Last news in Fakti

14 Април, 2024 07:56 913 15

Не се очаква скок в цената на козунаците преди Великден

  • цени-
  • козунаци-
  • великден

Вижте прогнозните цени в различните региони на страната

Не се очаква повишение на стойността на козунаците преди Великден, защото има огромна конкуренция, която потиска цените, коментира за БТА председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Няма една цена на козунака, тя се определя от производителя, като в нея влизат вложените в изработката му суровини, както и от човешкия труд и изразходваната електроенергия, обясни още Кукушева.

Тя отправи към всички потребители съвет да не се доверяват на "измислени майстори в интернет пространството", които обявяват невероятни цени с обещанието за изключително качество, както и да не се подвеждат от етикети „био“.

Какви са цените на козунаците в страната провериха кореспондентите на БТА.

Има поскъпване при козунаците в Бургас, показа проверка на БТА. С близо 20 процента се е увеличила стойността в една от бутиковите пекарни в града.

"По-високи са цените на всички млечни продукти, включително маслото, които са основните съставки на козунака. Шоколадът също е със завишени цени, локумът е вече почти 10 лв. за килограм. Обикновено преди празника, спекулативно скачат цените и при яйцата и захарта, така че няма как браншът да не реагира", каза майстор-пекарят Деница Георгиева.

Например за 450 грама козунак, пълен с локум и орехи или със стафиди цената е 23,50 лв. На същата цена и грамаж е и козунакът с портокалови корички и шоколад. Цените им през миналата година бяха 21,00 лв., но при тегло 600 гр.

В пекарната от качествено брашно и хубави яйца се продават и чисти козунаци. За 350 грама цената е 13,50 лв., близо толкова е струвала бройката и миналата година, но за 500 грама.

Във Варна цената на качествените козунаци е около 5 лв. за половин килограм. Управителят на една от популярните фурни в града - Марияна Генова, посочи за БТА, че стремежът е да няма повишение в сравнение с миналата година, макар че така печалбата за производителя е минимална. По думите ѝ разходите около изработването на качествен продукт са сериозни – яйца, мазнина, добро брашно. Върху цената влияе и токът. Ако козунакът е със стафиди, ядки или локум, стойността му нараства още с поне около един лев. Тези продукти са с по 1,50 лв. за килограм по-скъпи в сравнение с миналата година, обясни Генова.

Цената на козунака във Велико Търново почти не се различава от миналогодишната, показа проверката на БТА. Пекарната на Централния кооперативен пазар предлага козунаци по класическа рецепта с грамаж от 480 грама на цена 4,00 лв. По-висока е цената на козуначеното руло, в което се слага плънка от шоколад или мармалад, а тези суровини са повишили цената си.

С десет стотинки по-евтино излиза козунакът, приготвен в домашни условия през тази пролет спрямо миналата година, каза за БТА Дими Колева, чието семейство от десетилетия спазва традицията на домашно приготвения козунак. Тя е пенсионерка и за да следи разходите в семейния бюджет, стриктно записва в тефтер всяка покупка. Така справка от май миналата година показва, че за необходимите продукти при приготвянето на един килограм козунак са изразходвани 8,81 лв. За тази година общата стойност за един килограм домашен козунак е 8,72 лв., като причината за минималната разлика е по-ниската цена на захарта в търговската мрежа през тази година. Цените на останалите продукти за семейната рецепта - яйца, мая, брашно, прясно мляко, масло, ванилия и лимон също са без съществени разлики от миналогодишните.

В Свищов за Великден не се очаква повишаване на цената на козунака. За чистия козунак (без локум, мармалад или шоколад) цената ще бъде между 3 и 5 лв., казаха търговци от малка пекарна в града.

Не се очаква ръст на цените на козунаците във Видин, показа проверката на БТА. Цената на половин килограм обикновен козунак седмици преди празника е между 3 до 3,50 лв. Тя зависи основно от суровините и съставките, които се влагат в приготвянето. Към момента не се наблюдава увеличение на цените на суровините и съставките, което да доведе до поскъпване на козунаците. Увеличение може да има с до 10-12 стотинки заради по-голямото търсене около самия Великден.

Не се очаква промяна на цените на козунаците във Враца. Цените са като миналогодишните - 5 лв. за класически и около 6 - 6,50 лв. за козунак с добавки като шоколад, локум и стафиди. Ако няма промяна на цените на продуктите, влагани в изделието, цените ще си останат същите, обясниха от една от фирмите, които произвеждат козунак и закуски.

В Габрово не се очаква увеличение на цената на козунаците. Според Тодорка Станчева, собственик на пекарна в града, единствената промяна тази година е да бъде увеличен грамажът на самите изделия, а в тези, в които има плънка, тя да бъде повече. Пекарната изработва козунаци по домашна рецепта, голяма част от работата по тях е ръчен труд.

С 40-50 стотинки е по-скъп козунакът в Добрич тази година. За БТА технологът на фирма с хлебопекарна в село Стефаново Теодора Добрева обясни, че това се дължи на повишените цени на някои суровини. Тя каза, че цената на брашното не се променя, но при захарта, маята, яйцата има необяснимо поскъпване.

Хлебопекарната предлага както обикновени козунаци, така и с различни видове пълнеж, като локум, стафиди, шоколад. Великденските хлябове се предлагат и в различни разфасовки, като има от 260 до 500 грама.

Няма увеличение на цената на козунаците в Ловеч, въпреки по-скъпите продукти за тях.

В пекарната на Ваня Георгиева козунаците и тази година са 6 лева, независимо дали са класически или със стафиди. Предлагат се и рула с мармалад или с шоколад на 7 лв. „Увеличението на продуктите не е голямо, така че може да си позволим да запазим цената.“ посочи Георгиева.

И на други места в града цените на козунака също са 6 лв., има разлика при рулата, които могат да се намерят и на 6 и 6,50 лв.. В хранителните вериги стойността е по-ниска.

Цената на козунаците в Троян е увеличена с около лев в сравнение с тази от миналата година, показа проверка на БТА.

Във фурната на Наталия Йосифова домашен козунак без добавки се продава на цена от 6 лв. за 500 гр. и цената му е повишена с 1 лев спрямо миналогодишната. Козунак със стафиди се продава на цена от 8 лв., с добавени шоколад или мармалад цената е 7 лв. Сходно е положението и в други посетени обекти.

Стаменка Дамянова – изпълнителен директор на хлебозавода в града, обясни, че цената, на която доставя на магазинната мрежа, е 3,50 лв. за 500 грама козунак без добавки и 4,50 лв. за козунак със стафиди. Няма изменение на цените в сравнение с 2023 година.

В Монтана цената на козунаците не се покачва в сравнение с миналата година. Тя варира между 3,00 и 3,50 лв. за 500 грама и между 6,00 и 7,00 лв. за килограм. Тя е една от най-ниските в страната и не се покачва в сравнение с миналата година, заяви за БТА собственикът на най-голямата местна фирма за производство на хлебни и сладкарски изделия Валери Кръстев.

Козунаците в Монтана са 2-3 пъти по-евтини в сравнение със София, където 500 грама струват 8-10 лв., килограм по различните разфасовки излиза 16-20 лв. а на някои места и повече, коментира Кръстев. Той съобщи, че преди 15-20 години в Монтана е имало 18 хлебопекарни, а в момента са останали само две, като останалите са фалирали и са разпродали машините. Причината е доставка на евтин хляб, хлебни и сладкарски продукти от големите хлебозаводи в София.

Повишение на цените на козунаците с около 10 % отчитат в Пазарджик. Цената се движи от 3,70 лв. до 9,20 лв. Тя зависи от производителя, грамажа и съдържанието. Най-евтини са обикновените плетени козунаци, а най-скъпи - тип „Панетоне“ със стафиди и ядки.

Пред репортер на БТА домакини разказаха, че предпочитат домашно приготвените великденски сладкиши. Технологията на приготвяне пред последните години е значително улеснена от хлебопекарните, които вече са достатъчно разпространени в домакинствата, а предимството е, че може да се приготви козунак, съобразен с индивидуалния вкус. Освен това цената е двойно по-ниска от тази в търговската мрежа.

В Перник се очаква цената на козунака да е като през миналата година. За БТА Десислава Стоева - управител на малка семейна пекарна, обясни, че очаква стойността да бъде запазена, защото предлагат този продукт и през останалото време на годината.

„За приготвянето му използваме стандартни и качествени продукти, сред които яйца, мляко, мас, стафиди и др. Работим с малка надценка. Половин килограм струва 4,50 лв., а килограм - 9,00 лв. Мисля, че това е нормална цена за един истински и хубав козунак", заяви Стоева.

В Петрич, Благоевградско, цените на козунаците варират между 4 и 8 лв. В Петрич в търговските вериги сладкият хляб може да се намери на цена между 4-5 лв, но на места стойността му е доста по-висока, каза за БТА Георги Чопаков, който има няколко пекарни в града. При него козунак по домашна рецепта ще се очаква да струва около 8 лв.

С около 15 процента е поскъпнал козунакът в Плевен. Половин килограм от традиционния сладкиш, замесен с яйца и прясно мляко и добавени в него локум, шоколад или шипков мармалад, струва 10 лв. Това каза за БТА собственикът на пекарна в града Чавдар Христанов. С един лев е по-евтин "чистият" козунак.

Опитваме се да държим цените на т.нар. поносимо ниво за хората. Актуализацията, която ние си позволяваме да правим, е съобразена най-вече с цената на вложените продукти и електричеството, не гледаме националната инфлация, коментира Христанов. Той подчерта, че значително е поскъпнала цената на свинската мас, която се влага в козунака според традиционната рецепта. Сега един килограм струва около 8-9 лв., докато преди години е бил два лева.

Няма основание за повишаване на цената на козунака в Пловдив, каза за майстор Димитър Йолтов, собственик на пекарна в центъра на града. Сладкият хляб със стафиди при него запазва миналогодишната си цена от 6,50 лв., както и грамажа си. Цената на брашното тази година е ниско, яйцата са по 50 ст., както и миналата година, захарта също запазва стойността си, допълни майсторът. По думите му има поскъпване на някои консумативи, но то не може да оправдае по-висока цена.

Йолтов обясни, че Великденската кампания е започнала още с празниците на католици и арменци, и в момента от пекарната му всеки ден излизат по около 100 броя. Той очаква в трите дни около празника да бъдат закупени общо между 2500 – 3500 козунака.

Цените на заводския козунак по магазините в Пловдив варират от 2,50 до 3,50 лв., установи репортерската проверка.

В Разград ще има леко поскъпване на козунака в сравнение с миналата година, заяви за БТА Кина Георгиева, собственик на семейна фирма за производство на сладкарски изделия. Според нея няма как цените на козунаците да бъдат същите като миналогодишните, тъй като има промяна в цените на суровините.

„Козунаците, които произвеждаме, са по-специални, тип домашно производство – с яйца, с мляко, с добавки от ядки и белгийски шоколад, а цените на всички тези продукти поскъпнаха спрямо миналата година. Очаква се срещу празниците при яйцата да има и друго повишение“, посочи Иванова.

Иванова е убедена обаче, че въпреки лекото поскъпване, великденският сладкиш ще е достъпен за всяко едно семейство.

С не по-малко от 10 % е увеличението на цената на козунаците в Русе. Килограм класически козунак струва около 10 лв.

Според управителя на сладкарница в града Божанка Димитрова стойността на килограм варира между 10 и 40 лв., а увеличението се дължи най-вече на поскъпването на цената на труда.

"Най-евтиният козунак е този, който е най-обикновен и без претенции. Козунаците без захар и с биосироп от агаве са съответно в най-горната ценова категория. Има и козунаци за около 18-20 лв. за килограм - те са с добавки орехова плънка или с портокалови корички и стафиди", обясни Димитрова.

Валери Влаеску - управител на фирма за производство на хляб и тестени изделия, обясни, че има леко покачване на цената в сравнение с миналата година, защото всички суровини са поскъпнали.

Мартин Киров от фирма, която произвежда козунаци, обясни, че цената на козунака няма да е по-висока спрямо миналата година, въпреки че минималната заплата се е покачила.

"Между 4,50 и 5,00 лв. ще струва класическият козунак, който е 500 грама", обясни Киров.

В Силистра има леко поскъпване на цената на козунаците, отчитат от бранша. Стойността на масовия козунак е около 8-10 лв.. Увеличението се дължи на по-високите цени на продуктите и електроенергията, както и по-високите заплати.

За да намалят цените, част от производителите планират да oгpaничaт acopтимeнтa само до обикновен козунак (без стафиди, локум, ядки и шоколад).

Любопитна подробност е, че много силистренци предпочитат да си купуват козунак за празника от съседна Румъния. Цените там са сходни, но част от хората твърдят, че качеството е по-високо.

С около 15 % по-скъп ще е козунакът в Смолян, прогнозират от фирма за хлебни изделия в града.

Увеличението се дължи главно на по-високите заплати. При част от суровините за производство – брашно, захар и олио, се наблюдава леко поевтиняване в сравнение с пролетта на миналата година. Най-масово продаваният козунак на фирмата - опаковка от 450 г., ще се продава на търговците за 4,30 лв.

При други фирми цените са без промяна - козунак от 300 грама достига до магазините на стойност 2,10 лв., а 200- грамов козунак е 2,50 лв. без надценката на щанда.

Повишение с 20 стотинки при великденските козунаци очакват в Стара Загора от едно от най-големите предприятия за производство на хляб и хлебни изделия в града. За БТА управителят на фирмата Гергина Димитрова посочи, че промяната е в цената на мазнините и на захарта.

Продажната цена във фирмения магазин на производителя е 3,50 лв. за класически козунак, а с допълнителни съставки цената е 5,20 лева. „Козунакът, който ние произвеждаме, се меси на ръка и не съдържа консерванти“, каза Димитрова.

За предстоящите великденски празници от фирмата ще произведат между 4000 - 5000 козунака, които ще бъдат прясно замесени в последните дни на Страстната седмица. Тя подчерта, че основно се работи по заявка, тъй като козунакът е с трайност 5 дни, поради липсата на консерванти и стабилизатори.

Има леко повишение на цената на козунаците в Търговище, като според производителите цената е с до 50 стотинки по-висока в сравнение с миналата година. По-високи са цените на суровините – яйчен прах, стафиди и други.

Дългогодишният производител на хляб и тестени изделия Хакъ Хасан каза за БТА, че засега търсенето не е голямо. В неговата фирма килограм козунак се продава между 10 и 12 лв. За клиента традиционният козунак със стафиди струва 4,50 лв. за 0,500 гр., а рулото с мармалад е на цена от 5,00 лева.

Малко по-скъпи са произвежданите за първа година от фирмата козуначени рула с пълнеж от шипков мармалад и орехов пълнеж.

Хакъ Хасан съветва клиентите да са внимателни при покупката. Колкото по-дълъг е срокът на годност, толкова по некачествен е продуктът, категоричен е производителят.

Има увеличение с около 50 стотинки на цената на козунаците в Хасково. Една от най-големите фирми в града предлага разфасовка от 400 грама за 4,50 лв. Фирмата е една от малкото не само в региона, но и в страната, която работи с пресни яйца, вместо с яйчен прах или готови смески.

Миналата година за същия грамаж цената е била 4,00 лв. Увеличението произтича най-вече от вдигането на цената на работната сила – новия размер на минималната работна заплата, коментира собственичката Даниела Табакова.

Има поскъпване на козунаците в Шумен, като стойността им в търговските обекти и пекарни варира от близо 5 до над 8 лв., установи проверката на БТА.

Поскъпването е от един до повече от два лева на годишна база. През миналата година цените на козунаците в Шумен варираха от близо 5 до над 6 лв. за тези с пълнеж.

Две местни пекарни предлагат козунаци на цени от около 6 до 8 лева, като по-високата цена е за тези с пълнеж. Най-евтините козунаци и през тази година могат да се закупят от хипермаркетите на големите търговски вериги. В една от тях се предлагат козунаци с различни видове пълнеж, сред които – с какаови парченца, със стафиди, с локум и парченца плодове, на цена от 4,69 лв.

В една от местните пекарни в Шумен един козунак преди около месец се продаваше за по-малко от 5 лв., а сега - за 7 лв.

В Ямбол производителите на козунак не предвиждат повишение или то ще е минимално. Цената се очаква да варира от 6 до 12 лв. за половин килограм.

„Запазваме цената от миналата година – 6 лева“, обясни 33-годишният Сорел, който е потомствен пекар. По думите му печалбата се измерва в стотинки заради поскъпването на млякото и яйцата.

„Няма разлика в цената засега – 5 лв. за 450 грама, но не знаем до Великден дали няма да поскъпнат продуктите от доставчиците,“ каза Перихан Асанова, която е собственичка на пекарна.

Източник: www.bta.bg


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малко брашно ,

    12 0 Отговор
    боя и много химия !
  • 2 пенсионер от Варна

    12 0 Отговор
    не прочетох нищо освен заглавието от тази безсмислено дълга статия. козунакът сам си го правя !
  • 3 българин 777

    10 0 Отговор
    да си го ядът скапания козунак а агнешкото на няколко години е върхат иначе пише българско хахаха като искам или живо или в румъния щото там не е българия - корупция на всеки метър
  • 4 Яжте си ги

    7 0 Отговор
    По 10 и 15 ЕВРО!!!!
  • 5 Великденския заек

    10 0 Отговор
    Най-изгодните цени на козунаците са около една седмица след Великден.

    Коментиран от #7

  • 6 Ден

    12 1 Отговор
    оставете рафтовете пълни и после да си ги похапват богаташчетата които ще загубят като не могат да си пласират стоката!
  • 7 смях

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Великденския заек":

    Още по-изгодни сега са шоколадовите фигурки с коледни мотиви - по 69 ст. Значи козунак да се купува около Нова година. България процъфтява под безкористното ръководство на нашите мили, обичани и мъдри политици.
  • 8 Ранбо

    0 5 Отговор
    Реално цената на козунак с нормални продукти излиза около 100-120 лева кг. Всички друго е измама и лъжа!

    Коментиран от #13

  • 9 Васил

    6 0 Отговор
    Да си ги ядат за тази цена малко брашно и захар гледат да пробутат боклука.
  • 10 Мисля

    6 0 Отговор
    От две седмици слушаме за цената на агнешкото,козунаците и зеленчуците за Великден.Сякаш не е празник на душата от Воскресението а ден на надяждане,плюскане и пиене.Боядисайте си яйца и идете на църква.
  • 11 Облещени от алчност

    7 0 Отговор
    Какво поскъпнало има в един козунак, освен алчността на собствениците-спекуланти? България не е християнска страна, България е мамонска страна, където живеят и някои други нещастници.
  • 12 онгомбо

    5 0 Отговор
    всеки великден едно и също празни приказки за заблуда на простия народ козунак има целогодишно що трябва да го купя на великден на четворни цени едни и същи тарикатлъци
  • 13 българин

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ранбо":

    ти трюфели ли слагаш егати козунака
  • 14 Канадката на Про100киро

    2 0 Отговор
    лани ги даваше по 100 парчето, сега по 200 сигурно зима на Киро пудрата захар, а она си е скъпа.
  • 15 а не бе

    0 0 Отговор
    специално за СТ. Загора - ами те ги повишиха още като ги пуснаха , и тази овсъ дето казва че е заради захарта и мазнината, тази година са по евтини и захарта и мазнината, лъжци на дребно