Last news in Fakti

9 Ноември, 2023 16:06 4 033 18

Русия и Казахстан се договориха за нефта

  • русия-
  • казахстан-
  • нефт-
  • договорка

Двете държави подписаха договори за рекордна сума

Русия и Казахстан се договориха за нефта - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Русия и Казахстан възнамеряват да засилят диалога по въпроси, свързани с геоложките проучвания, производството на труднодостъпен нефт, диверсификацията на маршрутите за транспортиране на енергия, както и обмена на опит и обучение. Изпълнение на планове за изграждане на нови тръбопроводи и реконструкция от съществуващите такива за ефективен транспорт на природен газ, нефт и петролни продукти до потребители две държави и до трети страни“, се казва в изявление направено след срещата Путин-Токаев в Астана.

Русия и Казахстан възнамеряват да работят заедно в областта на мирната ядрена енергия и в областта на осигуряването на енергийната сигурност. Двете страни ще разширят потенциала за взаимодействие в електроенергийния сектор, включително чрез използване на иновативни технологии.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев смята за важно разработването на съвместни петролни и газови проекти с Русия. "Обсъдихме сътрудничеството в областта на енергетиката, както и хода на изпълнението на големи петролни и газови проекти. Изглежда важно да доразвием проекта за доставка на руски газ в южните посоки, както и да увеличим обема на транзит на руски петрол за Китай през Казахстан“, каза той след преговорите с президента на Русия на Владимир Путин.

Токаев каза още, че по време на преговорите страните са отбелязали важността на устойчивото функциониране на Каспийския тръбопроводен консорциум. "В тази връзка изразих нашата благодарност на руския президент Владимир Владимирович Путин. Каспийският тръбопроводен консорциум работи успешно", каза лидерът на Казахстан.

По думите му специално внимание по време на преговорите е било отделено на транспортно-транзитния сектор. „Разбрахме се да положим усилия за координирано развитие на транспортните коридори, преминаващи през територията на нашите страни“, подчерта Токаев.

Делегациите на Форума за междурегионално сътрудничество между Русия и Казахстан подписаха споразумения на обща стойност 83 млн. USD се съобщава в канала Telegram на форума, проведен в Костанай. Също така бяха постигнати договорености за намеренията за реализиране на няколко съвместни проекта в Казахстан с участието на руската страна, включително проект за изграждане на завод за производство на устойчиви на съхранение хлебни изделия на територията на Qyzyljar специална икономическа зона, проект за производство на подемно оборудване в Северноказахстанска област, производство на оборудване за промишлено охлаждане на мляко в Костанайска област.

Също така Павлодар и Омск, Мангистау и Астрахан, Западен Казахстан и Оренбург, Костанай и Оренбургски региони подписаха междурегионални документи, които откриват възможности за международни и външноикономически отношения в търговската, икономическата, научно-техническата, екологичната, културната, хуманитарната и други области, се казва в съобщението.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    27 5 Отговор
    "Първото предложение на Руснаците винаги е най-добро"
    Бисмарк
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 факти

    10 28 Отговор
    „Нито един договор с Русия не струва дори хартията, на която е написан“

    Коментиран от #7

  • 4 академик кадиров

    6 1 Отговор
    А что северный Казахстан не наш теперь? А по телевизору кричали...
  • 5 Калпазанин

    21 8 Отговор
    Европодлогите в Ес няма ли да разберат най накрая, че санкциите "работят" перфектно. И в момента говедата индийци печелят на наш гръб и направо ни се подиграват

    Коментиран от #12

  • 6 Рошко

    6 8 Отговор
    Не вервам, тва е двойник на Путин
  • 7 Калпазанин

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "факти":

    Лицемерино, не преинапавай думите на великия вожд Винету и Карл Май
  • 8 Макробиолог

    18 5 Отговор
    Накратко----тъжна новина за урсулите и менторите им.Прос...ха бъдещето на европейските народи,тоест и нашето бъдеще.Казахстан звучи екзотично и маловажно само за полуграмотния Интернет планктон.Ресурсната карта на света показва друго--уран,редки метали,нефт....ще купувате казахски уран,обогатен в Русия и пресован на таблетки с съмнителна ефективност в САЩ на тройни цени ,ще зареждате колите си с неруски бензин получен от от неруски нефт добит в Казахстан с помоща на руските другари,произведен от неруска рафинерия по цените на спотовите борси.
  • 9 шмекер

    7 6 Отговор
    А защо договорите са в долари а не в рубли, нали се борите срещу доларизацията .

    Коментиран от #14

  • 10 Русофил

    5 11 Отговор
    Умрях от смях за руските иновативни технологии и огромните договори от 86 милиона.
    Навсякъде го пързалят Путю. И Казахстан няма да му даде оръжия. Ще затегне и ембарговия
    транзит. Мъка, мъка, руска мъка.
  • 11 гост

    6 2 Отговор
    Честно , цели 83 милиона ??? И това заслужава статия ?? И е " голяма сделка" ???? Ама наистина ли ни взимате за шарани или толкова си можете ?? И това за не знам колко години напред ???? Ми че те за " форума" са изхарчили повече пари сигурно за зали , банкети и хотели !! И това организаторите , " делегациите " отделно !! Наистина ли цифрите са ви такава тъмна Индия , че ме вдявате за какви смешки пишете , цели 83 милиона , че толкова сигурно е дневния оборот на дюнерджиите е Казахстан !! Айде моля стегнете се малко , че уморихте от смях хората с нещо в главите , за русолизците е ясно , че само като прочетат Путин и вече е велико събитие !!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Инна

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "шмекер":

    За разплащания в национални валути търговията на Русия и Казахстан надхвърли 75%, 65,7% от тях се извършват в рубли, заяви вицепремиерът на Руската федерация Алексей Оверчук.

    Коментиран от #15

  • 15 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "Инна":

    Верно ли и колко са разплащанията , има ли барем милиард или това са мечти , хахахаха !! Като вземеш предвид , че с Китай са ПОД 100 милиарда , прави си сметка , с целия останал свят са по- малко , хахах ! У това годишно !!!! За сравнение дневния оборот само на валутния пазар , не на финансовия за акции , облигации , суровини и т.н. , а само на валутния , където се търгуват валутните разлики е 1500 милиарда !!! Повтарям ДНЕВНИЯ оборот , че годишния не мога го събра в коментара !! И това е една стотна от целия финансов пазар !! Вдяваш ли поне за какви гольовци говорим за любимите ти рубли ??

    Коментиран от #16

  • 16 Грандомане,

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Сядай на теслата и отпрашвай с мръсна газ. Ти не си ли тесларя който не е сядал в такава кола. Бас държа че носиш яке марка монблан или армани от Турция за 40 евро а оригиналното е над 900 и маратонки карл л., пак оттам. И в оправянето на световните финанси си същия, капацитет пред клавиатурата само.

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.