Last news in Fakti

30 Ноември, 2013 13:14 1 095 0

Драгомир Стойнев: Работим за родната индустрия

  • драгомир стойнев-
  • аец козлодуй-
  • уестингхаус

България трябва да развива ядрената енергетика и да печели от нея

„Не съм привърженик на приватизацията и целта ни е да реиндустриалираме българската икономика. Предприехме действия в тази посока и вече е изготвен финансов модел за възраждане на завода „Химко” във  Враца, за да гарантираме работни места в региона.” Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в „Седмицата” по Дарик радио. Той бе категоричен, че ако не бъдат направени необходимите инвестиции, страната ни може да се превърне от износител във вносител на електрическа енергия.

"България трябва да развива ядрената енергетика и да печели от нея", посочи Стойнев. Според него, въпросът, дали ще бъде удължен животът на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”, е свързан с намирането на средства от държавата. Във връзка с изграждането на 7-ми реактор в АЕЦ „Колодуй” министърът ма икономиката и енергетиката бе категоричен, че конкурс за изпълнител на проекта ще има. Предимството на технологията на „Уестингхаус” е в пасивната система за сигурност.

Предстои Министерският съвет да вземе решение дали да даде мандат на Българския енергиен холдинг за преговори с „Уестингхаус”. Следваща стъпка е изготвянето на правно-финансова рамка и структуриране на проектната компания. Финансовият модел трябва да отговаря на нашите изисквания и българският интерес да е защитен, подчерта Стойнев. Той допълни, че проектът ще се изплаща с бъдещата продажба на електрическата енергия, произведена от реактора и няма да се влагат средства от българските граждани.

Драгомир Стойнев бе категоричен, че увеличение на цената на електроенергията няма да има. За евентуално намаление може да се говори, след като бъдат изготвени анализи, но решението се взима от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, допълни още той. Ако цената на електроенергията е висока, тя няма да е конкурентна и да гарантира продажби и приходи, каза още Драгомир Стойнев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА