Last news in Fakti

11 Август, 2023 13:47 4 319 33

Закуска за 40 цента. Конкуренцията е жестока

  • китай-
  • дефлация-
  • конкуренция-
  • търговия-
  • финансови възможности

Как изглежда дефлацията в Китай

Закуска за 40 цента. Конкуренцията е жестока - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

В ресторантите Nanchengxiang в Пекин клиентите се глезят със закуска на шведска маса с три вида оризова каша, кисела и пикантна супа и мляко - всичко това на цена от 3 юана (40 цента). „По време на пандемията се появиха много добри, евтини възможности за избор“, каза 71-годишният Гао И, докато споделя закуската с внука си в един от 160-те магазина на веригата в китайската столица. „Не всички са трайни. Но непрекъснато има нови добри предложения, просто трябва да излезете, за да ги намерите.“

Ето как изглежда дефлацията в Китай.

Слабото потребителско търсене подхранва ценова война сред веригите ресторанти от по-нисък клас в Китай, което според анализаторите може да навреди на по-малките предприятия, които се борят да се справят с отстъпките, предлагани от по-големите играчи.

Както се вижда от Япония през 90-те години на миналия век, дефлацията (ако е продължителна) може да забави икономическия растеж.

За разлика от западните страни, китайците до голяма степен бяха оставени сами да се справят финансово по време на пандемията, като правителствената подкрепа беше насочена главно към производствения сектор. След като ограниченията бяха премахнати, нямаше незабавен ръст от страна на потребителите, както прогнозираха някои икономисти.

Тъй като заплатите и пенсиите почти не се променят и пазарът на труда е нестабилен, апетитите за харчене са ограничени, а в една едва растяща икономика доверието е ниско.

„Стратегиите за отстъпки, предлагащи на потребителите избор с по-добра стойност за парите, отговарят на текущата икономическа ситуация“, каза Zhu Danpeng, анализатор на храни и напитки и заместник-ръководител на Алианса за насърчаване на безопасността на храните в провинция Гуандун, цитиран от агенция Reuters.

Xishaoye, базиран в Пекин франчайз за бургери, обяви по-ниски цени, като персоналът каза, че някои продукти ще бъдат по-евтини от 10 юана (около 1.40 USD). Yum China, операторът на KFC в страната, примамва клиенти с меню за бургери, леки закуски и напитки за 19,9 юана (около 2,75 USD)

„Трафикът се върна, но разходите на човек са намалели“, каза Джоуи Уот, главен изпълнителен директор на Yum, пред Reuters. „В съзнанието ни пандемията изглежда сякаш се е случила много отдавна. Всъщност не се е случила. Хората имат нужда от време, за да се приспособят“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Би Дж бизнес

    34 11 Отговор
    Доматите на пазара са 4,50-5 лв в средата на лятото, благодарим ти Урсуло, дано ти приседне!

    Коментиран от #2, #9

  • 2 Бялата Златка

    19 10 Отговор

    До коментар #1 от "Би Дж бизнес":

    САДИ СИ БЕ

    Коментиран от #4, #14, #29

  • 3 Плашимир

    5 5 Отговор
    За шепа ориз?! А!? Добре ли е?
  • 4 Би Дж бизнес

    14 9 Отговор

    До коментар #2 от "Бялата Златка":

    Садя си МА!... и какво от това!

    Коментиран от #7, #10

  • 5 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    6 5 Отговор
    СУЩО КАТО ЦЕНИТЕ В НАШИЯТ ПАРЛАМЕНТ
  • 6 зелю

    6 8 Отговор
    АБЕ У КИТАИ СЕ ТЪРГУВА С ЮАНИ ПИШЕТЕ КОЛКО СТРУВА И ГО ОБЪРНЕТЕ В ЛЕВОВЕ ЖИВЕЕМ В БГ НЕ В ФАЩ
  • 7 гост

    8 8 Отговор

    До коментар #4 от "Би Дж бизнес":

    Ми яж си ги , БЕ !! Хората в оранжериите вече не влизат за под 2 бона на месец , отделно другите разходи !! Като искате немски заплати , ще плащате немски цени , вденете го !! И затова ли ти ве виновна Урсула ?

    Коментиран от #30

  • 8 и тука тежкарите с мифлите си

    9 1 Отговор
    като престанат да ядат пържоли по ресторантите, пият бирата пред панелката и да се ограничат рязко потребителските заеми с яки лихви ще настане дефлация по заведенията и бира от 6лв ще стане на 3лв
  • 9 Баба ти

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Би Дж бизнес":

    Все си ги купуваше от магазина ,сееше жената а ти някой да ти ги отгледа за без пари
  • 10 гост

    8 7 Отговор

    До коментар #4 от "Би Дж бизнес":

    Кога доматите бяха по 50 стотинки , заплатите бяха по 100 лева , да не говорим , че ги беряха без пари "бригадири" и войници !! И пак с една заплата се купуваха 200 кила , а сега с 2 бона ще купиш поне 500 кила , тоест два пъти и половина ПОВЕЧЕ !! И то домати , а не боклуци за консерви !! Същата работа като любимия ви бензин , 52 стотинки при тато , ама с една заплата 200 литра , а сега за 2,50 , ама с една заплата 700-800 литра !!

    Коментиран от #11, #12, #13, #24, #31, #33

  • 11 Хахаха

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Незнайно гледа се минималната работна заплата и пенсиите.

    Коментиран от #15

  • 12 Човек

    7 5 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    На русофилите проблемът им не е, че сега е по-скъпо, защото както казваш ти, могат да си купят в пъти повече неща отколкото по соца. Проблемът им е, че са по-бедни от умните и предприемчивите, които използват свободата на демокрацията и забогатяват. Русофилите ги дразни най-много, че другите са по-добре от тях. Затова си мечтаят за соца, когато всички бяха равни, конкуренция нямаше, а те си лешпериха за смешни заплати, защото да бъдеш беден не беше срамно, а нормално.

    Коментиран от #18

  • 13 Иво VVP

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Не знам на колко години си, но нищо ти куца математиката...... Аз съм 50+ и не помня 52 ст.бензина.

    Коментиран от #16

  • 14 Садим

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бялата Златка":

    само, че знаете и колко струва водата и другите разходи като транспорт и т.н. ? Да не говорим, че и на места доматетото „гори“ от жаркото слънце. Много хора по селата вече почнаха да отказват да гледат зеленчуци. Днес купих една баничка от селския магазин – 1.90 лв. Не само, че е скъпа, но и нищо не ставаше от нея, даже котката не я яде. А в Китай за 0.75 лв. хората ядът на шведска маса. И тръгнали тука да ми пишат за икономики, БВП и други глупости ...

    Коментиран от #17

  • 15 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хахаха":

    Така ли се гледа , ама да не се отметнеш !!! Минимална работна заплата 1970 г - 60 лева , 1980 г - 80 лева , 1988 г - 110 лева !!!! Минимална заплата 2023 - 780 лева , 2024 - 950 лева !! 1970 г - 60 / 0,52 = 115 литра !! 1980 г - 80 / 0,80 = 100 литра , 1988 г - 110 / 1,00 = 110 литра !!!!! 2023 г - 780 / 2,5 = 312 литра , 2024 г - 950 / 2,6 = 365 литра

    Коментиран от #25

  • 16 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Иво VVP":

    Аз също не го "помня" , но за това има статистика !! И да , след 1985 вече си беше 1 лев и заплатите пак си бяха по 120-130 лева !!

    Коментиран от #26

  • 17 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Садим":

    Пак същите глупости , в Китай хората не взимат по 2 бона , особено тия , дето гледат ориза и доматите , това няма ли да го вденете ?? Официална статистика за 2021 г - БВП на глава от населението , България - 12 200 долара , Китай - 8150 долара , 50 % ПО-МАЛКО !!!!! И това е средно , а в селските райони на Китай още 100 долара са най-масовата заплата , има милиони , дето работят само за храна !!!

    Коментиран от #19, #27

  • 18 Корекции

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "Човек":

    не би ли следвало „умните и предприемчивите“ да бъде заменено от „измамници и далавераджии“ ? „свободата на демокрацията “ - пропуски в закона и системата на правораздаване ? Някои хора пишат глупости без изобщо да са наясно как функционират системите на Запад или в така наречените „демократични“ общества. И като е толкова добра демократична система, защо САЩ взеха да налагат санкции на Китай и ограничават търговията с тях ? Защо само търсят конфликти да продават оръжия и вдигат цените ?
  • 19 И кой

    3 4 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    взема в България 2 бона заплата ? Колко хора в България работят само да покриват основните си разходи ? Това БВП може да си го наврете ... в Китай има доста сива икономика, не плащат данъци и съответно не се отразява от официалната статистика. Познавам хора които са се върнали от САЩ в Китай и са много доволни там.

    Коментиран от #20, #21, #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "И кой":

    Иди барем попитай китайците на Илиянци , дето не могат да вържат и минималната заплата тук , а за Китай не щат и да чуят и казват , че няма да се върнат насила да ги карат !!! Както и останалите 500-600 МИЛИОНА китайци по света , също избягали от "обетования" ти Китай и още милиони даващи мило и драго да го направят сега !! Щото са много добре , нали , както и любимите ви ватници , на първо място в света от 20 години по молби за зелена карта , по 3-4 МИЛИОНА молби годишно и още толкова избягали без да я дочакат !!

    Коментиран от #22, #28

  • 22 Явно

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    не сте живели в чужбина. Ако почнеш да приказват колко е хубава в собствената ти страна, веднага почват какво правиш там и защо не се връщаш от където си дошъл. Все пак вземаш хляба на местните. Докато са млади хората търсят някакви приключения, но като се сблъска човек с реалността, нещата стават други.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мак Матрака

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Къде ги прочете тия шегички: "Минимална работна заплата 1970 г - 60 лева , 1980 г - 80 лева , 1988 г - 110 лева!"??? Това, което си дал бяха минималните заплати за 4 часов работен ден (дори 1988 минималната беше 125 лв. ако си млад специалист без стаж, а за тези със стаж беше 160-180 лв.според отрасъла)!
  • 26 Жоро тръбата

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    120-130 ако току що си излезъл от гимназията и почнеш работа без ден стаж.
  • 27 Долно Мюлюво

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Пак нещо не си разбрал - в Китай от поне 5 години няма БВП на глава от населението под 10000 долара.
  • 28 Жан-Мишел дьо Кастено

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Абе незнам от къде я "добиваш" тази измислена информация, но я прочети колко американски студенти отиват да учат в Китай всяка година и забележи, мотива им е КАЧЕСТВО на образованието, а не парите.
    Аман от пропагандатори като вас, горките ви господари!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Муха

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Вчера в лидъл в Германия купих полски домати на клонка за 0.69Е килограма! Имаше и турски на същата цена! Толкос за немските цени... Г@лф0н.
  • 31 антикомунист

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    така е, ама тоя амбреаж още плаче за "фафли" от 6 ст.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Калкулатор

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Купи си домати с минимална заплата от 800лв и тогава философствай.