Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 07:49 1 278 1

Фондовата борса ще предложи акциите на компаниите да се търгуват в евро

  • фондова борса-
  • акции-
  • евро

Големите международни инвеститори решават дали да инвестират на даден пазар след цялостна оценка на всички фактори, включително и на валутния риск, обясни доц. Маню Моравенов

Българската фондова борса обмисля да предложи на компаниите акциите им да се търгуват в евро още преди официалното влизане в еврозоната, съобщи в интервю за БНР изпълнителният директор на борсата Маню Моравенов. Той подчерта, че присъединяването към валутния съюз ще бъде от ключово значение за по-голям интерес към капиталовия пазар у нас, защото той ще стане привлекателен за международни институционални инвеститори.

Големите международни инвеститори решават дали да инвестират на даден пазар след цялостна оценка на всички фактори, включително и на валутния риск, обясни доц. Маню Моравенов.

"Независимо, че българският лев е "вързан" към еврото чрез Валутния борд, си носи своя риск. Има много институционални инвеститори, клирингови международни институции, които не желаят да оперират с лева, тъй като, да кажем, няма достатъчно пазар затова, пък те трябва да поемат и валутния, и политическия риск на съответната държава. Преминаването към еврото веднага изчиства тези рискове".

Целевата дата за присъединяването към еврозоната е 1 януари догодина.

"Имаме идея да дадем възможност на българските компании да се търгуват в евро, дори и преди влизане в еврозоната, като това стане още в рамките на тази година", посочи Моравенов.

Според него 2023 г. е била много добра за инвеститорите и по света, и на българската борса. Тази година започва позитивно, а пазарите са с настроението през 2024-та да започне намаление на лихвените проценти.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джънк

    4 0 Отговор
    И в евро и в лева, нищо не струват.