Last news in Fakti

27 Юли, 2023 07:25 2 623 9

Вдигат соларен парк върху старото летище край Силистра

  • силистра-
  • летище-
  • соларен парк

Компания, базирана в Лондон, възкресява проекта за слънчев ток "Свети Георги"

Вдигат соларен парк върху старото летище край Силистра - 1
Снимка: БГНЕС

Нов играч влиза в състезанието за "най-голям соларен парк в България". Това е Rezolv Energy - регистрирана в Лондон компания, която обяви, че ще изгради и управлява огромна фотоволтаична електроцентрала на 12 км от Силистра. Плановете са на мястото на старото летище край село Поручик Ламбриново да бъдат инсталирани слънчеви панели с обща мощност 229 MW. Това пише "Сега".

Rezolv Energy всъщност е придобила готов проект за ВЕИ централа - на българския агробизнесмен Явор Георгиев, който преди година и половина обяви намерение за такава инвестиция и задвижи процедурата за оценяване на въздействието върху околната среда. Георгиев е известен като най-големия производител на белен слънчоглед у нас. Той внесе проекта си за разглеждане в община Силистра в началото на февруари 2022 г.

Предприемачът обаче срещна отпор от тогавашния министър на транспорта Николай Събев. Събев прати писмо с възражения до кмета на Силистра, като обясни, че малките летища трябва да се пазят, възстановяват и развиват, а не да се ликвидират. И проектът "заспа". А ето че сега го събужда нов, задграничен собственик.

Rezolv Energy се представя като фирма, създадена преди година от международната капиталова група Actis като производител на чиста енергия, фокусиран върху Централна и Югоизточна Европа. Rezolv посочва, че вече има проекти с обща инсталирана мощност над 2 GW чиста енергия - като Dama Solar в Румъния с мощност 1.04 MW, която, след като бъде пусната, ще е най-голямата слънчева централа в Европа.

Бъдещият български соларен гигант си има име - "Свети Георги". Има и избран терен - 165 хектара, обхващащи излязлото от експлоатация летище "Силистра". Строителните работи на най-голямата фотоволтаична централа в България трябва да започнат още тази година, казват от Rezolv Energy. Ще бъдат монтирани близо 400 000 слънчеви панела с мощност 229 мегавата (и средно годишно производство на електроенергия от 313 гигаватчаса (GWh). За сравнение, най-голямата действаща ФЕЦ у нас - "Верила", която започна работа миналия месец, е с мощност 123 мегавата.

Всъщност сегашният опит за осъществяване на проекта "Свети Георги" в Силистренско ще е трети. Преди повече от 10 години американската AES имаше намерение да инсталира фотоволтаична централа със същото име с обща мощност 80 MW в землището на село Полковник Ламбриново. Тази ФЕЦ трябваше да е най-голямата в Европа. Компанията дори се сдоби с лиценз от енергийния регулатор КЕВР, но по неясни причини в крайна сметка се отказа от инвестицията.

За аеропорта

Летище "Силистра" се намира в землището на село Полковник Ламбриново. То е от категорията "малки летища". Било е предназначено за обслужване на пътнически и товарни самолети, както и на селскостопанската авиация. Има и военна част, предназначена за съхраняване на бойни самолети. Пистата му е дълга 2.5 км.

Закрито е със заповед на министъра на транспорта от 6 декември 1999 г. Прехвърлено е за управление на областната управа в Силистра, която така и не успява да го върне към живот и през 2005 г. го продава на цената на два апартамента.

Приватизацията е извършена през 2005 г. по време на кабинета "Сакскобургготски" на два етапа. Първо през 2005 г. областната управа продава на "Р-Инженеринг" имот с площ от 290 дка за 29 999 лв. По онова време фирмата е собственост на Данаил Райчев. По-късно, през 2017 г., я придобива Явор Георгиев.

Пак през 2005 г. държавата продава за 49 971 лв. още един имот с площ от 314 декара, върху който се намират приемна сграда на два етажа и сутерен, гаражи и други помещения. През 2009 г. тези активи се оказват собственост на холдинга "Първи май", в чиято управа пак е Явор Георгиев.

През 2011 г. тогавашният премиер Бойко Борисов нарича продажбата на летището "пладнешки грабеж" и се заканва случаят да бъде разследван. Няма данни прокуратурата да е работила по случая.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 очевидец

    16 3 Отговор
    С тези централи се изпират много пари.Как работи.Много просто.Тегли се заем от банката за развитие на тези зелени проекти.Преди 15г.така изпраха парите откраднати от ЕЛИТ БАНК която фалира но парите изнесени в САЩ 2001г.Шев на банката беше последния секретар на ДКМС..............няма да пиша името,то се знае................
  • 2 Хаха

    19 3 Отговор
    Това летище го купи общински съветник от БСП Силистра преди двайсетина години за жълти стотинки. Всичко в България е опорочено. Всички политици са корумпирани и работят за собствена изгода против народа. Съд трябва за тях

    Коментиран от #3

  • 3 ТИ ПЪК

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    БСП /БКП/ приватизира цяла България, ти за някакво летище са кахъриш.....
  • 4 КОМУНИСТИЧЕСКА КРАТУНА

    5 3 Отговор
    Така перем нашите пари.....
  • 5 Посейдон

    4 4 Отговор
    Тези който знаят в действителност какво се случва и защо не шумолят! Останалото са братвежи на самотници с цел да се почувстват живи...
  • 6 Боклу

    5 3 Отговор
    Боклуци, ние им плащаме със сметките за тока т. нар. зелена анергия. На това летище всеки ден имаше полет с Ан-24 до София и от София. билета беше 22 лв., 11 лв. беше детския. А с влак спален вагон от София до Силистра беше 14 лв., 12 часа. Със самолета беше 1 час полета.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Боклу":

    билеТЪТ беше..... Като толкова искаш полети до Силистра, купи самолет и вози хора до там. Ама не излиза сметката. Няма вече кой да ти плаща возенето
  • 8 СТИГА БРЕ

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Боклу":

    Държавата плащаше от бюджета тия билети...като всичко при соца....едни ползваха, други плащаха....социализъм
  • 9 Слънчо

    4 1 Отговор
    И кой ще ви купува скъпия ток от слънчевите централи , циганите ли ?