Last news in Fakti

2 Април, 2024 14:21 7 124 13

В Монголия всеки гражданин ще получи дивиденти от износа на въглища

  • монголия-
  • въглища-
  • износ-
  • дивиденти-
  • гражданин

Той ще е в размер на 75 USD

В Монголия всеки гражданин ще получи дивиденти от износа на въглища - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

УЛАН БАТОР, 2 април. /ТАСС/. Всеки гражданин на Монголия ще получи 256 000 тугрика (75 USD) като дивиденти за 2023 г. от продажбата на основния експортен продукт на страната – въглищата. "Дивидентите за 2023 г. са готови за изплащане след изискван от закона одит. Всеки монголски гражданин, който притежава 1072 акции на ETT, ще получи дивиденти за 2023 г. в размер на 256 000 тугрика на 3 и 4 април. Дивидентите на новите акционери, родени след 11 април 2012 г., ще бъдат кредитирани по сметката на детето“, каза правителственият комисар в държавната компания", съобщи ръководителят на държавното акционерно дружество Ерденес Таван-Толгой. (ETT) Zhigzhidiin Ganbat.

Той припомни, че по-рано гражданите са получили дивиденти за 2022 г. в размер на 104 000 тугрика (над 30 USD). За 2023 г. основният държавен износител на въглища реализира повече печалба, което увеличи размера на дивидента. Днес всичките 3,5 милиона граждани са преки акционери и преки собственици на ETT.

Компания "Ерденес Таван-толгой" притежава група от най-големи находища на въглища със запаси от около 7 милиарда тона суровини. Депозитите са открити в средата на 50-те години на миналия век от съветски геолози в аймака Умнугов (Южно Гоби). От 90-те години на миналия век находищата се разработват от частни предприятия.

През 2008 г. властите на страната върнаха находищата в държавна собственост и създадоха компанията Erdenes Tavan Tolgoi. Тя стана най-големият износител на монголски въглища. През април 2012 г. част от акциите на тази държавна компания, като дял от природни богатства, бяха разпределени безвъзмездно между 2,5 милиона жители на страната.

Правителството на Монголия реши на 31 януари 2024 г. да издаде 1072 нови ETT акции на повече от 1 милион граждани, родени след 11 април 2012 г., и да им прехвърли дивиденти.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенционерин

    3 16 Отговор
    Така значи гражданите по 75$ а селяните получават дръжки.......

    Коментиран от #9

  • 2 Гласове от зайчарника в Банкя

    34 1 Отговор
    В България само един гражданин получава дивиденти от износа на злато!

    Коментиран от #6

  • 3 биби

    27 0 Отговор
    Да, а в Бг само дивиденти само за Ковачки....
  • 4 колко недемократично

    24 1 Отговор
    що ли не си подаряват ресурсите ?
  • 5 вие си ги избрахте

    27 3 Отговор
    в България приходите от концесии са 60 млн лв от 382 концесии. пада се по 9.2 лева на калпак. В Норвегия е най големия пенсионен фонд в света 1.3 трлн долара, но е станал толкова не от вноски от заплати ,а от вноски от концесии, същото е и в нецивилизована Русия. само ние умниците сме 10 лв дивидент годишно.... българите са генеричен отпа дък...
  • 6 Поправка

    25 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гласове от зайчарника в Банкя":

    Българското злато не се изнася,а се краде.Има разлика.
  • 7 Халваджан

    10 2 Отговор
    Щели да се преквалифицират работещите в ТЕЦ 3 ,а те да попитам, какво могат да правят освен ,НИЩО?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 патето Яки

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "пенционерин":

    Селяните да се самозадоволяват.
  • 10 Запознат

    0 0 Отговор
    Монголия е най богатата държава на злато в недрата си.
  • 11 Запознат

    6 0 Отговор
    Крайно време е в България да има присъди за тези който са извършили престъпления срещу държавата с богатствата в недрата й. Да се проверят и концесиите за минералните извори и водни басейни. Там е мътна и кървава както всичко докоснато от политици.
  • 12 ПРОСТО КИРО И ШАЙКАТА НИ УНИЩОЖАВАТ

    4 0 Отговор
    А НИЕ КАКВИ ДИВИДЕНТИ ПОЛУЧАВАМЕ ОТ КРАЖБАТА НА ЗЛАТОТО И МАНГАНА? ЕДИН ГОЛЯМ ГОЛ! ДАЖЕ СОЛОВЕЙ СОДИ РЯЗКО СНИЖИ ДИВИДЕНТИТЕ . ВЕЧЕ НЕ Е ТОВА КОЕТО БЕШЕ. ЯКО НИ ОГРАБВАТ ЗАРАДИ ПРОДАЖНИТЕ ПОЛИТИЦИ!
  • 13 СтрапоЛена

    4 0 Отговор
    Е нямат ли крадливи пеперасти да разпродадат всичко?