стадий са преговорите за подписване на споразумения с Chevron и ExxonMobil за добив на газа в шелфа на Черно море.

Освен това Украйна четири пъти е увеличила добива на ток от възобновяеми източници. Ако темповете се запазят, то през следващата година зеленият ток може да замени два ядрени реактори, уточни вицепремиерът.

Още през април 2013 г. правителството на Украйна препоръча на местните ТЕЦ-ове да намерят начин на ограничат потреблението на скъпия руски газ за сметка на местни енергийни ресурси.

Икономията се изчисляваше в размер на $2 млрд. годишно. Юрий Бойко отбеляза, че развитието на пазара на енергийни ресурси, понижаването на цената им за потребителите ще доведе до подобряване на състоянието на икономиката на Украйна, привличането на чуждестранни инвестиции и повишаването на конкурентно-способността на украинските стоки.

Европейският комисар по разширяването Щефан Фюле каза, че споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС би било от полза за страните членки на общността, защото би улеснило достъпа на европейски стоки до украинския пазар, а също и за Украйна, тъй като би й дало достъп до пазар, който е десет пъти по-голям от нейния вътрешен.

От 19 до 22 септември 2013 г. в Ялта се проведе 10-та годишна среща на форума Ялтенската европейска стратегия. Над 250 водещи представители на политическите, деловите и обществените кръгове от над 20 страни в света, ЕК и ЕС обсъдиха предизвикателствата на XXI в. и тяхното влияние над Украйна, Европа и света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА