Last news in Fakti

21 Октомври, 2023 11:45 34 696 20

Появява се нов лидер на световната икономическа сцена

  • индия-
  • мвф-
  • икономика-
  • свят

МВФ: До 2028 г. на Индия ще се пада 18% от икономическия растеж на планетата

Появява се нов лидер на световната икономическа сцена - 1
Снимка: Shutterstock

Индия ще осигури 18% от световния икономически растеж до 2028 г. и ще играе ключова роля в глобалната икономика. „Индия вероятно ще представлява 18% от глобалния растеж до 2028 г. спрямо 16% в момента", казва Кришна Шринивасан, директор на Азиатско-тихоокеанския отдел на Международния валутен фонд (МВФ), пред вестник Business Standard.

По-бързият растеж на Индия на фона на икономическото забавяне на Китай може да накара южноазиатската страна да допринесе повече за глобалния растеж от по-големия си конкурент. МВФ очаква Индия да увеличи приноса си към глобалния растеж през идните 5 години, тъй като икономиката продължава да расте доста бързо.

Китай обаче остава доминиращ по отношение на икономическия размер. Според последните оценки на МВФ номиналният брутен вътрешен продукт на Китай ще нарасне до 23,61 трлн. USD до 2028 г., а този на Индия до 5,94 трлн. USD.

МВФ изчислява, че икономиката на Индия ще расте с по 6,3% през тази и 2024 г. „Очаква се Азиатско-тихоокеанският регион да остане „най-динамичният регион“ с икономически растеж от 4,6% през тази година, въпреки че растежът може да се забави до 4,2% през 2024 г. и 3,9% в средносрочен план“, каза Шринивасан.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 35 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ташук

    54 5 Отговор
    Ако се понапънат още малко и станат 2 млрд., не 18%, а 30% от световния разтеж ще е техен.

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 М да

    21 30 Отговор
    Ами ще се пови я американците полека се изтеглят от Китай и се насочват към Индия, което по принцип е много добро решение

    Коментиран от #12

  • 4 Пепи

    41 15 Отговор
    Интересни наблюдения чета тук. Една от най-бедните държави в света стана с една тракане на клавиатурата " лидер в световната икономика". Има данни в уики, според които Индия е по-бедна от Мароко, Филипините, Лаос...Това, .че държава с милиард и половина на селение произвежда по-малко от държави с 15 пъти по- малко население не я прави лидер. Напротив, Индия е сред най-бедните страни.
  • 5 Дано станат

    38 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ташук":

    по-бързо голям лидер - нашите индийци току-виж си ги прибрали или те се засилили сами натам. Ама както било с булката от Сливен - "А, дано, ама надали". Иначе който е работил с китайци и не ги е харесал - ще ги хареса много, само да поработи малко с индийците.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Aйge тoraввa

    28 1 Отговор
    Bpeмe e знaчи ga cи npибepaт kagpитe oт тyka...
  • 8 ХА ХА

    22 0 Отговор
    НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА ......Индия..... от скоро има няма 1 месец. Друго и е името. Как няма Холандия, тъй няма и ,,,, Индия! Смениха си името?
  • 9 1122

    30 7 Отговор
    Ще настане време,когато Индия ще колонизира Обединеното кралство,и ще си прибере богатствата ограбени от англичаните,включително и оня скъпоценен камък дето беше изчезнал и случайно попаднал в короната на краля...как се е случило това ще се разбере,ще се разберът и други работи...

    Коментиран от #11

  • 10 незнайко

    8 1 Отговор
    Толкова хора като на снимката видях за пръв път в Троян на чаршията, когато беше празника на ракията !
  • 11 гост

    7 10 Отговор

    До коментар #9 от "1122":

    Ще настане време , когато русолюбците ще вденат , че тъй ще си заминат с мечти и надежди безнадеждни , хахахха !! Както и тия преди тях , дето от 1917 щяха да променят света и да "строят комунизъма" , хахаххахахаха !!! За да стигне стандарта на БЪЛГАРИЯ , повтарям , не на богатите западни държави , а на бедна България , "растящата" Индия трябва да увеличи икономиката си над 6 ПЪТИ !!!!!!!! Не процента , а пъти !!!! Защото бвп на глава в момента е над 13 000 долара за България срещу ПОД 2 000 за Индия !!!! Което значи . че Обединеното Кралство за Индия ще си остане някакъв друг свят , за който не може и да мечтае поне в близките 200-300 години , а и след това !!! Дори в момента държава с население 1500 милиона има икономика колкото държава със 67 милиона (25 ПЪТИ по-малко ) и десетина пъти по-малка площ !! Дори безработните на социални помощи във Великобритания имат над 10 ПЪТИ по-висок доход от работник в Индия и то не на минимална заплата !! И още ного неща , ама за какво да се мъча да обяснявам на кухи лейки ??

    Коментиран от #13

  • 12 гост

    5 10 Отговор

    До коментар #3 от "М да":

    Именно , целия растеж на Индия ще бъде за сметка на забавянето , а скоро и началото на упадъка на Китай , да не забравяме , че "съюзниците" в БРИКС всъщност са в реална война на границите си със всекидневни обстрели и жертви !!

    Коментиран от #18

  • 13 Палячо,

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    четеш ама не вдяваш, хахаха.Държавата Индия е световен икономически лидер, факт. А народът на Индия малко ще почака, след десетина години може би ще искаме да мигрира е в Индия

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Палячо,":

    И понеже знам , че нищо няма да вденете нито ти нито дружките ти , ще се опитам да обясня като на първолаци !! Държавата Индия , дето вече и не се казва Индия е едно място с многобройна и практически безплатна за запада работна ръка , абсолютно същото , което беше Китай преди около 30 години , в далечната 1990 година , когато почна китайското "чудо" !! И също като Китай е абсолютно зависима за бъдещето си от западните поръчки и западните капитали !!! Без тях и Индия и Китай са ако не пълна нула , то много близо до нея , защото нито на местния си пазар нито в така наречения "развиващ се свят" не могат да продадат и една десета от стоките които купува запада !!! Очевадния пример е Китай , който след 30 години "развитие " въпреки че все още има ПО-МАЛЪК бвп на глава от България , вече е абсолютно неконкурентен в "развиващия се свят" за всичко , което се нарича лека промишленост , облекло , обувки , текстилни изделия , играчки и каквото още се сетиш !! Самия Китай вече повече от 10 години изнася такива производства в Африка и по-слабо развити азиатски държави , за да запази поне част от пазарния си дял в тях !! Както и вече стигна 280 % дълг към бвп , щото тоя "растеж" се храни с пари и то пак западни , щото то други няма , за съжаление на някои !! Само дето са маскирани като фирмени и банкови кредити , а не държавни книжа , ама какво от това като държавата е акционер и то голям в повечето големи предприятия , особено банки , тоест при банкрут си се пише на н
  • 16 Марсин

    1 0 Отговор
    Я какви промени предстоят, последните май наистина ще станат първи
  • 17 пътник

    1 0 Отговор
    Пусти провинциализъм-пречи да се гледа по-далеч от носа.А имаме шахматисти,които виждат три хода напред!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.