Last news in Fakti

2 Юли, 2023 08:50 1 190 8

Проверяват крайните цени на храните в търговската мрежа

  • цени-
  • храни-
  • проверки
Проверяват крайните цени на храните в търговската мрежа - 1
Снимка: БГНЕС

Започват проверки, които ще тръгнат от крайната цена на храните по магазините назад по веригата търговец-преработвател-производител, обяви земеделският министър Кирил Вътев. Причината е в необосновано високите крайни цени, на които се предлагат на потребителите основни хранителни продукти.

Млекопроизводители сигнализират, че в търговската мрежа цената на млякото, например, е 6 пъти по-висока от изкупната цена и все повече фермери фалират, съобщава БНР.

Как става така че от фермата до магазина литър мляко скача от 60 ст. на 3,60 лева? "Този въпрос, който ми задават, поне 5 пъти беше задаван на бившия министър на икономиката и той не можа да отговори", казва Михаил Михайлов от Съюза на говедовъдите и иронично допълва, че все пак изкупната цена на млякото е успяла да надвиши цената на водата: "Днес бях много щастлив. Влязох в един магазин и видях, че 1 литър минерална вода е вече 58 ст. и е по-малка от цената на млякото".

Извън шегата фактите са неприятни - фермите фалират една по една и хората се отказват от животновъдството: "Аз не мога да кажа колко са за цялата страна, но поне аз знам за десетина ферми и то ферми с по 70-80-90 крави. Последната беше с фотоволтаици на покрива, млад човек – 40-годишен, преди 3-4 дни ги продаде всичките крави".

И животновъдите чакат адекватна реакция от държавата, допълни Михайлов.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лилян павлов

    10 0 Отговор
    вервайте ми на гнусната мутра герберастка
  • 2 лилян павлов

    9 1 Отговор
    да обера като дядо някоя мандра ама то само палма и сухо мляко...
  • 3 Милен

    13 0 Отговор
    Смях в залата, на такива проверки им се казва симулиране на активност. Резултатът ще е точно никакъв, защото всеки може да продава стоката си на каквато цена реши стига да има кой да му я купи.
  • 4 И кво

    6 0 Отговор
    Ще се промени 🤔
  • 5 Васил

    6 0 Отговор
    Нали знаете какво ще стане накрая няма картели и корупция кога някога в историята на България са имали резултат?
  • 6 хихи®

    5 0 Отговор
    "Причината е в НЕОБОСНОВАНО ВИСОКИ КРАЙНИ ЦЕНИ, на които се предлагат на потребителите основни хранителни продукти."

    Гледам и не вярвам на ушите си!?!? 1989 ли е ли ни смятат за Тъпи безпаметни
  • 7 от гълъбарника на масон рундю

    4 0 Отговор
    абе кво стана с оня сайт за цените? пребори ли инфлацията?
  • 8 Трифон зарезан

    2 0 Отговор
    Свръх печалби, много пари на влогове, застаряващо население, отрицателен прираст, голяма корумпирана чиновническа маса , напускаща младеж, в България всеки се опитва да забогатее по възможно най-бързия начин ,не е това начина.