Last news in Fakti

3 Май, 2023 16:54 1 157 13

В Монголия ще се произвежда българско кисело мляко

  • монголия-
  • кисело мляко

АPU Company е основана през 1924 година и е една от първите монголски фирми, специализирана в производството на храна и напитки

В Монголия ще се произвежда българско кисело мляко - 1
Снимка: МИИ

Монголия е втората азиатска държава, която ще произвежда българско кисело мляко с бактерията „Лактобацилус булгарикус“.

Споразумение за използване на лиценза бе подписано между „Ел Би Булгарикум“ и една от най-големите монголски компании за производство на храни „APU Company“. Инициативата за стъпване на азиатския пазар бе на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и се случва с активната подкрепа на посланика на Монголия у нас Н. Пр. г-жа Лхагвасурен Саянаа. Двамата присъстваха и на официалното подписване на документа, съобщават от пресцентъра на министерството.

„Началото на разговорите за това сътрудничество бе поставено през декември миналата година и само за четири месеца успяхме да стигнем до подписването на днешното споразумение. То ще позволи автентичното българско кисело мляко да се продава и в Монголия“, каза министър Никола Стоянов.

Икономическият министър и Н. Пр. Лхагвасурен Саянаа подчертаха, че това е стъпка в посока на засилване на двустранните икономически отношения между България и Монголия.

„България е родина на киселото мляко и ще използваме националната традиционна технология за изработването на млечните продукти в Монголия“, коментираха от ръководството на „APU Company“. От тяхна страна бе наблегнато на факта, че споразумението ще им позволи да изпълнят една от целите, заложени от монголската държава за производството на здравословна и полезна храна. Те вече са посетили и базата на „Ел Би“ във Видин, за да се запознаят на място с производствения процес в българското дружество. Интерес има и към общи проекти в развойната дейност и създаване на съвместни продукти, съобразени с особеностите на монголския пазар.

Споразумението е със срок от пет години. Монголската „APU Company“ получава лиценз за разработване, производство, продажба и разпространение на млечни продукти с оригинални български закваски за територията на Монголия, за което ще заплаща и лицензионни такси на „Ел Би Булгарикум“. „Популяризираме България, но и увеличаваме приходите за българското предприятие“, подчерта министър Стоянов.

АPU Company е основана през 1924 година и е една от първите монголски фирми, специализирана в производството на храна и напитки. Общият пазарен дял на компанията на вътрешния пазар на млечни продукти е 31%. В Топ 5 е на монголските фирми по размер на платени данъци. Един от основните акционери в компанията е Heineken. Предлага над 320 продукта, а през 2014 година създава собствена фабрика за млечни продукти, а от миналата година произвежда и сирене. Компанията разработва и проект за монголски номадски млечни продукти (YAK Project).


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 5 Отговор
    След Кирилицата, Ганчо и кисолото млеко си даде на монголците.

    Коментиран от #5

  • 2 Пешо Кaнибaлa

    12 0 Отговор
    Горко им ако е като нашето, което отдавна няма много общо нито с кисело, нито с мляко, нито с кисело мляко...

    Коментиран от #11

  • 3 Гориил

    6 1 Отговор
    Монголия избягва антируските санкции. Заплахата от вторични санкции срещу Улан Батор остава, банковите сметки могат да бъдат блокирани по всяко време и изключени от платежната система Swift. Освен това Монголия е кандидат за членство в ШОС. Това вбесява Вашингтон.
  • 4 шегичка

    1 1 Отговор
    Българско кисело мляко от двугърби камили.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гориил

    2 0 Отговор
    В света няма свободни пазари. Ако напуснете пазара, на вашето място ще дойдат дузина млади хищници без морални комплекси и угризения.В такива случаи никой няма да отстъпи, дори американците да използват водни оръдия, сълзотворен газ и шумови гранати.Такава философия например изповядват Китай, Индия, Индонезия, Виетнам, Иран, Саудитска Арабия, Турция и не е изключено Монголия.
  • 7 Браво

    4 0 Отговор
    Все такива новини да има !
  • 8 Пипи

    3 0 Отговор
    Дано да е като истинското кисело мляко, на което отдавна му забравихме вкуса.
  • 9 Гориил

    2 1 Отговор
    Ето защо 90 процента от западните компании не са готови да напуснат Русия.Въпреки че Вашингтон е бесен.
  • 10 Ами

    2 0 Отговор
    В Монголия ще ядат истинско българско кисело мляко а ние ще ядем гръцко сухо.Да благодарим на теЯ гадове,които премахнаха БДС.
  • 11 Вуте

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо Кaнибaлa":

    О Боже, "в Монголия ще се произвежда българско кисело мляко"! Ти да видиш, не къде да е, а направо в Монголия, този необятен пазар с площ от 1 564 000 km² и население, цели 3,348 милиона с годишен БВП на човек цели 4542 USD. Направо ще забогатеем от този договор, реки от мед и масло ще потекат по улиците на българските градове, народа няма да има нужда да работи, а държавата ще процъфтява!
    Тия пак ни взеха за гал фони - уникална новина, световно икономическо постижение, пробив в световната търговия :) Ей - мушмороци ... Кой врътна далаверката и кой ще яде каймака, а ?

    Коментиран от #12

  • 12 Минувач

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Вуте":

    Не бъди толкова черноглед, де :-) Тогава вземи за пример другата азиатска държава с българско кисело мляко - Япония. Тя е малко по-голяма и богата от Монголия :-) , а и нашето кисело мляко е доста популярно и ценено там.
  • 13 много ме е яд

    0 0 Отговор
    като видя някоя наша делегация или пратеници с изтипосаното виснало знаме! Чак аз се чудя какъв ни е флага! Пък ако бил изправен... пък ако бил надтрани закачен и глупости! Не съм видял никоя друга държава да си върти знамето на една страна!