Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 14:18 1 049 5

Подадохме искане за второто плащане по ПВУ за близо 1.4 млрд. лева

  • искане-
  • пву-
  • плащане

С подаването на документите за България отново се отваря достъпът до около 9 млрд. лв. за националните инвестиции

Подадохме искане за второто плащане по ПВУ за близо 1.4 млрд. лева - 1
Снимка: БГНЕС

България официално е подала на 7 октомври 2023 г. нужните документи за получаване на второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), след като в последните три месеца са изпълнени над 30 мерки, които се изискват от страната ни, съобщиха от Министерството на финансите (МФ). "Това позволява да се навакса сериозното забавяне в изпълнението на ПВУ, тъй като срокът за тези мерки беше края на 2022 г., но те не бяха придвижени навреме", обясняват от финансовото министерство.

С подаването на документите за България отново се отваря достъпът до около 9 млрд. лв. за националните инвестиции от Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ).

Второто плащане е на ориентировъчна стойност от около 1.4 млрд. лв. и включва 66 етапа и мерки за изпълнение, от които 22 са свързани със законодателни промени. То е свързано и с най-сериозната част от изискванията към страната ни. Актуализирана информация за изпълнението може да бъде видяна в информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България - ИСУН, а пълната информация за етапите и изискванията по второто плащане се съдържа в договора между България и Европейската комисия (ЕК), уточнява news.bg.

Като изпълнени са отчетени 62 от 66 етапа, или 94%. Един от неизпълнените е етап 243. Той касае намаляване на обществените поръчки за 2022 г. само с един участник. Не е изпълнено и изискването от ПВУ да отпадне заради липса на инвеститорски интерес в рамките на алокирания ресурс проекта за Интермодален терминал в Русе (етап 193). Другите два неизпълнени етапа са за завършването на обществена поръчка за бордово оборудване на влакове (етап 188) и за приемането на т.нар. Закон за несъстоятелността на физическите лица (етап 252). Разговорите за запазване на средствата при по-нататъшно изпълнение на двата етапа ще продължат, но ЕК има право да намали частично сумата за изплащане.

Съгласно чл. 24 от Регламент 2021/241 за Механизма за възстановяване и устойчивост Европейската комисия трябва да излезе с оценка на подаденото искане до два месеца. След това преди самото плащане е необходимо да се проведат и консултации с Икономическия и финансов комитет. За завършването на оценката е нужно да бъдат приети подзаконови нормативни рамки по отношение на Закона за медиацията и Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници. Трябва също да бъде обявена процедура за изграждане на ВЕИ инсталации със задължение за системи за съхранение и да бъдат подписани договорите по проекта за дигитализация на отсечката между Русe и Каспичан.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А Миньорите с пръст в уста

    8 2 Отговор
    После е важно къде ще влезе Този пръст,на Дянков или на Кирчо.....за Кокорчо е Ясно,че се е писил доброволец
  • 2 честен ционист

    9 2 Отговор
    ПВУ = последният пирон в ковчега на Ганчо.
  • 3 Според Историческия парк край

    2 4 Отговор
    Варна, русофилите са обещали на путин още 2 млрд. евро да бъдат изсмукани от българите и изпратени в руски банки през офшорни фирми!
  • 4 Браво

    5 0 Отговор
    Честито на печелившите!
  • 5 Милен

    5 0 Отговор
    А някой разбра ли за какво беше похарчен първият транш или всичко замина за разни офшорки?