Last news in Fakti

4 Септември, 2023 14:41 1 806 28

ССИ: Минимална заплата от 933 лева ще бъде пагубна за бизнеса в цели региони у нас

  • съюз за стопанска инициатива-
  • минимална заплата-
  • бизнес

Така ще се увеличи сивата икономика, смятат от Съюза за стопанска инициатива

ССИ: Минимална заплата от 933 лева ще бъде пагубна за бизнеса в цели региони у нас - 1

Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) изрази в позиция до медиите своята сериозна загриженост за икономическите ефекти, които носи със себе си предложението на Министерски съвет размерът на минималната работна заплата от 1 януари 2024 г. да стане 933 лева.

Според Съюза прилагането на практика на механизма за изчисляване на минималната заплата като 50 процента от средната може да се окаже пагубно за голяма част от малкия и среден бизнес в цели региони у нас, както и да доведе до фалити на фирми. Освен това ще увеличи сивата икономика и ще натежи на фиска, се посочва в съобщение, получено в БТА.

Предложението на кабинета за увеличение на минималната работна заплата с над 150 лева засяга поне 20 на сто от наетите у нас и ще се отрази негативно на работодателите в малките населени места и в сектори с ниска добавена стойност. Данните на НСИ по региони показват, че минималната работна заплата ще стане близка до средната в областите Благоевград, Видин, Добрич, Кюстендил, Монтана, Силистра, Сливен, Смолян и Хасково.

Близкият размер на минималната и средната работна заплата от своя страна може да допринесе за по-ниска заетост за хората с по-малък опит и по-слабо квалифицираните. Най-сериозни са рисковете за заетостта в туризма, строителството, селско, горско и рибно стопанство, доставяне на води, канализационни услуги. Алтернативата е заетите в тези сектори да бъдат принудени да работят без трудов договор, което отваря вратите на сивия сектор, предупреждава ССИ.

Увеличаването на минималната работна заплата може да не окаже пряк ефект върху заетостта в краткосрочен период. В по-дългосрочен обаче твърде високата минимална работна заплата спрямо производителността на труда води до въздържане от страна на работодателите да наемат по-нископроизводителни работници.

За работодателите освен разхода за самата заплата, нарастват и вноските за осигуровки. При повишаване до 933 лева и запазване на данъчно-осигурителната тежест разходите за труд на работодателя ще се повишат до 1109,51 лева. Тоест нарастването на разходите за труд ще бъде 181,93 лева на месец (2183,16 лева на година).

Според позицията на ССИ риск има не само за бизнеса, но и за държавния бюджет. Повишението на минималната работна заплата със 153 лева на месец ще доведе до нарастване на разходите в консолидирания държавен бюджет с минимум 760 млн. лева, според най-консервативната оценка. Такова нарастване на работните заплати ще допринесе за повишаване на вътрешното търсене и за по-висок темп на инфлация, отколкото би бил без тази промяна. Това може да повлияе негативно върху възможността за изпълнение на критерия за стабилност на цените и да попречи за по-бързото приемане на еврото в България.

ССИ е категоричен, че минималната работна заплата не трябва да изпълнява социални функции. Тя се определя от производителността на работниците и служителите, а не от необходимата им покупателна способност.

БТА припомня, че с проект на Постановление на Министерския съвет беше предложено минималната работна заплата за страната от 1 януари 2024 година да стане 933 лева. Проектът е публикуван на портала за обществени консултации, а срокът е до 2 октомври.

След последната актуализация на минималната работна заплата на 780 лева от 1 януари 2023 г. социално-икономическата и статистическата среда се отклониха значително от естествената си прогресия поради цялостната непредсказуемост на международната обстановка и инфлационните процеси, се посочва в оценката на въздействието на Проекта на постановление. "Това води до засилване на несигурността относно перспективите пред икономическата активност и инфлацията в България, и затруднява тяхното прогнозиране. Бързото нарастване на отчетената в периода инфлация оказва негативно въздействие върху способността на нискодоходните работници да задоволяват своите и на техните семейства минимални потребности", пише още там.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    75 7 Отговор
    Като не могат да плащат нормално да не се занимават с бизнес. Да се хванат да бачкат.Всеки втори се пише бизнесмен.
  • 2 Селянин

    73 6 Отговор
    Пагубна ще е. Работодателите ще трябва да сменят Ролс Ройсовете и Бентлитата с обикновени S-класи. Немотия, кво да прайш...
  • 3 на това

    57 4 Отговор
    се казва от девет кладенеца вода да вадиш
  • 4 е стига де

    52 3 Отговор
    ССИ това изкуствено обединение за пране на пари, те ще казват кое е пагубно.
  • 5 ей ги и тия изплискаха легена

    64 5 Отговор
    ей мошеници , минималната заплата трябваше преди 10 години поне да е 2000 лв. Ква Европа , кви 5 лева ?
  • 6 и кво от това?

    41 4 Отговор
    Наскоро им застреляха председателя!
  • 7 Адам Смит

    62 4 Отговор
    Бизнеса в БГ смята,че всеки е длъжен да му работи на ангария.
  • 8 Красимир Петров

    37 6 Отговор
    Крупните червени бизнесмени не искат да се вдига минималната заплата.
  • 9 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    37 3 Отговор
    това го чуваме от как има минимална заплата
  • 10 Ай сиктеp

    40 3 Отговор
    Дай първо да видим кои ще фалират и после да натиснем другите, които могат да дават по високи заплати....и които останат без работа да ходят в чужбина...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 АМИ

    32 1 Отговор
    докато сле плащат минимални застраховки а после в пликче дават на служителя още някой стотак... то не става всеки да е бизнесмен, все за защита на малкия и средния бизнес говорят, а експлоатираните работници на този бизнес в кавички кой ще защитава.. те бедните като са живи със 780, защо са им 933, така излиза едва ли не..
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 инж. Ганчо Илков

    8 35 Отговор
    Защо Бизнеса е против увеличението на Минималната Заплата и не въвежда почасовото заплащане? Псевдо Политиците, изхождайки от липсата на елементарни бизнес познания, приеха Специална Система за определяне Работната Заплата и Пенсия за Висшия Управленчески Персонал, основаваща се на неопределена Средно Статистически Заплата и Държавна Субсидия за псевдо Политическите Партии. Необосновано, пуполистки се стремят предизборно Административно за повишат Минимнана Работна Заплата без да вземат в предвид, че тя е във функция на Пазара и се определя от Средствата за Производство и Предмета на Труда. Липсата на Реформи насърчавани Предприемчивоста, разработването на Общите Устойствени Планове на Общините, Предоставяне на обзаведени Терени в изградени Промишлени Зони (с енергийни и В и К точки- Пречиствателни Станции и Колекторни отвеждащи системи) имат пряко отношение за Заплащането на Труда. Преди за натискаш Бизнеса, виж какво може да му подобри Организацията му в Разходната част. Връзката между Научните Институти и Функционалната Грамотност на Кадрите. Професионалната и Психологична готовност на българина да отговори на Технологичната Еволюция в Материалното Производство. Работната Заплата е краен резултат от Бизнес Плана. Едно е да искаш, друго е да знаеш какво искаш, а най-важното е да можеш да го направиш.
  • 15 Кййх

    37 0 Отговор
    Значи, като ми дават 150 лева, ставам по-беден, така ли, изе дни и ние дни.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 БгТопИдиот🇧🇬

    6 29 Отговор
    Нал скачахте 89 с двата пръста за банани !

    Коментиран от #22

  • 18 Кую

    31 1 Отговор
    Тогава бизнеса да минава на минимална. Всеки втори бизнесмен.
  • 19 Чочо

    10 26 Отговор
    Защо не предявите протест ранения и към депутатските заплати,който периодично растат без нужда.
    Само, защото те си го гласуват.
    Там се ровете
  • 20 Време е всички да съборят сороснята!

    5 29 Отговор
    Вдигат, съкръщавам работници и така!
  • 21 Това е!

    6 35 Отговор
    Колко тъпи коментари, аз определям колко ще плащам, не ти се иска напускаш!
  • 22 един

    32 5 Отговор

    До коментар #17 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    И не само за банани скачахме,скачахме и за това комунистите да излязат от канцелариите и да започнат да работят!Скачахме и да можеш да си купиш кола когато поискаш а не държавата да ти вземе едни 1500лв/за времето не бяха малко пари/ и ти да чакаш 10год!Същото беше и с жилищата!Скачахме и да можеш свободно да си купиш цветен телевизор,а не да чакаш на опашки със записване!Скачахме и да можеш свободно да си купиш мебели,персийски килими и т.н., а не да търсиш връзки и познати на които после трябва да се отблагодаряваш!И още и още.......,ей за това скачахме,анадънму!

    Коментиран от #25

  • 23 Някой

    34 1 Отговор
    Така говорехте и когато МРЗ ставаше 430 лв. Гледам, още има "бизнес" в малките градове.
    Да не говорим, че реално почти никой не получава МРЗ, а само се осигурява на нея. Последно чух, че цял един завод за найлонови торбички във Велико Търново се осигурява на МРЗ. Останалото - на ръка.
  • 24 Теслата

    8 2 Отговор
    Всички коментиращи казвате , че само се осигуряват/те на минимална заплата, а всичко друго се взима на ръка. Е това казват и всички икономисти, ама вие от икономика нищо не разбирате. Друго да попитам разбирачите от форума, защо в IT сектора, енергетика, финанси и други минималната заплата е ПО-ВИСОКА от средната.
  • 25 БгТопИдиот🇧🇬

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "един":

    Купи си сега нова кола и жилище с тази "Заплата" !И ме се обади !!

    И скачай кат мамуна пак като ти освободят "ТОКО" догодина и стане 1лв/кв ,щото могу мамун на клона, а банани йок .
  • 26 Обективно

    4 0 Отговор
    Каквато работата такава и заплатата
  • 27 13675

    5 0 Отговор
    Стига бе, всички знаем как стават нещата,. Бизнеса трябва да плаща осигуровки на държавата, не искат да дават, а да вземат. ДА, ПЛАЩАТ ТАКА Е ВЪВ ЦЯЛА ЕВРОПА
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.