Last news in Fakti

7 Август, 2023 21:35 1 500 8

Забраниха на специалисти да коментират местната икономика

  • китай-
  • икономика-
  • дефлация

Китай се възстановява трудно след коронавируса

Забраниха на специалисти да коментират местната икономика - 1
Снимка: Shutterstock

Китайските власти забраняват на икономистите да обсъждат публично негативните тенденции в икономиката на страната, пише The Financial Times (FT) като се позовава на специалисти, работещи в републиката.

„Централната банка на Китай не иска да чува публично негативни коментари за икономиката. Те биха искали да представяме лошите новини в положителна светлина“, каза един от събеседниците на изданието, съветник на Централната банка.

Сред въпросите, които не могат да бъдат обсъждани, са дефлацията, изтичането на капитали и падащите цени на местно произведените продукти. Както се отбелязва, цензурата беше въведена както от работодателите, така и например в телевизиите. „Шанхайските телевизионни канали дадоха да се разбере, че са разрешени само положителни коментари“, каза местен икономист в голяма финансова институция.

„Миналата година нямаше проблеми да се говори за дефлация или други икономически рискове. Сега подобни коментари изобщо няма да се появяват по телевизията, дори ако ги правя в предварително записани интервюта“, каза източникът.

Поради натиска на властите много икономисти се въздържат от обсъждане на чувствителни теми или използват евфемизми като „сдържана инфлация“. Един от експертите на закрита конференция в Пекин, в отговор на въпрос за рисковете от дефлация, каза: "Както целият пазар знае, няма такова нещо като дефлация в Китай." Той предложи вместо това да се говори за "ниска инфлация" и призова публиката да бъде внимателна при публикуването на експертни коментари от срещата. „Ще бъде лошо, ако не ме видите утре“, добави икономистът.

В частен план обаче много икономисти, дори и във високите кръгове на властта, продължават да поставят под въпрос политиката на партията. Малко след като правителството публикува своите данни за растежа за второто тримесечие, Фан Джианпин, бивш главен икономист във водещ държавен мозъчен тръст, каза на частна конференция, че не вярва на официалната статистика. Той също така предупреди за движението на Китай към дефлация. „Бяхме малко шокирани, но той го каза на глас“, споделя един от събеседниците на FT.

Президентът на САЩ Джо Байдън също предупреди за икономическите проблеми на Китай. Така в края на юни той поиска да се тревожи за Пекин, но и да не се тревожи, тъй като той „изпитва истински икономически затруднения“, а също така нарече китайския лидер Си Дзинпин диктатор. Няколко дни по-късно американският лидер повтори, че Китай има "огромни проблеми".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧЕРВЕНАТА ,Прея ,Кент

    4 10 Отговор
    СЛАВА НА ЧЕРВЕНИЯТ ЦВЯТ ,ДА ПРЕБЪДЕ КОСМОПОЛИТНИЯ ЧЕРВЕН ДЕСЕН ЛИБЕРАЛЕН УЗРЯЛ ИНТЕРНАЦИОНАЛ
  • 2 Последния Софиянец

    15 4 Отговор
    У нас комунистите бяха забранили да се говори за Чернобил.

    Коментиран от #5

  • 3 Исторически факт

    6 6 Отговор
    Под мъдрото ръководство на комунистическата партия, всяко дъно едостижима цел.
  • 4 Мда

    5 1 Отговор
    Това е ноу-хау, взаимствано от герб, които управляват сега. Това беше и при 12 годишното им управление. Сега сглобката герб/пп/дб/дпс не допуска критика, мани ги китайците...
  • 5 Глупости

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Въобще не са забранявали. НО се говореше, че няма негативни последствия от аварията.

    Коментиран от #8

  • 6 Ха ха ха ха

    5 1 Отговор
    Виждаш кой е източникът и сам решавай дали да вярваш.
  • 7 Госあ

    4 3 Отговор
    В Китай всеки знае, че коронавируса е бил пренесен от сащ като оръжие срещу икономиката. Краварите, обаче, така и не допуснаха разследване на тяхна територия
  • 8 Напротив

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Глупости":

    Забраниха