Last news in Fakti

5 Юни, 2023 18:53 1 846 3

Европейска икономика със значителни инвестиции в азиатска държава

  • казахстан-
  • белгия-
  • инвестиции-
  • форум

В Казахстан работят над 70 предприятия с участието на белгийски капитал

В навечерието на едно от най-големите икономически събития в Азия - Международен форум Астана, в столицата на Казахстан се проведе среща между високопоставени представители на бизнеса на Казахстан и Белгия, както и дипломатически мисии на двете страни, съобщава Казинформ.

Канат Шарлапаев, председател на борда на Байтерек Холдинг, изрази пълна подкрепа и съдействие на белгийските компании, които обмислят да правят бизнес в Казахстан. Днес в Казахстан работят над 70 предприятия с участието на белгийски капитал, включително големи компании като Solvay Chemicals International SA, Sarens Group, Evolion и Induss. Холдингът изразява надежда за притока на нови компании, заинтересовани от развитие на бизнеса в Казахстан.

Особено внимание е било обърнато на бизнес съвета за привличане на инвестиции. Брутният приток на преки инвестиции от Белгия към Република Казахстан през 2022 г. възлиза на 1,560 млрд. USD, а за периода от 2005 г. до 2022 г. обемът на инвестициите възлиза на 11,52 млрд. USD. Това е доказателство за доверието на белгийските компании в инвестиционна среда на Казахстан и потенциала в бизнес сферата на азиатската страна.

Белгия е важен търговски партньор на Казахстан в Европейския съюз, както и важен източник на инвестиции и нови технологии. Стокооборотът между двете страни продължава да бележи стабилен ръст. В края на 2022 г. стокооборотът възлиза на 514,5 млн. USD, което е с 23% повече от предходната година. Казахстан е изнесъл продукти на стойност 272,1 млн. USD за Белгия, докато вносът от Белгия възлиза на 242,4 млн. USD.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гориил

    2 0 Отговор
    В Казахстан работят 12 хиляди големи руски фирми и компании. През следващите години обемът на руските инвестиции в Казахстан ще нарасне 10 пъти. Това е невероятно и бързо нарастване на благосъстоянието на казахстанския народ.
  • 3 хммм

    1 1 Отговор
    азиатска варварщина!! инвестиции там не виреят. Това е като да изсипваш пари в продънена каца отдолу.. Ще го разберат, но ще е късно.