Last news in Fakti

23 Ноември, 2013 11:15 903 0

През 2016 г. може да започне строителството на Седми блок в АЕЦ "Козлодуй"

  • драгомир стойнев-
  • аец-
  • козлодуй

От турска банка са изразили готовност за финансиране на проекта

През 2016 г. може да започне строителството на Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" - 1
Снимка: МИЕ

България възнамерява да изгражда нов реактор в АЕЦ "Козлодуй", стана ясно след срещите на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев във Вашингтон.

В интервю за БНР енергийният министър заяви, че предстои започването на преговори с американския енергиен гигант "Уестингхауз" и при добро развитие на нещата, през 2016-а строителството може да започне:

Ще подготвя доклад, който ще бъде предаден на министър-председателя, внесен на заседание на Министерския съвет и се надявам да бъде одобрен. Следващата стъпка ще бъде да се даде мандат за преговори на БЕХ с "Уестингхауз" и ако всичко върви, до 6 месеца трябва да имаме изграден и финансов модел.

Министър Стойнев съобщи, че от турската банка "Ексимбанк" са изразили готовност за финансиране на проекта за Седми блок в АЕЦ Козлодуй и че при добра подготовка до 2016-а може да започне строителството.

Смятам, че договорът ще може да бъде подписан в края на следващата година, което означава, че в началото на 2016-а да бъде направена първа копка. Това е възможно най-краткият срок, за който може да бъде даден старт на строителството.

Енергийният министър увери, че изграждането на този реактор от най-ново поколение може да стане за 4 години и ще работи успоредно с Пети и Шести блок в АЕЦ "Козлодуй".

Единственият проблем ще бъде в горивото. "Уестингхауз" е най-големият производител в света на ядрено гориво и съответно реакторът на "Уестингхауз" ще работи с работи с гориво на "Уестингхауз".

Представители на бизнес средите в Америка са заявили конкретни инвестиционни намерения към България, съобщи още министър Драгомир Стойнев. Той е бил приет в Съвета по национална сигурност на Съединените щати и е договорил сътрудничество с икономическите съветници на президента Обама.

Оттук нататък нашите взаимоотношения тръгват по един нов път, фокусиран главно в сферата на икономиката. Всеки един инвестиционен проект, който е изгоден за българската страна, ще бъде изцяло подкрепен от нас, във финансовата сфера, в сферата на здравеопазването, в земеделието, в информационните и комуникационни технологии и разбира се в сферата на енергетиката. Те са достатъчно гъвкави да преценят дали да инвестират в една страна или друга, но личните контакти за тях са най-важни и считам, че бизнес форумът на тях до такава степен не им е необходим, колкото желанието им още от следващата година да пристъпят към реални инвестиционни намерения.

На въпрос защо ще бъде предпочетена "Уестингхаус", министърът припомни, че откакто е встъпил в длъжност, държи всеки проект да се разглежда през призмата на националния интерес. При посещението си в Питсбърг, Стойнев се е убедил, че новият тип реактор е най-модерният, безопасен и ефективен. „Това е най-доброто за нашата страна и аз искам тя да го получи“, каза Стойнев и допълни, че за това не е необходимо непременно да се прави конкурс за избор на изпълнител. Практиката в Европейския съюз вече го допуска, такива договори има във Великобритания, Франция, Финландия. Освен това проектът ще има и голям социален ефект – ще осигури нови работни места, ще привлече ресурси и ще даде сигурност на енергийната ни система. „Това ще е може би най-евтиният реактор от това поколение, а животът му ще е разчетен за 60 години с възможност за удължаване за още поне 20“, заключи министър Стойнев.

Предимствата на новата американска технология изтъкна и изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов, който бе в състава на българската делегация в САЩ. За гарантиране безопасността на АР 1000 е приложен съвършено нов подход чрез т.нар. пасивна система. При нея движещите сили са природните закони. "Това е бъдещето на атомната енергетика и всички производители и проектанти ще се съобразяват с нея“, каза Генов и подчерта, че системата работи без електрическо захранване. По думите му, ако във АЕЦ „Фукушима“ я имаше, щяха да се избегнат трагичните последици от аварията там.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА