Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 08:21 1 941 7

Казахстан е готов да увеличи експорта на петрол

  • казахстан-
  • франция-
  • петрол-
  • уран

Също така вижда потенциал в износа на уран за Франция

Казахстан е готов да увеличи експорта на петрол - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Казахстан е готов да увеличи обема на доставките на петрол за Франция и вижда потенциал в износа на уран, съобщиха от пресслужбата на президента на републиката Касим-Жомарт Токаев.

Лидерите на Казахстан и Франция взеха участие в бизнес форум в Астана, по време на който Токаев очерта редица перспективни области за сътрудничество. Сред приоритетите според него е енергетиката.

"Казахстан остава един от основните доставчици на суров петрол за френския пазар и нашата страна е готова да увеличи обемите на износа. Освен това, както смята Касим-Жомарт Токаев, има голям потенциал и в областта на геоложките проучвания на петрол и газ, износ на уран, реализиране на големи проекти в областта на вятърната, слънчевата и водната енергия“ се казва в съобщението.

Токаев припомни, че Казахстан е на първо място в света по производство на уран, осигурявайки повече от една четвърт от ядреното гориво, консумирано в Европа. „Тъй като ядрената енергия представлява 63% от енергийния сектор на Франция, има огромен потенциал за по-нататъшно сътрудничество. Имаме и общи интереси в постигането на бъдеще с нулеви въглеродни емисии. Подобно на Франция, Казахстан е регионален пионер в тази област. По отношение на възобновяемите енергийни източници , все повече големи международни играчи идват в Казахстан, за да реализират големи проекти в областта на вятърната, слънчевата и водната енергия“, цитира пресслужбата думите на казахстанския лидер.

Налице е и значителен потенциал в областта на „зеления“ водород.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    8 5 Отговор
    Добре бе ,това го писАхте вчера ! Какво искате да подчертаете, че Казахстан се обръща на Запад и ще скъса с Русия? Ама вие вЕрвате ли си ?

    Коментиран от #2

  • 2 Анализатор

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    Всички бивши Съветски републики се обръщат срещу Русия и искат да излезнат от нейната орбита.
    В Казахстан петролните находища в последните 10 години са съсобственост на големи американски компании.
    Така че сбогом на руските варвари.

    Коментиран от #3, #4, #5, #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ХАХАХА

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Анализатор":

    С промит и загладен ..... такъв анализ!
  • 5 Йахахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Анализатор":

    А замислял ли си се как този петрол ще бъде транспортиран от Казахстан??? Голям акъл няма що
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.