Last news in Fakti

30 Юни, 2023 11:07 1 448 10

Румен Гълъбинов за ФАКТИ: 3% дефицит не е самоцел

  • румен гълъбинов-
  • дефицит-
  • евро

Бюджетната политика след 2020 г. рязко се влошава, заяви икономистът

Румен Гълъбинов за ФАКТИ: 3% дефицит не е самоцел - 1
Снимка: Личен архив

Въвеждането на еврото е логична стъпка от гледна точка на това, че повече от 25 години в България имаме Валутен борд с фиксиран курс, коментира специално за ФАКТИ икономистът и финансист Румен Гълъбинов.

България има фиксиран курс на лева към еврото и не би било проблем да се оперира и с двете валути, и преди фактическото присъединяване към Еврозоната. Някои сектори от икономиката ни отдавна оперират с еврото, подчерта икономистът.

От доста време цените на недвижимите имоти и други ценни активи в България се определят предимно в евро. Голяма част от износа на България е за страни от Еврозоната, където разплащанията са предимно в евро.

За въвеждането на еврото е добре да се погледне опитът на други държави, които вече са минали по този път.

Приемането на еврото изглежда естествено за страна, в която единната валута вече е добре интегрирана.

За тези хора, които си получават заплатите по банков път по картови сметки в момента, ги получават повечето в лева. Но не би било проблем да им се плащат и в евро. Те могат да бъдат превалутирани след това в лева.

Според финансиста бюджетната политика след 2020 година рязко се влошава.

Гълъбинов коментира за ФАКТИ,че не е самоцел заложеният 3% дефицит като съотношение към БВП. За да се изпълни това условие, има други предусловия, сред които е и ръст на бюджетните приходи.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 3 Отговор
    Замразяват пенсии и заплати за да ни вкарат в еврозоната.

    Коментиран от #2

  • 2 Механик

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Кой те спира да вдигнеш заплатите в твойто заведение.

    Коментиран от #7

  • 3 Спрете да крадете

    8 1 Отговор
    Обрахте доходите и спестяванията на хората с тази инфлация и сега седите и ни лъжете отново! Никой не ви вярва вие сте пропаднали шарлатани, хора чиято дума и експертиза струва 0,00 лева! Румен защо не вземеш па да се разкара и ходи да лъжеш някъде другаде!
  • 4 Тапа Нар

    9 1 Отговор
    Знаем, знаем, посолството каже ли, не се оспорва. Ако ви кажат да се лоботомирате, за да влезем по-бързо в еврозоната, и това ще направите без да се замислите
  • 5 Гепард

    8 0 Отговор
    Повечето Хора ще Страдаме
  • 6 провинциалист

    8 3 Отговор
    Естествено, че "3% дефицит не е САМО ЦЕЛ", а е средство за постигане на ЦЕЛТА. А за какво ни е да сме в еврозоната е отделен въпрос. Отделно, че еврото само по себе си не е проблем за хората с някакъв пълнеж между ушите.

    Коментиран от #9

  • 7 Гепард

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Последния Софиянец няма никакво заведение и не е от София а е от Самоковските Села
  • 8 Наблюдател

    4 1 Отговор
    "Според финансиста бюджетната политика след 2020 година рязко се влошава". край на цитата. Кое е влошеното в политиката, икономиста спестява да го каже и читателя почва да гадае. Аман от такива пишман икономисти, като Гълъбинов, Дацов, Красен Станчев, Богданов и прочие на които за всичко ставащо лошо в икономиката все пенсионерите са им виновни..
  • 9 Тапа Нар

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "провинциалист":

    разбира ти провинциалист от евро пхахахахахахааа
  • 10 факти

    1 0 Отговор
    АЛО ФАККТИ1 ПАРТИИТЕ НЕ СЕ ЗАКРИВАТ!!!
    КАКВИ СА ТИЯ ТЪПИ ВЪПРОСИ? АБЕ ПЛАТЕНА МЕДИЯ