Last news in Fakti

15 Август, 2023 20:30 3 108 11

Могат да понижат Кредитния рейтинг на 70 банки

  • fitch-
  • рейтинг-
  • банки

Сред тях може да са водещи финансови институции като JPMorgan Chase

Могат да понижат Кредитния рейтинг на 70 банки - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Рейтинговата агенция Fitch може да бъде принудена да преразгледа кредитните рейтинги на над 70 американски банки, включително водещи финансови институции като JPMorgan Chase. Това заяви анализаторът на Fitch Крис Улф в интервю за CNBC.

Волф припомни, че още през юни Fitch ревизира рейтинга на общото състояние на банковата система на САЩ от АА на АА-. Това понижение обаче не предвиждаше преоценка на рейтингите на конкретни банки, така че не привлече внимание. „Ако отидем една стъпка по-надолу до A+, тогава ще трябва да преоценим всичките си финансови показатели, което най-вероятно ще означава понижаване на кредитния рейтинг“, каза той. В този случай на ревизия ще подлежат рейтингите на всички над 70 банки, наблюдавани от агенцията.

През последните седмици водещите рейтингови агенции предприеха няколко стъпки за преоценка на състоянието на финансовата система на САЩ. На 7 август международната рейтингова агенция Moody's понижи рейтингите на 10 малки и средни американски банки. Също така обяви и преразглеждане с възможност за по-нататъшно понижаване на рейтингите на шест големи финансови институции: The Bank of New York Mellon, Cullen/Frost Bankers, Northern Trust, State Street, Truist Financial, U.S. Bancorp.

Moody's също понижи перспективата си за рейтинг на още 11 финансови институции. Както следва от изявлението, резултатите на американските банки за второто тримесечие на 2023 г. показват наличието на трудности, които биха могли да повлияят негативно на способността им да генерират вътрешен капитал. Освен това понижението беше предизвикано от опасенията от рецесия в икономиката на САЩ в началото на 2024 г.

На 1 август Fitch понижи кредитния рейтинг на САЩ до AA+ от AAA. Според в изявление намалението е направено, като се вземат предвид очакванията за влошаване на фискалната ситуация през следващите три години, високо дългово бреме, което продължава да се увеличава, а също и поради „влошаване на управляемостта през последните две десетилетия, което доведе до противоречия относно лимита на публичния дълг и до вземане на решения в последния момент в този смисъл“.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    34 4 Отговор
    Красота.Явно Путин им разката.,...........
  • 2 Калпазанин

    31 4 Отговор
    Санкциите бачкат, много ми е интерсно кой и как ги понижава и увеличава тези рейтинги в собствен интерес, сигурно същия който им печата и доларете
  • 3 Търновец

    24 1 Отговор
    Банковия и многокултурен капитализъм в САЩ и Британия може да докара нова глобална рецесия - национализация на Българските банки час по скоро, също национализация на Лукойл и концесиите за злато в Родопите

    Коментиран от #9

  • 4 Калпазанин

    19 1 Отговор
    И тази джи пи морган оная същата която правителството на фащ спаси 2008 година от банкрут всех нещо да се обърквам занчи правителството на фащ взима заеми във вид на доамри от ротшилд с лихва а кой и как ще ги връща на същия не е ясно тавана няма таван
    иначе банки пред банкрут продължават да си бачкат и да се спасяват, балон надут до орусване и не е китайски
  • 5 Кво стана

    25 5 Отговор
    100рубли=1цент ама ам.банки фалират. И това с само началото. С тия огромни дългове никой не иска долари
  • 6 чудно

    1 4 Отговор
    Кой верва на Фич?

    Коментиран от #8

  • 7 Българин

    13 2 Отговор
    САЩ яко я закъсаха
  • 8 Примроуз Фрийстоун

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "чудно":

    Американци са, следователно никой нормален не им вярва, ама техната борса....
  • 9 Българин

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Търновец":

    Не може, а ще
  • 10 Нострадамус

    6 2 Отговор
    Ще има финансово пропадане тази есен, а като намалят лихвените проценти преди изборите през 2024, доларът съвсем ще се срине.
  • 11 Опаа

    3 1 Отговор
    Почна се