Last news in Fakti

13 Юни, 2023 09:56 1 425

Политика за развитие на бизнеса в ОАЕ

  • обединени арабски емирства-
  • развитие-
  • бизнес

Световната правителствена среща на върха, домакинствана ежегодно от Дубай, се очертава да е ключова

Политика за развитие на бизнеса в ОАЕ - 1

Автор: Адвокат Рашид Ел Кайтуб

Световната правителствена среща на върха, домакинствана ежегодно в Дубай, се очертава като ключов форум за определяне на дневния ред за следващото поколение правителства и приноса на ОАЕ относно въвеждането на иновации за решаване на някои от най-значимите предизвикателства, пред които са изправени арабските страни.

Визията на ОАЕ 2021 установява предприемачеството като жизненоважен фактор за прехода на ОАЕ към основана на знанието, високопродуктивна и конкурентоспособна икономика. Поради тази причина процесите на развитие на подкрепата на предприемачи и стартиращи фирми, малки и средни предприятия (МСП) са ключов приоритет на политиката за икономическо развитие на местно и федерално ниво на Обединените арабски емирства.

Правителството разглежда жизнената предприемаческа екосистема като важна за малките и средни предприятия (МСП), за да растат, да укрепват и да комерсиализират иновативни идеи. За да подпомогнат МСП, политиците в ОАЕ се съсредоточиха основно върху изграждането на здравословна култура на поемане на риск, улесняването на достъпа на предприемачите до финансиране, прилагането на по-добро регулиране и позволяването на МСП да достигнат международния пазар.

Благодарение на мъдрото ръководство на покойния шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян, ОАЕ постигнаха големи трансформации и цялостен ренесанс в различни аспекти на живота, които продължават под ръководството на Негово Височество Шейх Халифа бин Зайед Ал Нахаян, президент на ОАЕ от 3 ноември 2004 г.

След създаването на своята федерация Обединените арабски емирства постигнаха икономически и социален просперитет за държавата и нейните граждани. Докладът за Целите на хилядолетието за развитие на Обединените арабски емирства, издаден от Министерството на икономиката и планирането в сътрудничество с Програмата за развитие на ООН в края на януари 2015 г., потвърди, че Обединените арабски емирства са постигнали цялостно развитие през последните три десетилетия ренесанс, който е засегнал различни аспекти на живота.

Той е насочен към постигане на високо ниво на социално развитие на населението. Също така потвърди ангажимента на ОАЕ за изграждане на общество с диверсифицирана икономика и за опазване на околната среда чрез възприемане на принципите на устойчиво развитие, като същевременно включва екологични измерения в планирането и гарантира, че бъдещите поколения няма да носят тежестта на отрицателните въздействия върху околната среда.

Тенденциите в развитието на бизнеса в Обединените арабски емирства са насочени към постигане на икономическите измерения на документа „Петдесетте принципа“, който включва следните правила:

- Да развива икономическата и институционалната структура на държавата и федерацията.

- Да насърчава вътрешните икономически резултати.

- Да се увеличи максимално възвръщаемостта на държавните инвестиционни фондове.

- Положителен баланс на външните отношения.

- Локализация на технологиите.

- Да инвестираме в човешки и интелектуален капитал

За постигането на тези цели интересът на бизнес разработчиците е насочен към три правила: наличие на финансиране, постигане на финансова устойчивост и диверсификация на източниците на доходи.

Стъпките на бизнес развитие в ОАЕ са свързани с визията за бъдещата държава, тъй като ОАЕ има ясни стратегически визии и конкретна пътна карта за постигане на цялостни качествени постижения в различни жизненоважни сектори, които устойчиво ще насърчават просперитета на страната и ще осигурят изграждане на солидно бъдеще за своите поколения далеч от зависимостта от петролните ресурси.

Вижте целите, по които ОАЕ работят:

Национална стратегия за продоволствена сигурност 2051

Целта на стратегията е Обединените арабски емирства да станат най-добрите в света в глобалния индекс за продоволствена сигурност до 2051 г. и сред първите 10 държави до 2021 г. Обединените арабски емирства се стремят да осигурят продоволствена сигурност при всякакви обстоятелства, като улесняват търговията с храни и агробизнеса, развивайки цялостна-национална екосистема на базата на позволяване на технологично базирано производство и доставка на храна, насърчаване на международни търговски партньорства и прилагане на политики и разпоредби за повишаване на хранителния прием и намаляване на загубата и разхищаването на храна

Национална енергийна стратегия на ОАЕ 2050 г

През 2017 г. ОАЕ стартираха „Енергийна стратегия 2050“, която се счита за първата единна енергийна стратегия в страната, балансираща аспектите на производството и потреблението и глобалните екологични ангажименти и осигуряваща удобна икономическа среда за растеж във всички сектори.

Страната също така ще изпълни Националната енергийна стратегия на ОАЕ 2050 г., Стратегията на ОАЕ за сигурност на водата 2036 г. и Стратегията за чиста енергия на Дубай, която има за цел да произвежда 75 процента от енергийните нужди на Дубай от еко източници до 2050 г. До 2040 г. ОАЕ ще са постигнали планът Фуджейра 2040, който се фокусира върху укрепването на жилищния, транспортния и инфраструктурния сектор.

Стратегия за сигурност на водата на ОАЕ 2036

До 2036 г. ОАЕ ще се стремят да намалят общото търсене на водни ресурси с 21 процента, да увеличат индекса на продуктивността на водата до 110 USD на кубичен метър, да намалят индекса на недостига на вода с три градуса, да увеличат повторната употреба на пречистена вода до 95 процента и да увеличат националния капацитет за съхранение на вода до два дни за нормални случаи.

Стратегията ще работи за осигуряване на устойчивост и непрекъснатост на достъпа до вода по време на природни и екстремни извънредни условия, като се фокусира върху 3 ключови стратегически програми, включително Програмата за управление на търсенето на вода, Програмата за управление на водоснабдяването и Програмата за производство и разпределение при извънредни ситуации, в допълнение към общите аспекти, които включват разработването на политики и законодателство, рационализиране на потреблението на вода, кампании за осведомяване за опазване на водата, използване на съвременни технологии, иновации и изграждане на капацитет в областта на водите.

Национална програма за напреднали науки до 2031 г

Програмата за напреднали науки на ОАЕ за 2031 г. очертава научните насоки на ОАЕ до 2031 г. Дневният ред има за цел да използва напреднали науки в разработването и създаването на решения за бъдещи предизвикателства и да подкрепи усилията на правителството за постигане на целите на Националната програма за визия 2021 и стогодишнината на ОАЕ 2071 чрез подкрепа на науката и секторите, свързани с резултатите от науката и технологиите чрез три последователни стратегии, като се започне от стратегията от 2018-2021 г.

Чрез своите планове за бизнес развитие ОАЕ повиши стойността на БВП до 1492 трилиона AED (358,87 милиарда USD за 2021 г.), в сравнение с 2020 г., в която БВП на страната достигна 103,31 милиарда USD.

Секторът на петрола и газа в момента представлява прибл. 30% от БВП на ОАЕ, което е голямо постижение според стандартите за регионални икономически показатели, но страната не пести усилия за разработване на национални стратегии и амбициозни планове за действие, които намаляват дела на приходите от петрол, а приносът ѝ беше намален до 20% в края от 2021 г.

Непетролните сектори постигнаха забележително увеличение на размера на своите приходи, което увеличи приноса им към БВП със 72,3% за 2021 г. (1025 милиарда AED в сравнение с 2020 г., където стойността достигна 1025 милиарда AED, еквивалентно на 67 % от общия размер на БВП.

Основните непетролни сектори:

• 13,8% здравни и социални дейности

• 14.1% търговия на едро и дребно

• 21,3% хотели и ресторанти

В рамките на развитието на бизнеса, ОАЕ отделиха огромни финансови инвестиции за следващите десет години за развитие на сектора на туристическата индустрия, след стабилните успехи в привличането на международни туристически компании.

Обединените арабски емирства разполагат с всички елементи, осигуряващи успеха на тяхната туристическа индустрия, най-важните от които са сигурността, стабилността и географското местоположение.



Свързани новини