Last news in Fakti

9 Ноември, 2023 11:41 2 750 4

Държава заяви готовност да се превърне в логистичен център на Евразия

  • казахстан-
  • логистика-
  • център

Казахстан е ключов играч в региона

Държава заяви готовност да се превърне в логистичен център на Евразия - 1
Снимка: Shutterstock

Казахстан, в сътрудничество със страните от Евразийския икономически съюз (ЕИС), е готов да се превърне в логистичен център на региона.

"Определен е списък на евразийските транспортни коридори и е стартиран цифров проект за формиране на екосистема от цифрови транспортни коридори. По-нататъшната работа в тази посока ще позволи превръщането на Евразийския икономически съюз в свързващо звено между Европа и Азия, глобалния юг и север. В този контекст Казахстан, в сътрудничество с други страни от ЕИС, е готов да действа като логистичен център на Евразийския икономически съюз“, каза вицепремиерът на републиката Серик Жумангарин на форума за междурегионално сътрудничество между Казахстан и Русия, който се провежда в Костанай.

Според него, за да се развие индустриалното сътрудничество, през следващата година ще започне практическото прилагане на нов механизъм за финансово подпомагане на проекти за сътрудничество, които се изпълняват с участието на страните-членки на ЕИС. "Правилата за избор на проекти за сътрудничество и предоставяне на финансова помощ за тях бяха одобрени от правителствените ръководители през октомври 26 от тази година“, отбеляза Жумангарин.

В този контекст, като се вземат предвид географията, икономиката и възможностите на Казахстан, републиката очаква да действа като център за развитие на евразийското индустриално сътрудничество. „Смятаме за приоритетни съвместни предприятия за производство на електрически превозни средства, магистрални локомотиви, автомобили, селскостопанска и пътническа техника, строителни материали и химически продукти“, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Казахстан

    8 0 Отговор
    е огромна и богата на ресурси държава. Не трябва да бъде мост между Азия и Европа. Казахстан трябва да бъде център в геополитиката. Не да обслужва Европа/т.е. ЕС/ или Азия/т.е. Китай/.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Байконур

    4 1 Отговор
    А като дойдат и извънземните, ще стане и център на галактиката.
  • 4 хотел

    4 1 Отговор
    Поредна лъжа, България отдавна не съществува-няма я!!!